Ταλάτ: Θέλουμε νά έχει λυθεί τό Κυπριακό μέχρι τό τέλος τού έτους καί να πέσουν οι υπογραφές. Yes we can, Mr Talat....

(ΣΣ Γιά να πέσουν οι υπογραφές απαραίτητη προυπόθεση είναι σέ Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο ταυτόχρονα να υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι. Αυτό , τό ταυτόχρονο, είναι τό δύσκολο)
Την αναγκαιότητα επιτάχυνσης του ρυθμού των συνομιλιών για το Κυπριακό, οι οποίες «συνιστούν την τελευταία ευκαιρία για λύση», τονίζει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλι Ταλάτ σε συνέντευξή του στο κοινοτικό δελτίο «Εροπολιτίκ».

Παράλληλα, ο κ. Ταλάτ σημειώνει τη «σημαντική πρόοδο», που καταγράφηκε στην πρώτη φάση των συνομιλιών, και ειδικότερα στα θέματα της διακυβέρνησης, της κατανομής των εξουσιών, καθώς και σε ευρωπαϊκά και οικονομικά ζητήματα.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι «στο ζήτημα των περιουσιών δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε» και υπογραμμίζει ότι έχουν μείνει ακόμα τα ζητήματα, που αφορούν το εδαφικό, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.




«Στη δεύτερη φάση θα εξετάσουμε τα ζητήματα για τα οποία δεν κατορθώσαμε να συνεννοηθούμε, ξεκινώντας από τις προεδρικές εκλογές», παρατηρεί o κ. Ταλάτ, τονίζοντας πως η «καρδιά» της διευθέτησης του Κυπριακού εδράζεται στις αρχές της «διζωνικής, δικοινοτικής λύσης και της πολιτικής ισότητας».

Το ζήτημα των περιουσιών είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, προσθέτει, επισημαίνοντας ότι η παράμετρος, που δυσχεραίνει τη λύση συνδέεται με το γεγονός ότι το θέμα των περιουσιών αφορά όλους σχεδόν τους πολίτες.

Επιπλέον, όπως αναφέρει, «ορισμένες προτάσεις των Ελληνοκυπρίων έρχονται σε αντίθεση με την αρχή της διζωνικότητας», υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει ένα μεγάλο μέρος των περιουσιών να ανήκει σε Τουρκοκυπρίους».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης των συζητήσεων έως το τέλος του έτους, σημειώνει ότι αυτός είναι ο στόχος, συμπληρώνοντας ότι ενδέχεται η διάρκεια των συνομιλιών να παραταθεί κατά ορισμένους μήνες.

Επιπλέον, λόγω των προεδρικών εκλογών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα τον Απρίλιο του 2010 και την ενδεχόμενη νίκη ενός λιγότερο διαλλακτικού ηγέτη, ο Ταλάτ επισημαίνει την αναγκαιότητα επιτάχυνσης του ρυθμού των συνομιλιών, που «συνιστούν την τελευταία ευκαιρία για λύση».

Παραδέχεται ακόμη πως η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας επηρεάζει αναμφίβολα την πορεία λύσης του Κυπριακού, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχει λόγος μείωσης των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί».

Ο κ. Ταλάτ αναφέρεται δε και στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στις συνομιλίες, κυρίως μέσω της προτροπής των Ελληνοκυπρίων να συμβάλουν στη λύση, με δεδομένο ότι όντας ήδη μέλος της Ένωσης, «ενδέχεται να μην έχουν ανάγκη τη λύση και να μην επικεντρώνονται στην επίτευξή της». «Παράλληλα, η ΕΕ θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους Τουρκοκυπρίους», προσθέτει.

Καταλήγοντας, τονίζει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί τη διατήρηση της Τουρκίας, ως εγγυήτριας δύναμης, «επειδή δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε κανέναν άλλο εγγυητή», ούτε καν στην ΕΕ, επειδή «δεν τηρεί τις υποσχέσεις της και επιπλέον δεν διαθέτει στρατιωτικές δυνάμεις».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕhttp://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/21/1717728.htm

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κώστας Καραμανλής:

Ο καλύτερος και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Καθαρός και ξάστερος στο σύστημα που πιστεύει. Πρόβαλε ως ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης και εγγυητής του συστήματος που υπηρετεί. Σταθερός, με συγκροτημένο μυαλό, με γνώση των πραγμάτων, και με αντίληψη της κατάστασης.

Ο Καραμανλής έδειξε καθαρά και με ειλικρίνεια αυτό που είναι και που υπηρετεί, αυτό που θα κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν εκλεγεί.

Δεν χρησιμοποίησε τρικ απάτης, ούτε ωραιοποιημένες ρητορείες και φλύαρες αερολογίες. Ανοικτά και ωμά υπογράμμισε αυτό που απαιτούν οι ανάγκες του καπιταλιστικού καθεστώτος, διεθνώς και εθνικά.

