Στο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην εξέγερση των ακραιφνών καραμανλικών οι οποίοι «δεν βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή σε στενούς συνεργάτες του να καταγραφούν και να αξιολογηθούν οι αντιδράσεις, καθώς είναι προφανές ότι δεν υπαγορεύονται όλες από τα ίδια κίνητρα, ούτε έχουν την ίδια δυναμική. Στο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην εξέγερση των ακραιφνών καραμανλικών σε όλη την κομματική πυραμίδα, οι οποίοι- όπως τονίζουν επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης- κινούνται αυτοβούλως και «δεν βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία», προκειμένου να διαμορφώσουν ένα σκηνικό υπαναχώρησης του Πρωθυπουργού. Εξοργισμένα μέλη τοπικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων τηλεφωνούν σε γραφεία υπουργών και στη Ρηγίλλης, ενώ το κλίμα έκανε ακόμη πιο βαρύ η χθεσινή παραίτηση του Ι. Μανώλη.

Γαλάζιο τσουνάμι κατά των εκλογών

Την επίσπευση των εκλογών για λόγους «εθνικού συμφέροντος» κλειδώνει ο Γ. Σουφλιάς, ενώ την ίδια ώρα οι οργίλες αντιδράσεις υπουργών και βουλευτών ανάβουν φωτιές στο Μαξίμου και τρομάζουν τον Κων. Καραμανλή.

Η πρωτοφανής εξέγερση υπουργών και βουλευτών έχει βραχυκλώσει το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς τορπιλίζει τη συνοχή της Ν.Δ. την ώρα που κυβέρνηση, Κοινοβουλευτική Ομάδα και κομματικός μηχανισμός καλούνται σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επέμεναν χθες το βράδυ ότι ο εκλογικός σχεδιασμός του κ. Καραμανλή δεν αλλάζει και προεξοφλούσαν τις κάλπες για τις 4 Οκτωβρίου ή το αργότερο- και με λίγες πιθανότητες- στις 11 Οκτωβρίου. Ωστόσο, η γενικευμένη αναταραχή που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο προβληματίζει έντονα τον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή σε στενούς συνεργάτες του να καταγραφούν και να αξιολογηθούν οι αντιδράσεις, καθώς είναι προφανές ότι δεν υπαγορεύονται όλες από τα ίδια κίνητρα, ούτε έχουν την ίδια δυναμική. Στο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην εξέγερση των ακραιφνών καραμανλικών σε όλη την κομματική πυραμίδα, οι οποίοι- όπως τονίζουν επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης- κινούνται αυτοβούλως και «δεν βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία», προκειμένου να διαμορφώσουν ένα σκηνικό υπαναχώρησης του Πρωθυπουργού. Εξοργισμένα μέλη τοπικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων τηλεφωνούν σε γραφεία υπουργών και στη Ρηγίλλης, ενώ το κλίμα έκανε ακόμη πιο βαρύ η χθεσινή παραίτηση του Ι. Μανώλη. Η παραίτηση, αν και είχε προαναγγελθεί, προβλήθηκε από τον βουλευτή Αργολίδας ως προσπάθεια ανάσχεσης της ταχείας πορείας προς τις κάλπες και συνοδεύθηκε με ευθείες βολές κατά των κ.κ. Σουφλιά και Μπακογιάννη. (απο τα ΝΕΑ)

Οργή υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών κατά των πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο. Περίπου 20 στελέχη -ανάμεσά τους και οι Αβραμόπουλος, Σαμαράς, Σπηλιωτόπουλος, Παναγιωτόπουλος κ.ά.- βγήκαν με δηλώσεις τους για να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους.

