Η «τρόικα» του Βορρά. Ελενα Ράπτη, Εύα Καιλή (for ever) καί τώρα...Αννα Ευθυμίου.

Μπήκαν και οι δύο στο στίβο της πολιτικής με… γόβα-στιλέτο. Εκαναν «προπόνηση» στις δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη και «πρωταθλητισμό» στις βουλευτικές του 2004.
Κάθε αρχή και δύσκολη, λένε, κάτι που όμως δεν ισχύει για την Ελενα και την Εύα. Με το πτυχίο της Ψυχολογίας και της Πληροφορικής στην τσέπη, η Ελενα Ράπτη έβαλε υποψηφιότητα για δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά το 1998 και εξελέγη πανηγυρικά. Η Εύα Καϊλή το ίδιο διάστημα έδινε μάχη υπέρ της ΠΑΣΠ στο αμφιθέατρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η συνάντησή της με την «αντίπαλο» Ελενα Ράπτη έγινε το 2002 στις αντίστοιχες δημοτικές εκλογές. Η Ελενα επανεξελέγη πρώτη σε σταυρούς και η Εύα με το συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ είχε κατακτήσει τη δική της πρωτιά: Ηταν η νεότερη δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης.
Βουλευτής ετών… 28
Λίγο το στιλ, λίγο η φωτογένεια, η Ελενα τυπώνει ψηφοδέλτια και εκλέγεται βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με 32.000 ψήφους στις εκλογές του 2004 που έφεραν τη Ν.Δ. στην εξουσία. Είναι η νεότερη των τριακοσίων. Μόλις 28 ετών. Περνά το κατώφλι της Βουλής για την ορκωμοσία με σκουρόχρωμο ταγέρ, ψηλοτάκουνες γόβες με μπαρέτα και επειδή ήταν η νεότερη -όπως πληροφορήθηκε- έπρεπε να συνοδεύσει τον Αρχιεπίσκοπο. Την άλλη μέρα ήταν πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες.
«Η ωραία εμφάνιση συχνά δυσκολεύει, αφού κάποιες φορές καλείσαι να αποδείξεις πράγματα που σε άλλη περίπτωση θα ήταν αυτονόητα. Η ομορφιά δεν αποτελεί προϋπόθεση. Υπήρξαν κι άλλες εμφανίσιμες υποψήφιες αλλά αυτό το χαρακτηριστικό δεν στάθηκε αρκετό για την εκλογή τους», δήλωνε στην πρώτη της συνέντευξη.

Η πρώτη απογοήτευση ήλθε ύστερα από ένσταση που υπέβαλε πολίτης στο Εκλογοδικείο υποστηρίζοντας ότι δεν είχε δικαίωμα να είναι υποψήφια, αφού ήταν αντιπρόεδρος στο Ιδρυμα «Αγιος Στυλιανός». Η ένσταση απορρίφθηκε και η Ελενα Ράπτη συνέχισε να χαμογελά και να λάμπει σε περιοδικά lifestyle αλλά και να δηλώνει λίγο πριν από τις ευρωεκλογές ότι «η σκανδαλολογία έχει εγκλωβίσει προσωρινά την καθαρή σκέψη των πολιτών».


Η έδρα άργησε 3 χρόνια
Υποψήφια το 2004 με το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης ήταν η λαμπερή Εύα Καϊλή. Δίνει σκληρή μάχη και καταφέρνει να εκλεγεί με 27.000 ψήφους, όμως ο ενθουσιασμός δεν κράτησε πολύ. Ο πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης κι έτσι η Εύα δεν ορκίστηκε βουλευτής. Ηταν όμως κάθε Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι στο τηλεοπτικό δίκτυο του Mega, ως παρουσιάστρια ειδήσεων. Το ΠΑΣΟΚ είχε τις εσωκομματικές του τριβές και η Εύα πέρασε μια βόλτα από το Εργαστήρι Δημοσιογραφίας για να προσθέσει το πτυχίο του στο βιογραφικό της. Παράλληλα γίνεται ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Νέων για τα Ηνωμένα Εθνη και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Κυττάρου Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων Θεσσαλονίκης, που δραστηριοποιείται σε θέματα περιβάλλοντος και πράσινης ανάπτυξης, όπως και νέων τεχνολογιών.

Ο χρόνος κυλά και προκηρύσσονται εκλογές τον Αύγουστο του 2007. «Θέλω να είμαι ξανά υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης γιατί το ηλικιακό κομμάτι των 25-30 δεν εκπροσωπείται στη Βουλή», δήλωνε.
Εξελέγη, δεν της πήρε κανείς την έδρα και ανέπτυξε τεράστια δραστηριότητα μέσω Διαδικτύου, που λαμβάνει πρωτοβουλίες για εθελοντικές δράσεις, με εργαλεία το site, το blog της και το facebook.
Σήμερα και οι δύο κυρίες μοιράζονται το χρόνο τους μεταξύ Βουλής και Θεσσαλονίκης και δεν λένε ποτέ όχι σε μία lifestyle συνέντευξη με αντικείμενο την προοπτική του γάμου.