Γι’ αυτό και ο λόγος του ήταν άμεσος, ευθύς και όχι αοριστολόγος, ούτε φλύαρος και δόλια δημαγωγικός και λαϊκίστικος.

Μπορεί να έκρυψε το μέγεθος των συμφορών που έρχονται, αλλά δεν «έπαιξε» με λαϊκίστικες αλχημείες.

Στα «εθνικά» και εδώ ήταν πιο σαφής και καθαρός από οποιονδήποτε άλλο.

Φυσικά ανέδειξε και ικανότητες ηγετικές, γνώσεων και λόγου κατά πολύ ανώτερες από όλους τους άλλους και ιδιαίτερα από τον Αρχηγό του ΠΑΣΟΚ…

Γιώργος Παπανδρέου.

Το εντελώς αντίθετο από τον Καραμανλή. Μια πλάκα γραμμοφώνου ήταν με το ίδιο τραγούδι των αερολογιών, των ηθικών δακρύων κερδοσκοπίας πάνω στα σκάνδαλα και τη σήψη (σαν να ήρθε τώρα από το Άρη), των λαϊκίστικων κλισέ και των ακάλυπτων επιταγών. Ίσως να ξεπέρασε στα «θα» και τον παππού του…

Στα «εθνικά» ήταν αξιοθρήνητος, όταν κάποια από αυτά και εντελώς επιδερμικά θίχτηκαν. Επειδή, δεν μπορούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ψέλλιζε περί ανέμων και υδάτων.

Ο Γιωργάκης, χωρίς πολιτική συγκρότηση, χωρίς πολιτική ευφυΐα και ευστροφία, χωρίς το ηγετικό τσαγανό του πατέρα του και του παππού του, φάνταζε ελαχιστότατος μπροστά στον Καραμανλή.

Σε μια τετ α τέτ «μονομαχία» μαζί του θα κονιορτοποιηθεί τελείως…

Και όμως, αυτόν, έχουν επιλέξει οι «νταβάδες» για το νέο Πρωθυπουργό. Τους λόγους τους αντιλαμβάνεται ο κάθε σκεπτόμενος…

Αλέκα Παπαρήγα.

Στα ίδια «κλασσικά» κλισέ κινήθηκε, όπως και το ΚΚΕ, μια ζωή. Επικοινωνιακά αυτή τη φορά ήταν πιο συγκροτημένη και εύστροφη. Σε επίπεδο εντυπώσεων, μάλλον πήρε πόντους…

Αλέξης Τσίπρας.

Στο πρώτο μέρος στάθηκε καλά επικοινωνιακά και έδειξε, στα πλαίσια του Συνασπισμού (της διαμαρτυρόμενης πολιτικής) ηγετικά προσόντα.

Στο δεύτερο μέρος τα έκανε θάλασσα, με τις ηθικολόγες αερολογίες του και τα μελοδράματά του…

Καρατζαφέρης

Ένας κουτοπόνηρος Φώσκολος ήταν.

Σε κάθε πολιτικά σκεπτόμενο προκαλούσε το γέλιο με την πολιτική του φτώχεια, την ανέχεια των πνευματικών του πόρων, τη χυδαία αισθητική του, το μπακαλίστικο τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων και τις υμνολογίες στον εαυτό του.

Το ποιηματάκι του στο τέλος ξεπερνούσε και τις ταινίες του Φώσκολου.

Για τον άλλο της παρέας δεν γράφω. Το θεωρώ χάσιμο χρόνου. Τόσο θλιβερός «λακές» των πλανητικών Ιδρυμάτων ήταν…
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κύριε Ταλάτ, δεν πας καλύτερα μέχρι τη γωνία να δείς εάν έρχομαι;
Μου φαίνεται ότι έχουν τρελλαθεί οι αμερικάνοι και έχουν αμολήσει από τώρα τις ύαινες να πιούνε αίμα.
Κύριοι του State Department, σε περίπτωση που δεν είστε καλά πληροφορημένοι, δεν έχουν γίνει ακόμη οι εκλογές στην Ελλάδα.
Έχουμε εκλογές σε 18 περίπου μέρες.
Κάντε λίγο υπομονή πια με το Γιωργάκη.
Θα σας ενημερώσουμε εγκαίρως, μην στριμώχνεσθε.
Ο χρήστης ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ είπε…
Αγαπητέ,

βλέπετε τώρα γιατί ο Καραμανλής προκήρυξε εκλογές καιι ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ; Βλέπετε γιατί ένας Μακεδών ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ, όταν προοιωνίζεται (καλύτερα είναι σίγουρη) μια ονομασία για τους γείτονες, με βαριές συνέπειες για την Ελλάδα;