Χτυπάνε καμπανάκια για μηνύματα ηττοπάθειας, ακυβερνησίας, παράδοσης της εξουσίας. «Ο πρωθυπουργός ακούει αυτές τις φωνές, αλλά δεν επηρεάζεται. Οταν παίρνει τις αποφάσεις του, βάζει πάνω απ' όλα το συμφέρον του τόπου», ήταν η απάντηση στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, με τον οποίο συνομίλησε η «Ε».....
..........«Θέλω να ακούσω έστω και μισό επιχείρημα που να δείχνει ότι οι εκλογές κάνουν καλό ή στον τόπο ή στην κυβέρνηση ή στον Καραμανλή», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται εκλογές», δήλωσε και ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος. «Η χώρα μας χρειάζεται ριζοσπαστικές τομές και αλλαγές. Κάτι που μπορεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση», συνέχισε. Κατά των εκλογών τάχθηκε και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος. Οτι ο πρωθυπουργός «δεν χρειάζεται μυστικοσύμβουλους» υποστήριξε ο υπουργός Τουρισμού Κ. Μαρκόπουλος. «Ξέρει τι θα κάνει». τόνισε (στο «Μέγκα»). «Εγώ, πάντως, δεν πιστεύω ότι χρειάζονται εκλογές τώρα. Θα πρέπει να εξηγήσει το "γιατί". Ο υφυπουργός Παιδείας Α. Λυκουρέντζος δήλωσε ότι όποιος υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές «πρέπει να καταθέσει και τον λόγο ο οποίος να είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα». «Εγώ είμαι απ' αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να δώσουμε τη μάχη ώστε η Ν.Δ. να ολοκληρώσει την τετραετία και ότι αυτή η περίοδος δεν είναι περίοδος εκλογών», δήλωσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης.

Ο Μ. Λιάπης έκανε και τρίτη δήλωση χαρακτηρίζοντας καταστροφικές για τον Καραμανλή και τη Ν.Δ. τις εκλογές τον Οκτώβριο. Ανέβασε κι άλλο τους τόνους κατά Σουφλιά, Λούλη κ.ά. ο Σάββας Τσιτουρίδης. «Μην πάμε σε εκλογές και μετά πουν ότι ο Καραμανλής φταίει», τόνισε (9,89). «Οχι, αυτοί θα φταίνε». Ζήτησε τη σύγκληση κομματικού οργάνου και πρότεινε η κυβέρνηση να δώσει «την αίσθηση μιας συγκροτημένης και συντεταγμένης ομάδας» και να «τολμήσει να αγγίξει τους 10, 20, 30 νταβατζήδες, τους οποίους δεν τολμήσαμε ακόμα να αγγίξουμε όσο έπρεπε». «Να μην ψάχνουν για σωσίβια κάποιοι», έριξε το καρφί του ο Κ. Αγοραστός. «Θα είναι σαν να λέμε στον κόσμο "μη μας αφήσετε εμάς ώς τον Μάρτιο για να τα κάνουμε χειρότερα, δηλαδή αλλάξτε μας τώρα", δήλωσε ο Α. Ντινόπουλος (realfm).

«Είναι προφανές ότι αν γινόντουσαν εκλογές τώρα δεν θα προέκυπτε αυτοδυναμία, άρα ο τόπος θα έμπαινε σε μια περιπέτεια συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων», είναι η άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Θα τις αντιλαμβανόταν ο κόσμος ως μια παράδοση. Ενδεχομένως και ως μια φυγομαχία». «Αυτή τη στιγμή ο τόπος δεν χρειάζεται εκλογές», τόνισε και ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο της Ν.Δ., Γιάννης Τραγάκης. «Δεν μπορεί μια χώρα, μια κοινωνία κάθε 2-3 χρόνια να προσφεύγει στις κάλπες, δεν είναι σοβαρό», δήλωσε ο βουλευτής Β. Μαγγίνας. «Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για 4 χρόνια, δεν παρεκκλίνει του ρόλου της», δήλωσε ο βουλευτής Γ. Ορφανός. «Πιθανόν η Ν.Δ. να κατηγορηθεί για την ακυβερνησία που ενδεχομένως θα υπάρξει», υποστήριξε ο Θ. Γιαννόπουλος.(απο την Ελευθεροτυπία).

Σχόλια