Τό οργανωμένο έγκλημα έχει ιδεολογική κάλυψη;


Τό ερώτημα εκ πρώτης όψεως ηχεί εντελώς παράλογο...
Πώς θα ήταν δυνατόν τό οργανωμένο έγκλημα να είχε ποτέ ιδεολογική κάλυψη?
Πώς θα ήταν δυνατόν άνθρωποι πού ενδεχομένως ξεκίνησαν κάποτε με μιά ιδεολογία να κατέληξαν - άθελά τους - (επιμένουμε στό άθελά τους) να δίνουν στό οργανωμένο έγκλημα τήν κάλυψη πού ενδεχομένως χρειάζεται?
Ξεπουλιέται η ιδεολογία? θα μπορούσε να είναι ένα δύσκολο ερώτημα...
Πόσο πάει?

Κατά μία έννοια βέβαια όπως το οργανωμένο έγκλημα χρειάζεται αφελεις πού θα παίξουν το ρόλο τού εκτελεστικού βραχίονα με την ίδια λογική χρειάζεται και ιδεολόγους (ΜΜΕ κλπ) με δυνατή σκέψη αλλά επιρρεπείς στό χρήμα για να τού εξασφαλίσουν (μιλώντας ιδεολογικά χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς κάνουν καί με καλές προθέσεις) την απαραίτητη ιδεολογική κάλυψη...
Διαβάζουμε στήν Καθημερινή αυτά πού φαίνεται να λέει κορυφαίος παράγοντας τών κρατικών υπηρεσιών (οπως λέει η εφημερίδα) ....
Το μέγεθος και η επικινδυνότητα που έχει λάβει στη χώρα μας η δράση του οργανωμένου εγκλήματος έχουν τεράστιες διαστάσεις. Η κυβέρνηση, αποδέκτης στοιχείων που καταδεικνύουν πως η πρόσφατη αποκάλυψη της δράσης της σπείρας Βλαστού - Τρομπούκη με τη χρήση τεχνολογιών της ΕΥΠ είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου, αποφάσισε να θέσει ως άμεση προτεραιότητα την πάταξη της οργανωμένης εγκληματικής δράσης.

Απο καιρό, οι διωκτικές υπηρεσίες αλλά και ο ίδιος ο νέος επικεφαλής της ΕΥΠ, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος εργάστηκε επί τρία και πλέον χρόνια ως αρμόδιος για την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, έδιδαν μια εικόνα δραματικής αύξησης για την οργανωμένη εγκληματική δράση στη χώρα. Εκτιμούσαν με βάση δεδομένα από τις έρευνές τους, πως το οργανωμένο έγκλημα «έχει διεισδύσει σε ολόκληρους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, δίχως να αφήνει αλώβητο στο εγγύς μέλλον και το χώρο της πολιτικής». Η χειροπιαστή απόδειξη που δόθηκε με τη σύλληψη της σπείρας των «16», με πολυσχιδή δράση και με διασυνδέσεις σε κρατικές υπηρεσίες και μηχανισμούς, στάθηκε μόνον η αφορμή για να αποφασιστεί από την κυβέρνηση να μπει και η ΕΥΠ ενεργά πλέον στον πόλεμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Αμερική του Μεσοπολέμου
Η εικόνα μιας Ελλάδας, εκτιμούν οι διωκτικές αρχές, όπου δρούσαν στις περασμένες δεκαετίες ορισμένες σκληρές, αδίστακτες αλλά μεμονωμένες συμμορίες με έμφαση στα ναρκωτικά και σε άλλους τομείς εγκληματικής δράσης, ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Γι' αυτό η σημερινή εγκληματική πραγματικότητα αξιολογείται από την κυβέρνηση ως «εθνικός στόχος».

Ο φόβος πως η Ελλάδα, όπως δήλωνε στην «Κ» κορυφαίος παράγοντας των κρατικών υπηρεσιών, θυμίζει «Αμερική του Μεσοπολέμου, όταν οι μαφιόζικες ομάδες μπήκαν στη νόμιμη οικονομική δραστηριότητα διαβρώνοντας οικονομία, κοινωνία και πολιτικό σύστημα», επέβαλλε άμεσα μέτρα, εδώ και τώρα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσει η κυβερνητική ηγεσία την τοποθέτηση στο τιμόνι της ΕΥΠ έμπειρου εισαγγελικού λειτουργού και την ένταξη και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στο μέτωπο που συγκροτείται για την ανάσχεση στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα ο κ. Παυλόπουλος θα αποστείλει ερώτημα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για να οριστεί εισαγγελέας εν ενεργεία, που θα υπηρετεί μόνιμα στην ΕΥΠ με ένα στόχο: η συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην αποκάλυψη έκνομων δραστηριοτήτων «να κινείται», όπως δήλωνε στην «Κ» ο νέος διοικητής της, «στο πλαίσιο της νομιμότητας και της τήρησης των ατομικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το νόμο του 2008»......http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100059_19/07/2009_322800

Σχόλια