Υπόθεση C4I: Μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη διάπραξη κακουργηματικής απάτης σε βάρος του Δημοσίου ....


Επαρκή στοιχεία για τη διάπραξη κακουργηματικής απάτης σε βάρος του Δημοσίου στο πλαίσιο της προμήθειας του συστήματος ασφαλείας C4I διαπίστωσε ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Νίκος Ζαγοριανός που ερευνά την υπόθεση της Siemens.
Διαρκούσης της διαδικασίας της κλήτευσης κατηγορουμένων προς απολογία για αδικήματα που αφορούν κυρίως τη σύμβαση 8002 για ψηφικοποίηση του ΟΤΕ, διευρύνεται ο αριθμός των εμπλεκομένων στην υπόθεση της Siemens.
Ο κ. Ζαγοριανός ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ιωάννη Σακελλάκο την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της απάτης σε συνδυασμό με τον ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου. Η εν λόγω δίωξη αφορά την προμήθεια του συστήματος C4I, την οποία είχε αναλάβει η αμερικανική εταιρεία SAIC και υπεργολάβος ήταν η Siemens.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζαγοριανός παρά το γεγονός ότι η δίωξη ζητείται να απαγγελθεί κατά παντός υπευθύνου, έχει στη διάθεσή του στοιχεία για συγκεκριμένα πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκέλος της δικογραφίας που αφορά το C4I. Κατά πληροφορίες, κάποιοι από αυτούς εμπλέκονται στην ευρύτερη υπόθεση της Siemens και ενδεχομένως έχουν καταστεί ήδη κατηγορούμενοι, ενώ ο ανακριτής στο πλαίσιο της έρευνάς του φέρεται να έχει εντοπίσει και νέα πρόσωπα. Ενισχυτικές των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του ο κ. Ζαγοριανός ήταν οι καταθέσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος διετέλεσε υφυπουργός Δημόσιας Τάξης την επίμαχη περίοδο, καθώς και του κ. Παύλου Πεζά, εκπροσώπου της κοινοπραξίας Thales, η οποία συμμετείχε στο διαγωνισμό για την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας.
Στην κατάθεσή του ο κ. Μαρκογιαννάκης είχε υποστηρίξει ότι το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε από την απόφαση για την προμήθεια του συστήματος καθώς και από τον τρόπο που είχε συνταχθεί η σύμβαση. Ο κ. Μαρκογιαννάκης είχε κληθεί προς μαρτυρική κατάθεση και στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Παναγιώτη Αθανασίου και είχε δηλώσει άγνοια σχετικά με ενδεχόμενες μίζες που δόθηκαν από τη μητρική Siemens σε πολιτικά πρόσωπα στη χώρα μας για την αγορά του συστήματος.
Ο εκπρόσωπος της Thales TRC κ. Παύλος Πεζάς, καταθέτοντας ενώπιον του κ. Αθανασίου, είχε περιγράψει τη διαδικασία του διαγωνισμού, ο οποίος τελικώς κατακυρώθηκε στη SAIC. O κ. Πεζάς φέρεται να επισήμανε ότι η Thales είχε μειοδοτήσει, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τις σχέσεις του εκπροσώπου της SAIC κ. Γιώργου Τρεπεκλή και του συμβούλου του κ. Αρη Καρατζά με το υπουργείο Εξωτερικών το 2003. Ως προς την αμοιβή 6,5 εκατ. ευρώ που έλαβε ο κ. Τρεπεκλής για την προμήθεια του συστήματος, ο κ. Πεζάς την είχε κρίνει ως «φυσιολογική ίσως και μικρότερη από ό,τι συνηθίζεται». Το ύψος της αμοιβής είχε επιβεβαιώσει και ο κ. Τρεπεκλής καταθέτοντας ως μάρτυρας ενώπιον του κ. Αθανασίου.

Σχόλια