Πρόβλημα στό ΠΑΣΟΚ: O Βενιζέλος «θα παρεμβαίνει όποτε το κρίνει σκόπιμο», λένε οι δικοί του.


Οι άνθρωποι τού Βενιζέλου είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι ο Γιώργος "δέν μπορεί"...
Επί πλέον δέν έχουν καμμία απολύτως εμπιστοσύνη στούς ανθρώπους που συναπαρτίζουν τό σύστημα Παπανδρέου..
Μπορεί η έκφραση "είναι όλοι γιά τα πανηγύρια" να μήν ξεστομίζεται αλλά θεωρούν (οι άνθρωποι τού Βενιζέλου) ότι πρόκειται γιά ρηχούς καί χωρίς πολιτικό βάθος ανθρώπους..
"θα ήταν επαρκείς γιά τρίτους καί τέταρτους ρόλους αλλά όχι καί για να τούς εμπιστευτεί κανείς τήν διακυβέρνηση τής χώρας" δείχνουν να πιστεύουν...
Αυτό , θεωρούν, έχει αποδειχθεί πολλές φορές τελευταία όπου αδυνατούν να δημιουργήσουν ρεύμα νίκης καί μάλιστα σέ συνθήκες ευνοικές για αυτούς...
"Κάνουν λάθη διαρκώς καί τή πατάνε ακόμα και στα εύκολα"...
Διαβάστε το σημερινό άρθρο στά ΝΕΑ πού είναι αρκετά αποκαλυπτικό...

Συνομιλητές του Ευάγγ. Βενιζέλου εκτιμούν ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος «θα παρεμβαίνει όποτε το κρίνει σκόπιμο»
Ψάχνουν εμβόλιο για την γκρίνια
Θερμός Αύγουστος στο ΠΑΣΟΚ, μετά τη διαφοροποίηση Βενιζέλου
Μια δύσκολη περίοδο στις σχέσεις ΠαπανδρέουΒενιζέλου προμηνύουν για πολλούς στο ΠΑΣΟΚ οι αποστάσεις που κράτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος όσον αφορά την τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες κάλπες και τη συσχέτισή της με την προεδρική εκλογή του Μαρτίου.
Αναζωπύρωση της εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν ορισμένα  στελέχη μετά τη διαφοροποίηση Βενιζέλου από την επίσημη γραμμή του  κόμματος. Ανεπισήμως, στελέχη της Ιπποκράτους δεν κρύβουν την  ενόχλησή τους για το γεγονός ότι εγείρεται πάλι εσωκομματικό θέμα,  σε μια περίοδο που το κόμμα έχει νικηφόρα εκλογική προοπτική
Η Ιπποκράτους καθώς κλιμακώνει την επίθεσή της στην κυβέρνηση, και το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο φαντάζει πλέον πιθανό, έχει κάθε λόγο να υποβαθμίζει το περιστατικό- και σ΄ αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι δημόσιες δηλώσεις στελεχών της. Ωστόσο, στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους, δεν κρύβουν τον προβληματισμό- και κάποιοι την ενόχληση- που τους διακατέχει για το εσωκομματικό θέμα που ηγέρθη σε μια περίοδο «όπου όλα τα πυρά πρέπει να είναι εστιασμένα στην προσπάθεια να φύγει αμέσως αυτή η κυβέρνηση». Και φαίνεται ότι η ενόχληση γίνεται μεγαλύτερη καθώς στη διαφοροποίηση Βενιζέλου ως προς την εμπλοκή της προεδρικής εκλογής με το αίτημα για πρόωρες κάλπες αθροίζονται αντίστοιχη διαφοροποίηση όσον αφορά την αντιπολιτευτική τακτική στο θέμα της νέας γρίπης και τις παρατηρήσεις- παραινέσεις (κατά κομψότερη έκφραση- άλλοι μίλησαν για αιχμές) όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εξαγγελιών του ΠΑΣΟΚ: πρέπει να έχουν, φέρεται να είπε, «δημοσιονομική αξιοπιστία» και να είναι εφικτές...

