Ολλανδία: Ο Γκέερ Βίλντερς έφυγε από τό Λαικό κόμμα επειδή δέν ήταν αρκετά δεξιό. Τό (ακροδεξιό) κόμμα του είναι σήμερα πρώτο στίς δημοσκοπήσεις...

Οσο πιο δεξιά, τόσο πιο κοντά στην εξουσία

Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά δεν θα μπορούσε να βρει περισσότερο υποσχόμενο επίγονο από τον Γκέερ Βίλντερς: το Κόμμα του της Ελευθερίας έρχεται πρώτο σε όλες τις δημοσκοπήσεις, πρόβλεψη που αν επαληθευτεί του εξασφαλίζει την πρωθυπουργία της Ολλανδίας.
Γιος μιας Ινδονήσιας (κληρονομιά που επιχειρεί να θάψει κάτω από το οξυζενέ με το οποίο διατηρεί σατινέ τα μαλλιά του) κι ενός ολλανδού καταδιωγμένου από τους ναζί (από όπου φαντασιώνεται κάποια εβραϊκή καταγωγή), έζησε δύο χρόνια στο Ισραήλ. Η θητεία του ως εθελοντή σε σιωνιστική αγροτική κοινότητα διαμόρφωσε οριστικά «την πραγματική φιλία» του με το Ισραήλ και την εχθρότητά του προς τον αραβικό κόσμο.






Η πολιτική του κοσμοαντίληψη σφυρηλατήθηκε πλάι στον Φριτς Μπόλκεντσταϊν (τον μετέπειτα επίτροπο που εμπνεύστηκε τη διαβόητη ομώνυμη οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών στην Ε.Ε.), από τον οποίο κληρονόμησε το πάθος κατά των μεταναστών και την υβριστική ρητορική. Δεν χώρεσε στο Λαϊκό Κόμμα, από όπου αποχώρησε θεωρώντας το «μη επαρκώς δεξιό» ώστε να καλύψει το μένος του κατά του μουσουλμανικού κόσμου, ιδίως όταν το Λαϊκό Κόμμα συμφώνησε στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Ηταν τέλη του 2004 και η Ολλανδία ζούσε τη δική της 11η Σεπτεμβρίου με τη δολοφονία του Τέο Βαν Γκογκ, δημιουργού της άκρως επικριτικής κατά του ισλάμ ταινίας «Submission» (Υποταγή) το άστρο του Βίλντερς και του νεοσύστατού του Κόμματος της Ελευθερίας άρχισε να μεσουρανεί.

«Δεν μισώ τους μουσουλμάνους, μισώ το ισλάμ», «το ισλάμ δεν είναι θρησκεία, είναι φασιστοειδής ιδεολογία», «οι μουσουλμάνοι ρυπαίνουν τους δημόσιους χώρους με τις μαντίλες, "μούσια του μίσους", τις μπούργκες και τα τζαμιά και πρέπει να σκίσουν το μισό Κοράνι αν θέλουν να παραμείνουν στην Ολλανδία», «ο Μωάμεθ σήμερα θα διωκόταν ως τρομοκράτης», είναι αγαπημένα του συνθήματα.

Σήμερα είναι ο πολιτικός που δέχεται τις περισσότερες απειλές κάθε χρόνο στη χώρα και ζει θαμμένος σε μια έπαυλη -φρούριο, κρυμμένος πίσω από δεκάδες σωματοφύλακες και συναντώντας την ολλανδο-ουγγαρέζα διπλωμάτη σύζυγό του μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Αλλά όσο αυξάνουν οι δικαστικές διώξεις εναντίον του για «υποδαύλιση μίσους», αυξάνει και η δημοτικότητά του σε μια Ολλανδία που μετακινείται προς τα δεξιά, με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να πλειοδοτούν σε ξενοφοβία εις άγραν ψήφων. Ανεπιτυχώς προς το παρόν, καθώς μετά το 17% που πέτυχε στις ευρωεκλογές ο Βίλντερς, οι δημοσκοπήσεις φέρουν το κόμμα του πρώτο με 21% και τον ίδιο επικρατέστερο για πρωθυπουργό.

«Γιατί, αυτό που τον καθιστά τόσο δημοφιλή και τόσο επικίνδυνο», επισημαίνει το "Σπίγκελ", «είναι ότι η αδιαλλαξία του επεκτείνεται στην καρδιά της ολλανδικής κοινωνίας».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=22/11/2009&id=104338

Σχόλια