Ενα πραγματικό καλό καί άξιο λόγου νέο πού μάς ενδιαφέρει - πραγματικά - όλους. Νέο υποσχόμενο φάρμακο γιά τόν καρκίνο...

Μια νέου τύπου θεραπεία για τον καρκίνο έδωσε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε πρώιμες κλινικές δοκιμές. Η ουσία olaparib χορηγήθηκε από ερευνητές του βρετανικού Ινστιτούτου για την Ερευνα στον Καρκίνο σε 19 ασθενείς με κληρονομικές μορφές καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και του προστάτη οι οποίες προκαλούνταν από μεταλλάξεις στα γονίδια ΒRCΑ1 και ΒRCΑ2. Σε 12 από τους ασθενείς οι όγκοι συρρικνώθηκαν ή εμφάνισαν σταθεροποίηση. Μάλιστα ένας από τους πρώτους ασθενείς που έλαβε την ουσία βρίσκεται σε ύφεση ακόμη και σήμερα, έπειτα από δύο χρόνια, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Νew Εngland Journal of Μedicine».

Η ουσία olaparib, η οποία ανήκει σε μια νέα οικογένεια φάρμακων, τους αναστολείς ΡΑRΡ, στοχεύει αποκλειστικώς τα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή κύτταρα γύρω τους. Αποτελεί το πρώτο επιτυχημένο παράδειγμα μιας νέου τύπου εξατομικευμένης ιατρικής προσέγγισης που αφορά την εκμετάλλευση των ίδιων των μοριακών αδυναμιών του οργανισμού για καλό σκοπό.

Συγκεκριμένα η ουσία εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι, ενώ τα φυσιολογικά κύτταρα έχουν διαφορετικούς τρόπους αποκατάστασης των βλαβών που υφίσταται το DΝΑ τους, ένα από αυτά τα μονοπάτια εξουδετερώνεται εξαιτίας μεταλλάξεων των γονιδίων ΒRCΑ στα καρκινικά κύτταρα. Το olaparib μπλοκάρει ένα από τα μονοπάτια αποκατάστασης των βλαβών, καταργώντας τη λειτουργία ενός ενζύμου που έχει ρόλο-«κλειδί», του ΡΑRΡ. Αυτή η παρέμβαση δεν επηρεάζει τα φυσιολογικά κύτταρα, καθώς εκείνα μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν εναλλακτικό μηχανισμό αποκατάστασης των βλαβών του DΝΑ. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα καρκινικά κύτταρα που δεν έχουν άλλο μηχανισμό αποκατάστασης των βλαβών τους και έτσι πεθαίνουν.

Ο δρ Ζοάν ντε Μπόνο που συμμετείχε στη μελέτη ανέφερε ότι το φάρμακο πρέπει τώρα να δοκιμαστεί στο πλαίσιο μεγαλύτερων κλινικών δοκιμών. «Η ουσία έδειξε πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ό,τι αφορούσε τη συρρίκνωση των όγκων των ασθενών.Η νέα θεραπεία προσφέρει σε ασθενείς που έχουν ήδη δοκιμάσει χωρίς αποτέλεσμα πολλές και διαφορετικές συμβατικές θεραπείεςμεγάλα χρονικά διαστήματα ύφεσης».

* Παράλληλα, επιστήμονες του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Βοστώνης ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται προσαποσίνη και η οποία εκκρίνεται σε μεγάλες ποσότητες από καρκινικούς όγκους που δεν εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος. Αντιθέτως, όπως είδαν οι ερευνητές, οι μεταστατικοί όγκοι δεν παράγουν μεγάλες ποσότητες της πρωτεΐνης. http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=275371&dt=26/06/2009

Σχόλια