Μικρό ιστορικό τών αδελφών Βλαστών. Η μεγάλη έχθρα μέ τήν ομάδα Ναστούλη...


Το βράδυ του Σαββάτου 21 Μαρτίου 1998, μια κόκκινη βέσπα με δύο άντρες πάνω της περνούσε ένα κόκκινο φανάρι στη λ. Θησέως, στην Καλλιθέα, σαν να μην υπήρχε. Στον αριθμό 296 της λεωφόρου, ακούστηκε η σειρήνα ενός περιπολικού.


Κατέβηκαν δύο νέοι αστυνομικοί, όχι τίποτα βαριεστημένοι. Ζήτησαν από τους δύο άντρες να ακουμπήσουν τα χέρια τους στον ουρανό του περιπολικού.

Κανονικά η διαδικασία αυτή κρατά λίγα λεπτά και ο παραβάτης φεύγει λυπημένος, με μια απλή κλήση διπλωμένη στην κωλότσεπη.

Εκείνο το βράδυ, ο έλεγχος έληξε με έναν νεκρό άντρα στο δρόμο, δύο αστυνομικούς τραυματισμένους, δεκάδες κάλυκες στην άσφαλτο και εκατοντάδες γουρλωμένα μάτια σε μπαλκόνια και ταράτσες...

Συμβόλαια αντεκδίκησης

Πάνω στην κόκκινη βέσπα ήταν ο Παναγιώτης και ο Κώστας Βλαστός. Οταν τους ζήτησαν να ακουμπήσουν τα χέρια τους στο περιπολικό, εκείνοι ακούμπησαν μόνο τις σφιγμένες γροθιές τους γιατί μετά δεν βρέθηκε ούτε ένα δαχτυλικό αποτύπωμα. Ορμησαν στην αρχή με τα χέρια.

Πρόλαβαν να ρίξουν μερικές μπουνιές στον αρχιφύλακα Σπύρο Κοψαύτη 29 ετών και στον αστυφύλακα Νίκο Κατσαρό, 33 ετών. Υστερα, βγήκαν πιστόλια. Ο Κώστας Βλαστός είχε πεθάνει. Ο Παναγιώτης, αυτός που τώρα πρωταγωνιστεί στο «μέρες ελληνικής μαφίας», πρόλαβε κι έφυγε.

Καλύπτουν τα μεγάλα κεφάλια της υπόθεσης

*Η οικογένεια είχε τρία αγόρια. Λίγους μήνες μετά, στην αυλή του σπιτιού της οικογένειας Βλαστού στη Μεταμόρφωση, δολοφονήθηκε ο τρίτος γιος, ο Μάρκος, στην ηλικία των 30 ετών. Ενας φόνος από το πουθενά που μάλλον πλήρωσε, τότε, το 1998, τις αμαρτίες των αδερφών του.

*Ηταν, είπαν, τότε ένα από τα πρώτα εκτελεσμένα συμβόλαια αντεκδίκησης για κάτι που είχε γίνει πριν από τέσσερα χρόνια, το 1994. Ενα από τα πρώτα αιματηρά επεισόδια που έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα στη συγκλονιστική βεντέτα της ομάδας των Βλαστών και του Ναστούλη.


*Ηταν Σάββατο 29 Οκτωβρίου 1994. Στη λ. Καβάλας 282 υπήρχε ένα νυχτερινό κέντρο με το εύηχο όνομα «Κόλετζ». Εκεί, γύρω στα μεσάνυχτα, βρισκόταν ο αδερφός του κρατούμενου Κώστα Ναστούλη, Γεράσιμος, 34 ετών, γνωστός στις πιάτσες της δυτικής πλευράς του λεκανοπεδίου ως «Μάκης». Μαζί με τον φίλο του Δημήτρη Σίνο, 33 ετών, είχαν ραντεβού με τα αδέρφια Κώστα και Παναγιώτη Βλαστό, 29 και 23 ετών, τότε. Ο Μάκης ήταν συνιδιοκτήτης του «Κόλετζ».

Τα πρώτα ξεκαθαρίσματα

Ηταν η εποχή όπου μόλις είχε τελειώσει το πρώτο μεγάλο ξεκαθάρισμα μεταξύ ομάδων πώλησης προστασίας σε νυχτερινά μαγαζιά, στις αρχές της δεκαετίας του '90. Είχαν σκοτωθεί περίπου δεκαπέντε άνθρωποι και είχε αρχίσει η αναδιάταξη του χάρτη της προστασίας από τις καινούριες ομάδες, που μέχρι τότε δεν είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο.

*Ο Ναστούλης ήταν ήδη εδραιωμένος στην αγορά της νύχτας. Τα αδέρφια Βλαστού, τότε, έκαναν τα πρώτα τους βήματα. Είχαν, όμως, προφτάσει να αποκτήσουν τη φήμη των ιδιαιτέρως σκληρών και φιλόδοξων ανθρώπων που, όμως, μέχρι τότε δεν είχαν. Μήλον της Εριδος ήταν ο έλεγχος έξι-επτά μαγαζιών στο Περιστέρι και το Αιγάλεω.

*Η κουβέντα ξεκίνησε αλλά φαινόταν ότι δεν θα έληγε καλά. Οταν τα πνεύματα είχαν ανάψει, ο Μάκης άρπαξε τον Παναγιώτη Βλαστό και του... κατέβασε τα παντελόνια. Κι άρχισε να του ρίχνει σφαίρες γύρω από τα πόδια κάνοντάς τον να χορεύει. Μία τον πέτυχε στο μηρό. Ο άλλος αδερφός, όπως περιέγραψαν τις σκηνές τότε οι επικεφαλής των διωκτικών αρχών, τράβηξε πιστόλι κι έριξε τέσσερις σφαίρες κατευθείαν στο κεφάλι του Μάκη...

*Ταυτόχρονα, ο Σίνος είχε τραβήξει το δικό του όπλο κι έτρεξε στο πεδίο της μάχης. Εριξε κι αυτός μερικές και πέτυχε τον Κώστα Βλαστό στο χέρι.

Η αρχή της βεντέτας

*Ηταν, όμως, η τελευταία φορά που ο Σίνος κράτησε όπλο. Η βροχή από τις σφαίρες των αδερφών τον άφησαν ημιθανή να σφαδάζει. Παρ' όλ' αυτά, σύρθηκε μέχρι τη λ. Καβάλας, όπου ήδη είχε σταματήσει από περιέργεια ένας περαστικός οδηγός. Χωρίς να ξέρει τι συνέβαινε τον πήρε, τον έβαλε στο αυτοκίνητό του και τον μετέφερε σε νοσοκομείο. Λίγη ώρα μετά πέθανε. Τότε ξεκίνησε η ασίγαστη κόντρα του Ναστούλη με τα αδέρφια Βλαστού.

*Ακολούθησε η δολοφονία του Μάρκου Βλαστού. Μετά άρχισαν να μπαίνουν σωρηδόν βόμβες σε μαγαζιά που ήλεγχε η ομάδα Ναστούλη, ενώ παράλληλα διευρυνόταν το πεδίο δράσης των Βλαστών. Μέχρι το Μάρτιο του 1998 που ο Κώστας Βλαστός έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών στην Καλλιθέα.

*Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου συνελήφθη ο Παναγιώτης και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη για τις απόπειρες δολοφονίας των δύο αστυνομικών. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι ήταν παρών στη συμπλοκή αλλά η σύλληψή του, όπως είπε, λειτούργησε ως λύτρωση γιατί φοβόταν για τη ζωή του.http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=62755

Σχόλια