Διαδοχή στή ΝΔ. Οποιος βγεί πρώτος, τήν πρώτη Κυριακή, θα πάρει καί το κόμμα. Μεταξύ 47% καί 43% θα κινηθούν Αντώνης - Ντόρα...


Ως μάχη «μιας Κυριακής» αντιμετωπίζουν τα επιτελεία της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αντώνη Σαμαρά την επικείμενη αναμέτρηση για την ανάδειξη του 7ου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Το ενδεχόμενο εκλογής του νέου προέδρου από την πρώτη Κυριακή δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι τα ποσοστά που εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις ο κ. Π. Ψωμιάδης θα συμπιεστούν. Ακόμη και αν αυτό δεν συμβεί, ωστόσο, είναι η πρώτη Κυριακή που θα καθορίσει, επί της ουσίας, τον νικητή της εκλογής. Σε αυτό το συμπέρασμα συντείνει μία σειρά λόγων, με πρώτο αυτή καθαυτή τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.





Η ιδιαιτερότητά της εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να εγγραφούν, ταυτοχρόνως, και μέλη του κόμματος αποκλειστικά στις 29 Νοεμβρίου, όταν και θα λειτουργεί το on line σύστημα. Νέες εγγραφές, στον δεύτερο γύρο, δεν προβλέπονται και συνεπώς η ενδεχόμενη επαναληπτική εκλογή θα γίνει με το εκλεκτορικό σώμα που θα έχει «παρουσιαστεί» στις 29 τρέχοντος. Ως αποτέλεσμα, κανένα από τα δύο επιτελεία δεν θα έχει περιθώριο «διορθωτικών κινήσεων». «Οσους μαζέψουμε, μαζέψαμε», σημείωνε προ ημερών οργανωτικό στέλεχος του κ. Σαμαρά από την περιφέρεια.

Το «πεπερασμένο εκλογικό σώμα» της δεύτερης Κυριακής είναι και αυτό που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι -εκτός αν υπάρξει «έκπληξη μεγατόνων»- αυτός που θα προηγείται στον α΄ γύρο θα «κερδίσει» και την εκλογή στον δεύτερο, ακόμη και χωρίς τις ψήφους του κ. Ψωμιάδη! Υπολογίζοντας τη δύναμη του κ. Ψωμιάδη σε ένα μέγιστο ποσοστό περί το 10%, τα δύο επιτελεία εκτιμούν ότι οι δύο βασικές υποψηφιότητες θα κυμανθούν μεταξύ 47% και 43%. Εξηγούν, δε, ότι, καθώς θεωρείται απίθανο οι ψηφοφόροι του κ. Ψωμιάδη να κινηθούν όλοι σε έναν υποψήφιο, όποιος προπορεύεται την πρώτη εβδομάδα, «εκτός αν ο ίδιος σκοντάψει, θα τερματίσει και πρώτος». Γιατί; Γιατί πιστεύουν ότι μία μερίδα ψηφοφόρων του κ. Ψωμιάδη δεν θα προσέλθει εκ νέου στις κάλπες, κάτι που μπορεί να συμβεί και με απογοητευμένους ψηφοφόρους του δεύτερου σε δύναμη, ειδικά αν η διαφορά από τον πρώτο είναι σημαντική. Το σενάριο είναι ισχυρό και τίθεται εν αμφιβόλω μόνον αν οι δύο επικρατέστεροι πέσουν, την προσεχή Κυριακή, στο νήμα με διαφορά μικρότερη της μιας μονάδας.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_162_22/11/2009_362430

Σχόλια