Πόσο όμως αυτή η ενόχληση εκφράζει και τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου; Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να απαντήσει ευθέως στον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο. Το έκανε κατά κάποιον τρόπο «αφ΄ υψηλού», με τη γενική τοποθέτησή του στο κλείσιμο της συνεδρίασης της περασμένης Τετάρτης. Και είπε τα αυτονόητα που επαναλαμβάνουν και τα στελέχη- στενοί συνεργάτες του: ότι στην περίπτωση που δεν μπορείς να προκαλέσεις εκλογές τώρα, πρέπει να λες στον λαό ευθέως και από τώρα ότι θα το κάνεις μόλις στο επιτρέψει το Σύνταγμα- με την προεδρική εκλογή. Αν δεν το έχεις ξεκαθαρίσει, μπορεί να την πάθεις όπως ο κ. Καραμανλής με τα ήξεις αφήξεις με τον κ. Στεφανόπουλο, που τελικά δεν του βγήκε.

Η απάντηση. Και για τη γρίπη, παρά τη σοβαρότητα του θέματος, δεν μπορείς να μην επισημάνεις τις ευθύνες της κυβέρνησης που κρατά κλειστές πάνω από 100 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας- «αντί για νοσηλευτές προσλαμβάνει αγροφύλακες» επέκρινε τον κ. Καραμανλή προχθές απ΄ τη Βουλή, έχοντας προφανώς στον νου του και τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο... Όπως είχε στον νου του τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος όταν παρουσίαζεαπ΄ το ίδιο βήμα- τις βασικές κατευθύνσεις για την οικονομική, κοινωνική, πολιτική υπογραμμίζοντας ότι «δεν εξωραΐζουμε και δεν εξωραΐζω τις δυσκολίες που θα υπάρξουν, όταν θα είμαστε κυβέρνηση. Γνωρίζουμε την κρισιμότητα της κατάστασης».

Πόσο όμως ο «διάλογος» αυτός θα μείνει εκεί; Τι στάση θα κρατήσει από ΄δώ και πέρα ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος;

Η παρέμβασή του προχθές για τα κυβερνητικά σχέδια για την αλλαγή του νομικού πλαισίου της ποινικής ευθύνης των υπουργών δίνει το στίγμα. Θα δίνει το «παρών» του, λένε στελέχη που τον ξέρουν καλά. Το ερώτημα βεβαίως είναι αν και πόσο θα αποκλίνει από την επίσημη γραμμή και σε ποια θέματα.
Ενοχλημένη η Ιπποκράτους


O ίδιος ο κ. Βενιζέλος, όπως έλεγε σε συνομιλητές του, δεν είχε πρόθεση να βγει απέναντι με όσα είπε στη συνεδρίαση και έλεγε ότι δεν περίμενε να πάρουν την επομένη τόση έκτασηεξ ου ίσως και το ότι δεν δόθηκε καμία συνέχεια από κάποιο στέλεχος του κλίματός του.

Την εξήγηση αυτή αρκετοί στην Ιπποκράτους την ακούν με δυσπιστία. Τότε, διερωτώνται, γιατί έδωσε γραπτά τα σημεία της παρέμβασής του; «Ήθελε», λένε, «όσα είπε να καταγραφούν». Για τα στελέχη αυτά η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι ο κ. Βενιζέλος- ο οποίος από την εποχή της συζήτησης για την ίδρυση πολιτικού ομίλου, δεν έκανε άλλη σοβαρή δημόσια κόντραήθελε να δηλώσει πολιτική παρουσία έπειτα από αρκετό καιρό. Και δείχνουν να κατανοούν εν μέρει την ανάγκη αναφοράς του για σεβασμό της επιστημονικής άποψης των συνταγματολόγων λόγω των στενών του σχέσεων με τον κ. Δ. Τσάτσο.

