Ολη η Αθήνα -αλλά και το Λονδίνο-το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν στήν Επίδαυρο...


Με τόσα Οσκαρ και τόσα στέμματα μαζεμένα στον ίδιο χώρο μπορούμε να μιλήσουμε για το γεγονός του καλοκαιριού. Αρκεί να μετρή σει κανείς το σελεμπριτομάνι -έλαμψε η Εριέτ τα Κούρκουλου που από πέρυσι πηγαίνει πλέ ον και στην Επίδαυρο- αλλά και tous πολιτι κούς που στριμώχτηκαν στα άβολα εδώλια του αρχαίου θεάτρου για να καταλάβει πού ακριβώς βρισκόταν όλη η Αθήνα -αλλά και το Λονδίνο-το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η παράσταση «Φαίδρα» του Εθνικού θεάτρου της Αγγλίας, με πρωταγωνίστρια τη διάσημη ηθοποιό Ελεν Μίρεν, ήταν αναμφι σβήτητα ένας βασικός λόγος για να Ξαναβρεθούν παλιές αγάπες όπως ο Πέτρος Τατούλης με τον Ευάγγελο Αντώναρο, να Ξανα συναντηθούν παλιοί φίλοι και φυσικά να επιστρέψουν στο προσκήνιο παλιοί γνώριμοι της κουλτούρες, όπως ο Κώστας Σημίτης με τη σύζυγο του Δάφνη.
Το γεγονός βέβαια του διημέρου ήταν αναμφισβήτητα ο Τομ Χανκς, ο οποίος έκανε δυναμική εμφάνιση στην Επίδαυρο στην πρεμιέρα της Παρασκευής, συνοδευόμενος από την ελληνικής καταγω γής σύζυγό του Ρίτα Γουίλσον.
Το έτερο γεγονός ήταν η εμφάνιση της χα μογελαστής Εριέττας Κούρκουλου
με μαύρο σύνολο, μαζί με τη μητέρα της Μαριάννα Λάτση και τον Δημήτρη Κοντομηνά,
αμφότε ροι στενοί φίλοι του Τομ Χανκς. Ο διάσημος ηθοποιός δεν σταμάτησε πριν από την παράσταση να φωτογραφίζει το κοι νό που τον... φωτογράφιζε, εισπράττοντας πλήθος χειρο­κροτημάτων. Δεν παρέλειψε μάλιστα να σηκωθεί όρθιος με τά το πέρας της παράστασης, τιμώντας με τον κατάλληλο τρό πο τους πρωταγωνιστές. Και ίσως μάλιστα να ήταν αυτός που έκλεψε τελικά την παράσταση από την πρώην «Βασίλισσα» Μίρεν και τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο,
ο οποίος θα πρέπει να ταυτίστηκε με τα βάσανα της βασίλισσας «Φαίδρας» επί σκηνής και τα περασμένα μεγαλεία της. Στην Επίδαυρο εμφανίστηκαν επίσης πολλοί φίλοι από τα πα λιά, όπως η Βάσω Παπανδρέου
με ανανεωμένο λουκ και αρ κούντως μαυρισμένη, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος φρόντισε να κάνει έξτρα εμφάνιση τη δεύτερη μέρα για να μην πέσει πάνω σε «τυχαίες» συναντήσεις, αλλά και ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ο οποίος συνόδεψε τον Τομ Χανκς μαζί με τον σκηνογράφο Διονύση Φωτόπουλο. Η Μαριάννα Λάτση έδει ξε ενθουσιασμένη από την εμφάνιση της βραβευμένης ηθο ποιού - σε αντίθεση με το καθαρόαιμα κουλτουρέ κοινό της Επιδαύρου, το οποίο είχε μάλλον εκτοπιστεί από τους σελέ-μπριτις και δεν φάνηκε εξίσου συγκλονισμένο. Η κάπως «αναι μική» ερμηνεία της «Φαίδρας» από την Ελεν Μίρεν
ίσως να μην ήταν αυτό που αναμενόταν από μια τόσο σπουδαία ηθο ποιό. Προφανώς δεν βοήθησε και η ανύπαρκτη σχεδόν σκη νοθεσία του Νίκολας Χάιτνερ, η οποία επέμεινε σε προβλέ ψιμες λύσεις και σε δήθεν εκμοντερνισμούς, όπως το να τσα λαβουτάνε όλοι διαρκώς πάνω στη θυμέλη, κάνοντας κυριο λεκτικά τα κόκαλα των αρχαίων να τρίζουν (κάποια στιγμή μάλιστα ο Θησέας έριξε πάνω της και κόκκινο κρασί!)...
Ενας Θησέας που μάλλον περισσότερη σχέση είχε με τον «Βιολι στή στη στέγη» ή με Βρετανό που τρέφεται αποκλειστικώς με πίντες παρά με περήφανο και ένδοξο βασιλέα. Αντιθέτως ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η πολύ καλή ερμηνεία του γοητευτικότατου Ντομινίκ Κούπερ, γνωστός και από την κι­νηματογραφική ερμηνεία του στο «Mamma Mia!» στο πλευ ρό της Μέριλ Στριπ. Εκπληκτικό ομολογουμένως το κείμενο-απόδοση του Τεντ Χιουζ, το οποίο στάθηκε αρκετό για να κρατήσει καθηλωμένους για ένα γεμάτο δίωρο τους πιο επι-δαυροκρουσμένους θεατές (οι υπόλοιποι απλώς χάζευαν τους σελέμπριτι, οι οποίοι χάζευαν ο ένας τον άλλο).

