Η Αγκυρα θέλει συνδιαχείριση στό Αιγαίο αλλά η ζωή είναι σκληρή. Ολες μας οι επιθυμίες δέν γίνονται πάντα πραγματικότητα...


Δέν είναι κακό να κάνει κανεις όνειρα στή ζωή. Εξάλλου τι θα ήταν η ζωή χωρίς τα όνειρα? Μέ αυτή την έννοια οι Τούρκοι θέλουν διάφορα πράγματα στό Αιγαίο. Βασικά θέλουν τό μισό Αιγαίο. Μπορεί και παραπάνω .Αυτό βέβαια δέν είναι κάτι καινούργιο. Είναι κάτι πού το θέλουν εδώ και πολλά χρόνια...
Ομως όλα αυτά τα χρόνια (απο το 74 και μετά..) δέν φαίνεται να έχουν πετύχει και πολλά πράγματα....

Δείτε τό χθεσινό πίνγκ-πόνγκ δηλώσεων μεταξύ τών δύο υπουργείων εξωτερικών γιά να καταλάβετε τίς επιθυμίες τών Τούρκων, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα μείνουν επιθυμίες...
Εξάλλου το status quo στό Αιγαίο δέν θα αλλάξει επειδή το θέλουν οι Τούρκοι...



Νά οι δηλώσεις ...(απο το Βήμα)
Στην ιδέα της λύσης-πακέτο για τις «πολλές διαφορές» που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο επανήλθε χθες η Αγκυρα, μία ημέρα μετά το διήμερο μπαράζ υπερπτήσεων σε Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Φούρνους. Αυτό δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζούγκεργκιν. Κληθείς να σχολιάσει «τους ισχυρισμούς της Ελλάδας επί του εναέριου χώρου στο Αιγαίο» , είπε ότι «το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί αν οι δύο χώρες θεωρήσουν τους εαυτούς τους μελλοντικούς συνέταιρους και αποδεχθούν ότι πορεύονται προς έναν συνεταιρισμό εντός της ΕΕ». Αλλωστε, όπως είπε, το Αιγαίο είναι «μια υδάτινη μάζαπου δεν μας χωρίζει αλλά μας ενώνει».



Απαντώντας στον τούρκο ομόλογό του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας τόνισε, αναφερόμενος και στο πρόσφατο μπαράζ υπερπτήσεων, ότι «το status quo στο Αιγαίο δεν επηρεάζεται από τέτοιες πρακτικές». Και ξεκαθάρισε ότι «η μοναδική, απλή και ξεκάθαρη λύσηείναι η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου με σεβασμό στο σχετικό με το Αιγαίο διεθνές συμβατικό πλαίσιο, καθώς και το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αποτυπώνεται στη Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982, στο σύνολό του».

m2000f16gt2.jpg


Αφού, όπως ανέφερε, οι διερευνητικές συνομιλίες συνεχίζονται, ο κ. Οζούγκεργκιν διευκρίνισε ότι η Αγκυρα θεωρεί ότι τα «πολλά προβλήματα» δεν μπορούν να αποκοπούν το ένα από το άλλο. Πρέπει να αντιμετωπιστούν ως πακέτο (σ.σ.: «as a whole»). «Τα νησιά, οι νησίδες και οι βράχοι που δεν παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες, μια απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των έξι ναυτικών μιλίων, η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα, ο εναέριος χώρος, το FΙR και η αποστρατιωτικοποίηση νησιών είναι τα κορυφαία προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο» αναφέρει επεξηγηματικά ο συντάκτης του σχετικού τηλεγραφήματος του πρακτορείου Αnadolu.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το εχω ξαναπει... ΥΠΑΡΧΕΙ λυση και ειναι απλη, λειπει μονο ακομη μια ΕΛΛΗΝΙΚΗ κυβερνηση να την πραγματοποιησει.. που θα παει θα βρεθει..

Η Ελλας να αρχισει να μιμειται ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ τους τουρκους... δηλαδη , 4 τουρκικα μαχητικα παραβιαζουν τον Ελληνικο εναεριο χωρο μας και πετουν πχ πανω απο Αγαθονησι και Φαρμακονησι ? Ε ΣΤΟ ΚΑΠΑΚΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ 4 ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ τουρκικο εναεριο χωρο και να πετουν πανω απο τις πολεις της ΙΩΝΙΑΣ ΜΑΣ... οποια δε απαντηση μας δωσουν κατα την βολτα μας πανω απο την ΙΩΝΙΑ ΜΑΣ ε ακριβως ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ πανω απο το Αγαθονησι μας..

ΑΠΛΑ - ΚΑΘΑΡΑ - ΛΕΒΕΝΤΙΚΑ ...

ΕΚΤΩΡ