Προυπόθεση γιά νίκη είναι ο Καραμανλής να ανατρέψει τον Καραμανλή. Φθάνει η ώρα πού αυτό θα συμβεί;


Με ανατροπές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και των θεσμών, αλλαγές στην κυβέρνηση και εκκαθαρίσεις στα ψηφοδέλτια του κόμματος θα επιχειρήσει να άρει ο πρωθυπουργός την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς την εξουσία, όπως αυτή κατεγράφη, κατά τρόπο ηχηρό, στις κάλπες της 7ης Ιουνίου. Οπως πληροφορείται ο ΕΤ.Κ., ο κ. Καραμανλής θα περιγράψει «το πολιτικό πρόβλημα της χώρας» και θα καλέσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πρωτευόντως δε το ΠΑΣΟΚ, σε μια εθνική συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει:
1 Την επανεκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ηδη ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα Παπούλια για δεύτερη θητεία.
2 Την εφαρμογή του πλειοψηφικού εκλογικού νόμου Παυλόπουλου από τις επόμενες εκλογές.
3 Την ψήφιση νέου νόμου περί ευθύνης υπουργών.
4 Την ψήφιση νέου νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων, ο έλεγχος των οποίων (ενδεχομένως) θα ανατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
5 Την αλλαγή του νόμου για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των βουλευτών, ο οποίος ενδεχομένως θα ανατεθεί στον Αρειο Πάγο.
6 Την ψήφιση νέου νόμου για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο, ώστε να απαγορεύεται στο μέλλον σε συζύγους βουλευτών να παίρνουν δουλειές από το Δημόσιο.

Ο διάλογος θα ανοίξει την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή και κομβικό ρόλο σ’ αυτόν θα έχει ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος προϊδέασε άλλωστε την Εθνική Αντιπροσωπία λίγο πριν κλείσει.
«Ποιο είναι το πολιτικό πρόβλημα της χώρας σήμερα; Μα, ότι ο Καραμανλής αναγκάζεται να κυβερνήσει με 151 βουλευτές μέσα σ’ αυτή την κρίση. Θα μπορούσε να κάνει εκλογές μετά τις 16 Μαρτίου, αλλά ο τόπος λόγω αδυναμίας του πρώτου κόμματος να έχει αυτοδυναμία θα έπεφτε σε πολύμηνη και λίαν επικίνδυνη ακυβερνησία», είπε στον ΕΤ.Κ πολιτειακός παράγων, τακτικός συνομιλητής του κ. Καραμανλή, και πρόσθεσε:
«Ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει να κυβερνά με κόστος για να μην πέσει ο τόπος στην περιπέτεια της αστάθειας». Το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών με πρωτοβουλία Καραμανλή αυτή την ώρα αποκλείεται. «Ο Καραμανλής θα μετατρέψει τον αγώνα ταχύτητος σε μαραθώνιο. Και όποιος θέλει, όταν ανοίξει η Βουλή, τον Οκτώβριο, ας τον ρίξει!», είπε στον ΕΤ.Κ η ίδια κορυφαία πηγή.
? Ανακινώντας θέμα Προέδρου της Δημοκρατίας και ψήφισης εκλογικού νόμου, ο οποίος θα δίνει καθαρή αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα, ο κ. Καραμανλής σχεδιάζει να παίξει τα χαρτιά της ομαλότητας και της σταθερότητας. Θα ρίξει το γάντι στον Γιώργο Παπανδρέου μ’ ένα ατράνταχτο επιχείρημα: «Σε συμφέρει και εσένα η υιοθέτηση του πλειοψηφικού εκλογικού νόμου. Αν είσαι πρώτος στις εθνικές, όπως στις ευρωεκλογές, έχεις κάθε συμφέρον να μην εφαρμοσθεί ο νόμος Σκανδαλίδη που δεν δίνει αυτοδυναμίες». Ο πρωθυπουργός θα προσθέσει μάλιστα ότι αναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία τώρα που είναι διαπιστωμένα δεύτερος και δεν τον συμφέρει μια τέτοια αλλαγή, αλλά «πάνω από το συμφέρον του κόμματος είναι η πατρίδα». Πιθανή συμφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόταση για εθνική συμφωνία θα δώσει -εκτιμάται- λύση στο πολιτικό πρόβλημα. Πιθανή άρνησή της θα θεωρηθεί από το εκλογικό σώμα ηττοπαθής, αντιθεσμική και πάντως ακατανόητη με όρους κοινής λογικής.
- Με τις θεσμικές αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, στο «πόθεν έσχες», στη χρηματοδότηση των κομμάτων, οι οποίες θα ψηφιστούν και με σχετική πλειοψηφία, αν η αντιπολίτευση αρνηθεί, ο κ. Καραμανλής θα θελήσει να δείξει ότι το πολιτικό σύστημα έλαβε το μήνυμα και κάνει την αυτοκριτική του:
-αλλάζοντας τους κανόνες που επιτρέπουν την ειδική μεταχείριση των πολιτικών,
- εκκαθαρίζοντας τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. από τις υποψηφιότητες εκείνες που προκάλεσαν το δημόσιο αίσθημα.
Επιπροσθέτως, θα επιχειρήσει, όπως υποστηρίζεται, στοχευμένες αλλαγές στη λειτουργία της κυβέρνησης και του επιτελείου του για να διορθωθούν τα ελλείμματα που κατέγραψαν οι κάλπες (επικοινωνία, ασφάλεια κ.λπ.).
Κορυφαία στελέχη της Ρηγίλλης τού εισηγούνται μάλιστα να «σπάσει τις επετηρίδες», προϋπόθεση όμως για να συμβεί αυτό είναι -όπως λένε- «ο Καραμανλής να ανατρέψει τον Καραμανλή» (ίσως φθάνει η ώρα!).http://www.e-tipos.com/newsitem?id=96115
ΣΣ Η γνώμη μας είναι ότι τό σημείο κλειδί είναι οι αλλαγές ή ο εμπλουτισμός σέ πρόσωπα (τό σπάσιμο τής επετηρίδας είναι κομβικό σημείο) στό επιτελείο τού Καραμανλή δηλαδή στό Μαξίμου καθώς και οι αλλαγές στόν τρόπο λειτουργίας τού Μαξίμου. Τά παντα θα πρέπει να ελέγχονται απο εκεί. Τό επιτελείο τού Μαξίμου θα πρέπει να αποκτήσει ζωντάνια και δυναμικότητα και παρεμβατικότητα...
Οι ιδέες τους είναι φτωχές καί η δειλία τους και η αναβλητικότητά τους έχει γίνει ανέκδοτο...
Στήν ουσία η Ελλάδα είναι μικρή χώρα...
Επί πλέον δέν έχει θεσμούς...
Στην Ελλάδα την ιστορία την γράφουν οι παρέες και τα κυκλώματα (Σαββόπουλος)..
Τό Μαξίμου χρειάζεται μιά καλή παρέα η οποία να κινήσει τη χώρα πρός τα εμπρός....
Για παράδειγμα τό σχέδιο πού μας περιγράφει ο Κοττάκης - προφανώς κατευθέιαν μέσα απο το Μαξίμου- έχει έμπνευση και όραμα...
Οσοι το επεξεργάστηκαν φαίνονται να είναι καλοί...
Ας τούς δώσει τό ΟΚ να προχωρήσουν...
Τί περιμένει δηλαδή?

Σχόλια