Πόσο τυχαία ήταν η φωτιά στό Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο στην Ζάκυνθο; Συνδέεται μέ τη φωτιά η διαμάχη κατοίκων καί φορέων τού Πάρκου;


Οι πιό πολλές πυρκαγιές στήν Ελλάδα οφείλονται σέ εμπρησμούς...
Οι πιό πολλοί εμπρησμοί αποδίδονται σέ Τούρκους πράκτορες (εξάλλου τό έχουν ομολογήσει και δημόσια κάποιοι εξ αυτών στήν Τουρκία).
Μιά άλλη κατηγορία εμπρηστών είναι οι πυρομανείς...
Η χειρότερη κατηγορία εμπρησμών όμως είναι οι εμπρησμοί πού γίνονται γιά οικονομικό όφελος απο Ελληνες χωρίς ψυχολογικά προβλήματα...
Καλώς η ΕΥΠ ασχολείται με το θέμα...
Οι πυρκαγιές είναι εθνικό θέμα...
Διαβάστε για τις πυρκαγιές στή Ζάκυνθο πού ενώ εδώ δέν δώσαμε μεγάλη σημασία στό εξωτερικό έγιναν θέμα...

«Τον καπνό» πίσω από τη φωτιά στην παραλία της Δάφνης, καταφυγίου της χελώνας Καρέτα- Καρέτα, αναζητά η Πυροσβεστική και οι διωκτικές αρχές.

«Πρόκειται για εμπρησμό», αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου Νίκος Χανιάς. Κατά την εκτίμησή του, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής και μια σειρά αποφάσεων που ελήφθησαν αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί κρύβεται πίσω από τη φωτιά, που σβήστηκε τελικά χθες το απόγευμα.

«Ενδεχόμενη εμπρηστική κίνηση» χαρακτηρίζει την πυρκαγιά και η πρόεδρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου κ. Αμαλία Καραγκούνη- Κύρτσου. «Έκαψε περίπου 250 στρέμματα, τα οποία είναι στον πυρήνα του πάρκου. Έφτασε σχεδόν μέχρι την παραλία, σταμάτησε δηλαδή πίσω από τα αυθαίρετα που υπάρχουν στην περιοχή», επισημαίνει η κ. Κύρτσου.

Η περιοχή της Δάφνης, η οποία έχει ενταχθεί στο δίκτυο ΝΑΤURΑ, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαμάχης που έχει αρχίσει εδώ και δύο δεκαετίες μεταξύ του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και κατοίκων της περιοχής. «Το Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφηκε πριν από 10 χρόνια για να ρυθμίσει αυτά τα προβλήματα δυστυχώς ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην πράξη», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Βασιλικού, στο οποίο ανήκει και η Δάφνη, κ. Πέτρος Γιαννούλης.

Δεν πήραν αποζημιώσεις
Όπως αναφέρει, «σε κάτοικους της περιοχής που έχουν εκεί περιουσίες δεν τους επιτρέπεται να διανοίξουν ένα μονοπάτι για να έχουν πρόσβαση στις εκτάσεις τους, ούτε καν η δυνατότητα παροχής νερού». Το πιο σημαντικό πρόβλημα των κατοίκων είναι πως οι αποζημιώσεις που προβλέπονται από το Προεδρικό Διάταγμα ποτέ δεν τους δόθηκαν και θεωρούν πως έχουν χάσει μεγάλης οικονομικής αξίας εκτάσεις εξαιτίας του εθνικού πάρκου. Το πρόβλημα αναγνωρίζει και η κ. Κύρτσου, που μεταθέτει την ευθύνη στην Πολιτεία. «Καμία κυβέρνηση έως σήμερα δεν έδωσε τα αντισταθμιστικά οφέλη στους κατοίκους για τις απαλλοτριώσεις που έκανε. Το αποτέλεσμα είναι να διαμαρτύρονται». Όπως όμως καταγγέλλει η πρόεδρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, «οι κάτοικοι μέχρι το 2005 δεν επέτρεπαν να έχει το θαλάσσιο πάρκο φύλαξη, με αποτέλεσμα να γίνονται αυθαιρεσίες και να μειώνεται ο αριθμός των φωλιών».

Αυθαίρετες κατασκευές
Στην περιοχή έχουν κατασκευαστεί αρκετές αυθαίρετες κατασκευές, οι οποίες όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής προϋπήρχαν του εθνικού πάρκου και για τον λόγο αυτό δεν συζητούν θέμα απομάκρυνσής τους. Τα κτίσματα όμως δεν μπορούν να μπουν στο σύστημα ηλεκτροδότησης και οι κάτοικοί τους χρησιμοποιούν γεννήτριες για να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Στη διάρκεια της πυρκαγιάς οι δεξαμενές πετρελαίου που τροφοδοτούν τις γεννήτριες ανησύχησε ιδιαίτερα την Πυροσβεστική, όπως λέει ο κ. Χανιάς, και δόθηκε μάχη προκειμένου να μη φθάσουν εκεί οι φλόγες, όπου η καταστροφή θα ήταν σίγουρη.

«Το μόνο που θέλουμε είναι η εφαρμογή του νόμου, δηλαδή του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του βιοτόπου», αναφέρει στα «ΝΕΑ» η κ. Χαρίκλεια Μινώτου, μέλος οικολογικής οργάνωσης, που αναγνωρίζει πως υπάρχουν «διαρκείς αντιπαραθέσεις με τους ιδιοκτήτες».

Είχαν κινδυνεύσει οι φωλιές
Η παραλία της Δάφνης όπου ξέσπασε η φωτιά είναι η δεύτερη σημαντικότερη παραλία για την αναπαραγωγή της χελώνας Καρέτα- Καρέτα. «Η φωτιά ευτυχώς αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και δεν έφθασε μέχρι την παραλία. Ωστόσο, σε παλαιότερη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στην ίδια περιοχή, οι φωλιές κινδύνευσαν όχι εκείνη τη στιγμή αλλά τον χειμώνα, οπότε με τις πρώτες βροχές κατέβηκε στην παραλία χώμα και η άμμος έπαψε να είναι μαλακή. Έτσι, οι χελώνες δεν μπορούσαν να γεννήσουν», τονίζει στα «ΝΕΑ» η κ. Σμαρώ Τουλιάτου, συντονίστρια του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ. Το νησί της Ζακύνθου επίσης αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της Καρέτα- Καρέτα σε όλη τη Μεσόγειο. «Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για έξι παραλίες στον κόλπο του Λαγανά, όπου καταφεύγει η χελώνα για να κάνει τις φωλιές της»http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4528739&ct=1.

Σχόλια