Ο Χριστοφοράκος έχει ανοίξει το στόμα του επιλεκτικά ....

Υπόγεια γραμμή Αθήνας - Μονάχου.

Το Μόναχο αποδείχθηκε η μοιραία πόλη για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο. Εκεί ξεκίνησε την καριέρα του, εκεί ήρθε και η συντριβή για τον πρώην μεγάλο μάνατζερ του βιομηχανικού κολοσσού της Siemens.
Τώρα ο ίδιος μετρά μέρες για την επιστροφή του στην Ελλάδα, αυτή τη φορά όχι ως ο μεγάλος φίλος που έφερνε βαλίτσες γεμάτες χρήματα για την «καλλιέργεια του ελληνικού πολιτικού τοπίου», όπως έλεγε, αλλά ως κατηγορούμενος για ένα σκάνδαλο που συγκλονίζει την Ελλάδα.

Την τελευταία εβδομάδα οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές και με διαδικασίες εξπρές οι Γερμανοί προετοιμάζουν την παράδοσή του στην ελληνική Δικαιοσύνη. Μετά την απόφαση του Εφετείου Μονάχου για έκδοση, ο Ν. Ζαγοριανός αναμένει το πράσινο φως για να μεταβεί στο Μόναχο για δύο λόγους:

*Να τον παραλάβει εάν δεν υπάρξει εμπόδιο από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

*Να παρατείνει την κράτησή του στην Ελλάδα πάνω από έξι μήνες, αφού αυτό είναι το όριο που προβλέπουν οι διμερείς συμβάσεις Γερμανίας και Ελλάδας για τους υπηκόους της Γερμανίας που εκδίδονται.

*Γιατί όμως ξαφνικά οι διαδικασίες επισπεύσθηκαν ώστε να εκδοθεί ο Χριστοφοράκος; Σημαντικό ρόλο έχει παίξει και μια επίσκεψη κορυφαίων στελεχών της μητρικής Siemens στην εισαγγελέα Μπόιμλερ Χεσλ. Τα στελέχη αυτά, φοβούμενα ότι η εταιρεία κινδυνεύει να μην πάρει στο μέλλον μεγάλα δημόσια έργα στη χώρα μας και αλλού, φέρεται να ζήτησαν την επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να δοθεί ένα τέλος στο σκάνδαλο με το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης. Οι γερμανοί δικαστές, από την πλευρά τους, έκαναν το καθήκον τους τυπικά, επέβαλαν ποινή στον Χριστοφοράκο -καλύπτοντάς τον παράλληλα για το διάστημα 2004-2007, ώστε να μην μπορεί να κατηγορηθεί για ανάλογα αδικήματα στην Ελλάδα.

Τώρα τον εκδίδουν, ικανοποιώντας έτσι τα ελληνικά αιτήματα, αλλά και ησυχάζουν προσωρινά από την παρουσία του στη Γερμανία και την αναμόχλευση του σκανδάλου Siemens, που έχει προξενήσει μεγάλη ζημιά στο βιομηχανικό κολοσσό.

Ο Μ. Χριστοφοράκος πιθανότατα θα επιστρέψει στην Ελλάδα με λιγότερες κατηγορίες απ' ό,τι θα μπορούσε να έχει αν δεν είχε διαφύγει στο Μόναχο.

*Ο ίδιος έχει ανοίξει το στόμα -επιλεκτικά ωστόσο- αναφέροντας στις καταθέσεις του ένα μεγάλο όνομα της μητρικής Siemens, το οποίο ωστόσο δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Τον Πέτερ Πριμπίλα, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ο οποίος πέθανε το 2003 και σύμφωνα με την κατάθεση του Χριστοφοράκου -την οποία δημοσίευσε η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ»- ήταν αυτός που του έδωσε την εντολή να πληρώσει μίζες στα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα, ώστε να αναλάβει η εταιρεία το έργο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Παράλληλα, δεν έδωσε -αφού δεν του το ζήτησαν- τα στοιχεία που ισχυρίζεται ότι έχει καταθέσει σε συμβολαιογράφο του Μονάχου, με καυτά ονόματα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Με την κατάθεσή του, ωστόσο, όπου αναφέρει τα ονόματα των Βαρθολομαίου και Γείτονα, έδειξε στην Ελλάδα ένα μικρό μέρος των δυνατοτήτων που έχει, να κλονίσει το ελληνικό πολιτικό σύστημα, εάν πιεστεί.

*Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εμφανίσει την πιθανή επιστροφή Χριστοφοράκου στην Ελλάδα ως επιτυχία δική της και της Δικαιοσύνης, χωρίς ουσιαστικά η υπόθεση να έχει στην ουσία της διαλευκανθεί. Πολλοί είναι εκείνοι που πίσω από όλα αυτά διακρίνουν ήδη ότι οι ενέργειες του Χριστοφοράκου -και ειδικά η απόδρασή του στη Γερμανία- δεν ήταν τυχαία γεγονότα, ούτε σχεδιάστηκαν αποκλειστικά από αυτόν και τους συνηγόρους του, αλλά υπήρξαν μέρος ενός καλά οργανωμένου σχεδίου, ισχυρών συμφερόντων, των οποίων οι εγκέφαλοι βρίσκονται στην Ελλάδα αλλά και στη Γερμανία.http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=73263

Σχόλια