Το νέο «σαβουάρ βιβρ» καί τά 10 δέν πρέπει του. (ρέψιμο, σκάλισμα δοντιών με το χέρι, ρούφηγμα σούπας κλπ)


.....Η λίστα με τα δέκα «faux pas» («δεν πρέπει»), όπως διαμορφώθηκε μετά τη δημοσκόπηση, απαγορεύει: 1) χειρονομίες και κάθε σκαιό φέρσιμο προς σερβιτόρους, 2) «πνίξιμο» του φαγητού στο αλάτι, 3) μεθύσι, 4) γενναίο καθάρισμα του πιάτου όπου δεν μένει ψίχουλο, 5) ρέψιμο, 6) σκάλισμα των δοντιών με τα νύχια, 7) γυάλισμα του μαχαιριού… με τη γλώσσα, 8) ρούφηγμα της σούπας κατά τρόπο ώστε να ακούγεται απαίσια, 9) συζήτηση γύρω από το σεξ ή διάφορες σωματικές λειτουργίες και 10) αναχώρηση χωρίς φιλοδώρημα στο σερβιτόρο (τα περί καιρών ύφεσης δεν συνιστούν δικαιολογία). Η φρέσκια λίστα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως update του κλασικού «σαβουάρ βιβρ». «Πρόκειται για στοιχειώδεις κανόνες που πρέπει όλοι να τηρούμε όταν τρώμε έξω», σχολίασε εκπρόσωπος της εταιρίας και πρόσθεσε ότι «ασφαλώς δεν περιλαμβάνονται στο μενού ρέψιμο και άλλες αισχρότητες».....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Μπορεί τα ήθη να έχουν αλλάξει και η συμπεριφορά των ανθρώπων σε σχέση με το μακρινό παρελθόν να απλοποιήθηκε, όμως οι καλοί τρόποι παραμένουν απαιτητοί, κυρίως στην αρχή των γνωριμιών, σύμφωνα με έρευνα διαδικτυακής εταιρίας. Αυτό που δημιουργεί τη χειρότερη των εντυπώσεων είναι η αντιμετώπιση των σερβιτόρων με αγένεια. (Πραγματικά άσχημο, σε ιδιωτικό ή επαγγελματικό, πρώτο ή εκατοστό πρώτο ραντεβού…).

Σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε η www.onepoll.com απάντησαν 3.000 άνθρωποι, το 63% των οποίων δήλωσε ότι δεν ανέχεται όσους κουνούν το δάχτυλο ή μιλούν ανάγωγα στο σερβιτόρο. Στη δεύτερη θέση, ως δείγμα πως το άτομο απέναντί τους είναι… άξεστο, κατατάχθηκε η ασύστολη προσθήκη αλατιού στο φαγητό, πριν καν δοκιμαστεί!

Σχεδόν οι μισοί ενήλικες είπαν ότι μισούν εκείνους που σκαλίζουν τα δόντια με τα δάχτυλα, αντί με τις ταγμένες στο σκοπό αυτό οδοντογλυφίδες. Περίπου 46% εκνευρίζεται όταν βλέπει τον απέναντι να… γλείφει το μαχαίρι. Τέλος, το 38% θεωρεί αδιανόητο το ρούφηγμα της σούπας από τους συνδαιτυμόνες με το γνωστό ήχο «σλουρπ» (εξ ου και οι ερωτηθέντες, στην αγγλική γλώσσα, χρησιμοποίησαν το νεολογισμό slurping).

Η λίστα με τα δέκα «faux pas» («δεν πρέπει»), όπως διαμορφώθηκε μετά τη δημοσκόπηση, απαγορεύει: 1) χειρονομίες και κάθε σκαιό φέρσιμο προς σερβιτόρους, 2) «πνίξιμο» του φαγητού στο αλάτι, 3) μεθύσι, 4) γενναίο καθάρισμα του πιάτου όπου δεν μένει ψίχουλο, 5) ρέψιμο, 6) σκάλισμα των δοντιών με τα νύχια, 7) γυάλισμα του μαχαιριού… με τη γλώσσα, 8) ρούφηγμα της σούπας κατά τρόπο ώστε να ακούγεται απαίσια, 9) συζήτηση γύρω από το σεξ ή διάφορες σωματικές λειτουργίες και 10) αναχώρηση χωρίς φιλοδώρημα στο σερβιτόρο (τα περί καιρών ύφεσης δεν συνιστούν δικαιολογία). Η φρέσκια λίστα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως update του κλασικού «σαβουάρ βιβρ». «Πρόκειται για στοιχειώδεις κανόνες που πρέπει όλοι να τηρούμε όταν τρώμε έξω», σχολίασε εκπρόσωπος της εταιρίας και πρόσθεσε ότι «ασφαλώς δεν περιλαμβάνονται στο μενού ρέψιμο και άλλες αισχρότητες».
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=87971