Ελενα, Εύα και τώρα Αννα!
Η 29χρονη Α. Ευθυμίου δραστηριοποιείται στα κοινά της πόλης και φλερτάρει με την πολιτική.
Παράδοση στις… όμορφες παρουσίες στην πολιτική τείνει να δημιουργήσει η Θεσσαλονίκη. Μετά την Ελενα Ράπτη και την Εύα Καϊλή, μία ακόμη νεαρή και εντυπωσιακή Θεσσαλονικιά ετοιμάζεται να… εισβάλει στην πολιτική αρένα.
Η 29χρονη Αννα Ευθυμίου φιλοδοξεί να γίνει πρώτα δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης και έπειτα να δοκιμαστεί στα πιο δύσκολα. Εστω κι αν η ίδια ξεκαθαρίζει στον ΕΤ.Κ πως δεν της αρέσει η σύγκριση και ότι πρωταρχικός της στόχος είναι να εκλεγεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Πρώτα πρέπει να προσφέρεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μετά ο κόσμος θα κρίνει σε ποια θέση θα σε τοποθετήσει», είπε.
Δικηγόρος με άποψη
Η κοπέλα που θέλει να μπει «σφήνα» στις δύο ωραίες της πολιτικής (Ράπτη-Καϊλή) γεννήθηκε το 1980 στα Γρεβενά. Με καταγωγή από τον Πύργο Ιθώμης Καρδίτσας, μετακόμισε με την οικογένειά της σε ηλικία δέκα ετών στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος Νομικής του ΑΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στον τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.


Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εργάζεται ως δικηγόρος και στο γραφείο νομικής στήριξης των εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης είναι μέλος στο Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, στο Κέντρο Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας και τη UNICEF. Υπήρξε ενεργό μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ.
Δραστήρια, πολιτικοποιημένη και με άποψη, η Αννα Ευθυμίου «πρωταγωνιστούσε» στα… πολιτικά από μαθήτρια με την εκλογή της στα 15μελή συμβούλια των γυμνασίων και των λυκείων. Το πρώτο ουσιαστικό «βάπτισμα» στην πολιτική το πήρε το 2006, όπου σε ηλικία 26 ετών διεκδίκησε μία θέση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στελεχώνοντας το ψηφοδέλτιο του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.
Συγκέντρωσε 2.016 σταυρούς και κατέλαβε τη θέση της πρώτης αναπληρωματικής. «Δεν βγήκα για 100 σταυρούς… Δηλαδή, για μία βόλτα στην αγορά της πόλης. Υπολογίζω πως αν προλάβαινα να κάνω μία ακόμη επίσκεψη στην Αριστοτέλους, θα είχα εκλεγεί», τόνισε.
Ωστόσο, ο δήμαρχος εκτίμησε τον αγώνα της και τις φρέσκες ιδέες της. Ετσι, την έχρισε εντεταλμένη σύμβουλό του σε θέματα νεολαίας. Ηταν η πρώτη φορά που ο κ. Παπαγεωργόπουλος είχε σύμβουλο για το συγκεκριμένο τομέα.
«Δεν πικράθηκα από τον αγώνα στις δημοτικές εκλογές. Πήρα πολλά μαθήματα. Μπήκα στο στίβο έχοντας το πλεονέκτημα της άγνοιας κινδύνου. Τώρα, ξέρω πολλά περισσότερα και την επόμενη φορά θα είμαι καλύτερα προετοιμασμένη. Μου έκανε εντύπωση πάντως ο θετικός τρόπος με τον οποίο με υποδέχθηκαν οι συνυποψήφιοί μου», τόνισε.
Θέλοντας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να προσφέρει ακόμη περισσότερο ίδρυσε τον Απρίλιο του 2007 τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Νέοι Ευρωπαίοι Οργανωμένοι Ικανοί-ΝΕΟΙ.
«Δεν είμαι... αλεξιπτωτιστής»
Στα μόλις δύο χρόνια της πορείας της, η Οργάνωση έχει να επιδείξει σημαντικό έργο, για το οποίο αισθάνονται περήφανα τα 200 μέλη της. Εχει υλοποιήσει ποικίλες δράσεις και πρωτοβουλίες στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των νέων τεχνολογιών, του περιβάλλοντος και του εθελοντισμού, ενθαρρύνοντας την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των νέων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο . «Καθημερινά η οργάνωση ΝΕΟΙ έρχεται σε επαφή με νέους πολίτες, ακούει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους και προσπαθεί μέσα από διάφορες δράσεις μαζί τους να διαμορφώσει μια πραγματικότητα που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανησυχίες τους, στα θέλω και τα πιστεύω τους. Το έργο της οργάνωσης παρέχεται δωρεάν και υλοποιείται από στελέχη, μέλη, υποστηρικτές, εθελοντές και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη που θέλει να συμβάλει», τόνισε η κ. Ευθυμίου.
Η 29χρονη σχεδιάζει το μέλλον της προγραμματίζοντας μικρά και σταθερά βήματα. «Ο κόσμος επιθυμεί ένα συνδυασμό εμπειρίας και νέων προσώπων, ειδικά σε αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί και βασικό του στοιχείο είναι η σκανδαλολογία. Χρειάζεται πρώτα να δείξεις ένα έργο και μετά να προχωρήσεις. Δεν κατεβαίνεις στην κεντρική πολιτική σκηνή σαν… αλεξιπτωτιστής», κατέληξε.http://www.e-tipos.com/newsitem?id=95033

Σχόλια