Ωστόσο, δεν μένουν μόνο σ΄ αυτό:

θυμίζουν με νόημα- και αγανάκτησηότι ο κ. Τσάτσος δεν περιορίστηκε μόνο σε μια άποψη- ερμηνεία αλλά προχώρησε σε καθαρά πολιτική παρέμβαση, προτρέποντας ουσιαστικά τον κ. Κ. Παπούλια να μη δεχθεί να είναι υποψήφιος έπειτα από εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ.

«Επ΄ αυτού του καθαρά πολιτικού θέματος πού είναι η τοποθέτηση ενός πολιτικού στελέχους;» λένε, χωρίς όμως να το... φωνάζουν για προφανείς λόγους.

Το σενάριο της «απλής» ανάγκης έκφρασης πολιτικής παρουσίας πίσω από τις αποστάσεις Βενιζέλου είναι, κατά τα στελέχη της Ιπποκράτους, το μεσαίο. Άλλωστε, λένε, ορισμένες από τις επισημάνσεις του ήταν εκ των ων ουκ άνευ και αποτελούσαν στοιχείο των κινήσεων του ΠΑΣΟΚ. Το πιο «λάιτ» σενάριο θέλει τον κ. Βενιζέλο να μην προκαλέσει θέμα εσωκομματικού ενδιαφέροντος με κανέναν τρόπο μέχρι τις εκλογές. Το κακό σενάριο- που δεν θέλουν ούτε να σκέπτονται- είναι να συνεχίσει, έστω ακροβατώντας με τη φραστική άνεση που τον διακρίνει, «να ρίχνει πέτρες».


«Ο “νόμος της σιωπής” κάνει κακό στο κόμμα»


O κ. Βενιζέλος πάντως, σύμφωνα με στελέχη που είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν μαζί του το τελευταίο διάστημα, θεωρεί ότι ενώ έχει άποψη και διάθεση για συνεργασία αφού, όπως λέει, «βρίσκεται και συμμετέχει στην πολιτική για να συνδιαμορφώνει προοδευτικές πολιτικές για το καλό του τόπου», δεν του δίνεται αυτή η ευκαιρία στην τρέχουσα κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ. Η κριτική του είναι, λένε, ότι η πολιτική γραμμή βγαίνει με δηλώσεις της ηγεσίας και πως για κανένα θέμα δεν τον ρωτούν. Και φέρνει ως παράδειγμα το ότι όταν ξέσπασε το θέμα με τους συνταγματολόγους κανένας δεν τον πήρε τηλέφωνο. Αντίθετα, υπενθυμίζουν ότι σε ανύποπτο ως προς τους συνταγματολόγους θέμα είχε πει στον κ. Γ. Παπανδρέου ότι ήταν συνετή η θέση του στη διακαναλική συνέντευξη, όπου είχε πιο συγκρατημένη θέση ως προς τη σύνδεση πρόωρων εκλογών και προεδρικής εκλογής.

Εκείνο πάντως το σημείο στο οποίο ο κ. Βενιζέλος φαίνεται ότι θα δώσει έμφαση είναι αυτό της συμμετοχής του στη συνδιαμόρφωση της πολιτικής γραμμής. Άλλωστε και στο παρελθόν, αρκετές φορές έχει υποστηρίξει ότι δεν είναι ουσιαστική η λειτουργία των οργάνων στα οποία συμμετέχει. Θέση ωστόσο που από στελέχη της Ιπποκράτους έχει αποδοθεί τόσο στην ανάγκη να ανανεώσει το ακροατήριό του όσο και για να μη χρεώνεται αποφάσεις και να έχει τα χέρια του ελεύθερα για κριτική.

Και υπενθυμίζουν ότι π.χ. για το θέμα των πρόωρων εκλογών δεν πήρε διαφορετική θέση όταν έγινε ειδική σύσκεψη προ μερικών εβδομάδων στη Βουλή, αλλά ούτε και στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που έγινε συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης έθεσε κάποιο σχετικό θέμα. Ο ίδιος πάντως φέρεται να έχει πει σε συνομιλητές του ότι «ο νόμος της σιωπής μειώνει το διανοητικό κεφάλαιο του κόμματος».http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4529429

Σχόλια