Το απόρρητο εκλογικό report του Μαξίμου.

...........Ο κ. Καραμανλής θα προχωρήσει -εκτός απροόπτου- στις κινήσεις αναστροφής του κλίματος λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της απόρρητης έκθεσης που συντάσσει για τις ευρωεκλογές ο εκλογικός αναλυτής της Ν.Δ. Πάνος Σταθόπουλος. Ο πρωθυπουργός είναι ήδη ενήμερος για τα βασικά στοιχεία της τα οποία είναι τα εξής:
1. Με αυτά τα ποσοστά δύσκολα θα υπάρξει αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα, αν γίνουν εκλογές το Σεπτέμβριο. Ο κ. Σταθόπουλος επεξεργάζεται εκλογικά σενάρια με επανασυσπείρωση της αποχής στα μεγάλα κόμματα (μη ρεαλιστικό) αλλά και το τι θα συμβεί αν όσοι απείχαν πάνε στις κάλπες και συμπεριφερθούν όπως το εκλογικό σώμα που ψήφισε τον Ιούνιο (ρεαλιστικό).
2. Τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ χρειάζονται πολιτικό χρόνο. Ενα σημείο που δεν ανεδείχθη μάλιστα είναι ότι η αποχή δυσαρεστημένων έπληξε το ΠΑΣΟΚ εξίσου με τη Ν.Δ. Από τις ευρωεκλογές απείχε το 36% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 32% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και το 30% του ΠΑΣΟΚ. Η αποχή κόστισε στη Ν.Δ. συγκριτικά με τα άλλα κόμματα μισή μονάδα μόνον. Αν ήταν 30%, όσο του ΠΑΣΟΚ, η διαφορά θα ήταν 4 μονάδες. Η πρόταση για Πρόεδρο και εκλογικό νόμο θα μεταφραστεί ως εξής: «Μεταθέτουμε τις εκλογές για τον Ιούνιο του 2010 και μετά, και όποιος κερδίσει θα είναι αυτοδύναμος».
3. Η Ν.Δ. έχει ακόμα μερικές πιθανότητες πρωτιάς σε εθνικές εκλογές. Η Ν.Δ. είχε συσπείρωση 76,8% και έχασε 4,9% ψήφων του 2007 προς το ΠΑΣΟΚ (2% της εκλογικής της δύναμης), 7,5% προς τον ΛΑΟΣ (περίπου 3,5%!) και 10% προς άλλα κόμματα (4,2% της δύναμής της).
- Οσοι φεύγουν προς το ΠΑΣΟΚ είναι χαμένοι διότι το επιλέγουν «με κριτήριο τις προτάσεις του».
- Οσοι πήγαν στα μικρά κόμματα «μπορεί να επιστρέψουν όλοι». Οι μισοί έφυγαν την τελευταία εβδομάδα λόγω Καραβέλα.
- Οσοι πήγαν στον ΛΑΟΣ είναι διεκδικήσιμοι κατά το ήμισυ. (Οι μισοί επιλέγουν με θετική ψήφο τον Καρατζαφέρη, οι υπόλοιποι όχι.)
- Διεκδικήσιμοι είναι και ψηφοφόροι από τα αριστερά κόμματα,
τα οποία από το 2007 εμφάνιζαν, όπως προειδοποιούσε σε άλλη έκθεσή του ο κ. Σταθόπουλος, πρόβλημα συσπείρωσης.

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει, λοιπόν, να κερδίσει χρόνο και συνεννόηση. Αν παρ’ ελπίδα κάποιοι βιαστούν και θελήσουν να πιέσουν τα πράγματα, προκαλώντας εκλογές, θα χρεωθούν και το κόστος…http://www.e-tipos.com/newsitem?id=96115

Σχόλια