Η Μύκονος τό νησί τών πλουσίων πήχτρα στό αυθαίρετο. Κύκλωμα ανθρώπων σέ αυτοδιοίκηση καί κρατικές υπηρεσίες έτρωγε καλά...


Στην άσκηση ποινικών διώξεων για πλήθος αυθαιρέτων στη Μύκονο προχωράει την επόμενη εβδομάδα ο εισαγγελέας – και αυτή είναι μόνον η αρχή. Η κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα που ξεκίνησε πέρυσι με εντολή του μέχρι πρότινος εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά αποδίδει πλέον καρπούς, με τις πραγματογνωμοσύνες στη Μύκονο να καταγράφουν... σημεία και τέρατα. Ολα δείχνουν ότι η εισαγγελική έρευνα θα ξετυλίξει το κουβάρι της αυθαιρεσίας και, για πρώτη φορά, της ατιμωρησίας.

Η «Κ» παρουσιάζει σήμερα σημεία του πορίσματος της δεύτερης πραγματογνωμοσύνης, η οποία έγινε από τρεις μηχανικούς που υπέδειξε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, κατ’ εντολήν της εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Σύρου (η πρώτη πραγματογνωμοσύνη δεν αποκάλυψε αξιόποινες πράξεις). Η έρευνα αφορούσε τις περιοχές Χουλάκια, Ελιά και Φωκός της Μυκόνου, στις οποίες τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη οικοδομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πόρισμα των μηχανικών (που επισκέφθηκαν επανειλημμένως το νησί) σημειώνει:

• Στις περιοχές Χουλάκια και Ελιά διαπιστώθηκε εκτεταμένο μπάζωμα των ρεμάτων για την ανέγερση κατοικιών και βοηθητικών εγκαταστάσεων ξενοδοχείου, που όμως έλαβαν νόμιμες οικοδομικές άδειες!

• Πολλοί από τους δρόμους των περιοχών αυτών έχουν ανοιχτεί είτε παρανόμως είτε με ένα συνδυασμό «παραθύρων» της νομοθεσίας και ευρεσιτεχνιών, προκειμένου να επιτραπεί η δόμηση.

Συνδυασμός «μεθόδων»
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα υπό ανέγερση ξενοδοχείου στην Ελιά. Από το οικόπεδο διέρχεται κλάδος ενός ρέματος της περιοχής. Στο τοπογραφικό του 1995, το ρέμα αποτυπώνεται να διέρχεται μέσα από το κτήμα. Ωστόσο, στο τοπογραφικό του 2001 (από τον ίδιο μηχανικό) το ρέμα δεν εμφανίζεται στο οικόπεδο... αλλά φαίνεται να σταματάει στην αρχή του αγροτεμαχίου. Την ημέρα της αυτοψίας, οι μηχανικοί κατέγραψαν εργασίες μπαζώματος του ρέματος.

Οι πραγματογνώμονες αποτυπώνουν πλήθος συνδυασμών της προβληματικής νομοθεσίας με αυθαιρεσίες, όπως τη διαπλάτυνση κοινοχρήστων οδών, προκειμένουν να πληρούν τους όρους της νομοθεσίας ή τον χαρακτηρισμό πρόσφατα διανοιχθέντων δρόμων ως «δημοτικών». Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω νομικών κενών, ευρεσιτεχνιών και παρακάμψεων είναι η ανεπανόρθωτη καταστροφή του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος (της Μυκόνου ή άλλων περιοχών).

Ιδιαίτερα σημαντικό, όμως, είναι ότι για πρώτη φορά ο εισαγγελέας θα αποδώσει συγκεκριμένες ευθύνες σε ευρεία κλίμακα και θα απαγγείλει κατηγορίες σε συγκεκριμένα πρόσωπα! Αντίθετα με το παρελθόν, που οι έρευνες περιορίζονταν σε γενικές διαπιστώσεις του βαθμού της αυθαιρεσίας. Η μεγάλη προκαταρκτική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας έγιναν οι πραγματογνωμοσύνες στη Μύκονο, αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες αυθαιρεσιών: δόμηση σε ρέματα, αυθαιρεσίες εντός προστατευόμενων οικισμών, δόμηση στις κορυφογραμμές, μη κατεδάφιση αυθαιρέτων κ.ά.

Πέντε θέσεις - κλειδιά
Ερευνες για το όργιο πολεοδομικών αυθαιρεσιών στις Κυκλάδες έχουν στο παρελθόν πραγματοποιήσει και οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης· μάλιστα, πρόσφατα, ο πρόεδρος του φορέα κ. Λέανδρος Ρακιτζής περιέγραψε σαφώς την ύπαρξη κυκλώματος: «Στις Κυκλάδες έχουν συμφωνήσει όλοι μαζί οι εργολάβοι να μην πηγαίνουν σε κατεδαφίσεις, για να μη γίνονται», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Στις Κυκλάδες υπάρχει ένα κύκλωμα πέντε ανθρώπων που ξεπουλούν τα πάντα. Είναι άνθρωποι που κατέχουν θέσεις - κλειδιά στα υψηλά κλιμάκια της Αυτοδιοίκησης και σε υπηρεσίες. Μόνο αν χτυπηθεί αυτό το κύκλωμα θα δούμε επαναφορά της νομιμότητας», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων κ. Βαγγ. Λυρούδιας. «Η κύρια ευθύνη γι’ αυτήν την κατάσταση ανήκει στην πολιτεία», εκτιμά από την πλευρά του ο τέως υπουργός Αιγαίου, κ. Νίκος Σηφουνάκης. «Δεν μπορεί, για παράδειγμα, η αρμοδιότητα ελέγχου των αδειών και κατεδαφίσεων να παραμένει στα πολεοδομικά γραφεία, όταν πλέον έχει αποδειχθεί ότι η Αυτοδιοίκηση δεν έχει το θάρρος ή την πρόθεση να φέρει εις πέρας αυτήν την αποστολή». Ολα δείχνουν, πάντως, ότι τις επόμενες ημέρες έπονται σημαντικές εξελίξεις.http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100076_12/07/2009_321956

Σχόλια