Ξεσαλώνουν τα τουρκικά ΜΜΕ αλλά πάντα μέσα στή γραμμή πού έχει χαράξει τό βαθύ κράτος τους. Καμμία παρέκλιση...

Με σχόλια της μορφής «βαριά πρόκληση από Ελληνες στρατιώτες», τα τουρκικά ΜΜΕ που πρωταγωνίστησαν για άλλη μια φορά στην πρόκληση έντασης στα ελληνοτουρκικά, παρουσίασαν χθες το επεισόδιο κατά το οποίο Τούρκοι δημοσιογράφοι επιχείρησαν να προσεγγίσουν τη νησίδα Ρω, δυτικά του Καστελόριζου, όπου όμως εμποδίστηκαν από την ελληνική ακτοφυλακή.

Κρίση παρόμοια με αυτήν των Ιμίων, τούτη τη φορά στη νησίδα Καράαντα (Ρω)». Με την πρόταση αυτή παρουσίασε χθες το απόγευμα στην ιστοσελίδα της το θέμα η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», ρεπόρτερ της οποίας ήταν μεταξύ των Τούρκων δημοσιογράφων. Σημειώνεται ότι οι τρεις δημοσιογράφοι είναι από τον φιλοκυβερνητικό χώρο. Οι άλλοι δύο ήταν ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων «Ιχλάς».
«Προσαγωγή»

Στο κείμενο της εφημερίδας που έφερε την υπογραφή του δημοσιογράφου, αναφέρεται ότι σκάφος των δημοσιογράφων ακτοφυλακής προσεγγίστηκε στις 17.10 από σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής. Οι Ελληνες στρατιώτες προέβησαν σε προσαγωγή των δημοσιογράφων και έδεσαν το σκάφος στο δικό τους. Οι στρατιώτες έλεγξαν τις ταυτότητες των δημοσιογράφων, τους οποίους και φωτογράφισαν.

Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», «σε λίγη ώρα έφτασε στην περιοχή σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, το οποίο περίμενε σε απόσταση 300 μέτρων. Οι Ελληνες στρατιώτες, αφού ολοκλήρωσαν τη διαδικασία των ερωτήσεων, στις 18.12 άφησαν ελεύθερους τους δημοσιογράφους». Στη συνέχεια το σκάφος, που μετέφερε τους Τούρκους δημοσιογράφους, επέστρεψε στο Κας της Αττάλειας.

Περίπου τα ίδια μετέδωσαν και τα υπόλοιπα τουρκικά ΜΜΕ. Το τηλεοπτικό κανάλι «Kanal D» έκανε λόγο για «βαριά πρόκληση». Το ίδιο κανάλι προχθές είχε μεταδώσει εικόνες από τη νησίδα Ρω, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα με ένα νέο τετελεσμένο, οικειοποιήθηκε μια αδιευκρίνιστης κυριότητας νησίδα» και έκανε λόγο για παρουσία Ελλήνων στρατιωτών στη νησίδα.

Ολα τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται σε «αδιευκρίνιστης κυριότητας νησίδα», που «δεν ανήκει ούτε στην Τουρκία ούτε στην Ελλάδα». Με άλλα λόγια, το θέμα εντάσσεται στη θεωρία περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο που προτάσσει η Τουρκία, η οποία στην προσπάθειά της αυτή στο παρελθόν είχε εντάξει στις περίφημες γκρίζες ζώνες ακόμη και τη Γαύδο!

Δηλαδή η διαχείριση του ρεπορτάζ γίνεται με όρους που καθορίζει η επίσημη γραμμή της Αγκυρας.

Σχόλια αναγνωστών

Ανεξάρτητα από την αντικειμενική αξιοπιστία των ρεπορτάζ αυτών, το βέβαιον είναι το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται στην Τουρκία με αφορμή τη Ρω. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Χουριέτ», όπου περιλαμβανόταν χθες το απόγευμα το σχετικό ρεπορτάζ, υπήρχαν και σχόλια αναγνωστών, όπως συνηθίζεται, όπως «Δεν βρέθηκε ένα αεροσκάφος να πετάξει πάνω από το νησί;» και «Τώρα πρέπει να κάνουμε επιχείρηση και να χτυπήσουμε τους Ελληνες στρατιώτες, που βρίσκονται στο νησί. Θα κλείσουμε τα μάτια τώρα που έφεραν στρατιώτες στο νησί που άρπαξαν παράνομα; Πρέπει να προσαρτήσουμε το νησί αυτό, όπως και τη Ρόδο και τη Μυτιλήνη που βρίσκονται δίπλα μας»! *(από http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=70144)
Δείτε την ανακοίνωση τού τουρκικού ΥΠΕΞ..
Διέψευσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τους ισχυρισμούς ορισμένων μέσων ενημέρωσης της γειτονικής χώρας περί «σύλληψης» ή «κράτησης» από τις ελληνικές αρχές τριών Τούρκων δημοσιογράφων που θέλησαν να βιντεοσκοπήσουν δραστηριότητες στη νησίδα Ρω, ανοιχτά του Καστελόριζου.

«Δεν τίθεται θέμα σύλληψης ή κράτησης Τούρκων δημοσιογράφων»
δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζουγκιεργκίν και προσέθεσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, «κάποιοι Τούρκοι δημοσιογράφοι που ήθελαν να πάρουν εικόνες στα ανοιχτά του Καστελόριζου, εμποδίστηκαν από τους αρμόδιους της ελληνικής ακτοφυλακής που τους ρώτησαν ποιος είναι ο σκοπός της παρουσίας τους στην περιοχή». «Κατόπιν επικοινωνίας μεταξύ των σκαφών της Τουρκικής και Ελληνικής ακτοφυλακής οι Τούρκοι δημοσιογράφοι επέστρεψαν στο Κας» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Τούρκος εκπρόσωπος προσέθεσε ότι: «Το υπουργείο μας έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες».(από http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/08/05/1699035.htm)
Καί η απάντηση τού δικού μας ΥΠΕΞ...
«Δεν υπάρχει κάτι νέο στα όσα είπε ο Εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Οι ελληνικές θέσεις βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο είναι γνωστές και ισχύουν στο ακέραιο».

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας ερωτηθείς σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του ομολόγου του του τουρκικού υπουργείου για το χθεσινό συμβάν στη Ρω [Βλέπε άρθρο] .

Καταλήγοντας επανέλαβε πως το Διεθνές Δίκαιο και ο σεβασμός της αρχής της καλής γειτονίας είναι η μόνη βάση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
(από http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/08/05/1699195.htm)

Σχόλια

Ο χρήστης emily είπε…
Ναι,δες όμως τι γράφει το ΕΘΝΟΣ εδώhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=5124806