Οι ακόμη πιο αστραφτερές απουσίες

Αυτό πάντως που συζητήθηκε στην παράσταση ήταν η ηχη ρή απουσία προσώπων, όπως το ζεύγος Αγγελόπουλου, οι οποίοι έχουν υπάρξει στο παρελθόν χορηγοί πολλών αντί­στοιχων παραγωγών, είχαν αγοράσει εισιτήρια από τους πρώ τους και μέχρι τελευταία στιγμή είχαν δηλώσει ότι θα παρα βρεθούν. Προφανώς δεν είναι εύκολο σε κάποιες περιπτώ σεις να σφίγγεις το χέρι ανθρώπων που μέχρι πρότινος είχες συνηθίσεις να στο σφίγγουν. Απόντες ήταν και οι περισσότε ροι Ελληνες ηθοποιοί, οι οποίοι μάλλον δεν θα καταδέχτηκαν να κάτσουν στα πιο πάνω καθίσματα - άσε που θα έλεγαν ότι δεν πήγαν γιατί είχαν δει την παράσταση στο Λονδίνο και με τά ψώνισαν και από τα «Harrods». Αντιθέτως το Κολωνάκι και η Εκάλη πρωταγωνίστησαν σε συντριπτική πλειονότητα, καθώς νόμιζες ότι ολόκληρη η Σκουφά, οι παρέες του «Da Capo» και η οδός Ρόδων αποφάσισαν να τα πουν αυτό το Σαββατοκύριακο στο κοίλοντης Επιδαύρου. Τουλάχιστον αυ τή τη φορά απουσίαζαν οι γόβες και τα πούρα.

Το ταξίδι με το σκάφος της Λάτση

Πολλοί ήταν αυτοί που την είχαν στήσει από νωρίς στο Λυ-γουριό, και συγκεκριμένα στην περίφημη ταβέρνα του «Λε ωνίδα», περιμένοντας πότε θα εμφανιστούν τα μεγάλα ονό ματα για να τιμήσουν τους ελληνικούς μεζέδες. Αρκετή ώρα μετά την παράσταση κατέφτασε το team του βρετανικού θε άτρου, η Ελεν Μίρεν όμως και ο Τομ Χανκς πουθενά. Τι είχε συμβεί; Η Μαριάννα Λάτση είχε οργανώσει δείπνο και μίνι κρουαζιέρα για τα glam ονόματα με το σκάφος της, στο οποίο φιλοξένησε την Ελεν Μίρεν, τον Τομ Χανκς και τη σύζυγό του, τον Δημήτρη Κοντομηνά αλλά και τη Μαρίνα-Λαμπράκη Πλά κα. Ετσι, αυτοί που δεν κατάφεραν να αποσπάσουν ένα αυ τόγραφο από τη Μίρεν -η οποία παρεμπιπτόντως αρνήθηκε να δεχτεί κόσμο στα παρασκήνια, σε αντίθεση με τους υπό λοιπους ηθοποιούς- δεν είχαν την τύχη να τη δουν ούτε στα πέριξ της Επιδαύρου. Υπομονή μέχρι του χρόνου - όλο και κάποιο άλλο διάσημο όνομα θα καταφτάσει στο περίφημο αρχαίο θέατρο.(κείμενο απο http://www.protothema.gr/content.php?id=39132)

Σχόλια