Ιστορίες από τό ΠΑΣΟΚ. Ραγκούσης vs Παναγιωτακόπουλου.


Και ενώ το ΠΑΣΟΚ πορεύεται προς τις εκλογές με την πεποίθηση της νίκης, στο εσωτερικό του γίνεται ένα ξεκαθάρισμα μηχανισμών και προσώπων. Η σύγκρουση του Ραγκούση με τον πρώην συγκεντρωσιάρχη του ΠΑΣΟΚ δεν είναι καθόλου τυχαία. Στην ουσία πρόκειται για σύγκρουση δύο μηχανισμών που παλιά ήταν ένας: Ο Ραγκούσης, ήταν κοντά στον Γεννηματά και μετά προσχώρησε στον «μηχανισμό» του Χρήστου Παπουτσή. Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο Παπουτσής, όταν τον πήρε στο γραφείο του, το 1996, τότε που εξελέγη πρόεδρος στο κόμμα ο Κώστας Σημίτης, στην ουσία δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να παράσχει πολιτικό μανδύα στον σημερινό γραμματέα του κόμματος, προκειμένου να βγάλει από πάνω του τη «ρετσινιά» του εκσυγχρονιστή, έστω κι αν είχε πολλές πολιτικές συγκρούσεις στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ με τον τότε κύριο εκφραστή του εκσυγχρονισμού Γιώργο Σακελλίωνα. Από τότε βέβαια μέχρι σήμερα πολλά συνέβησαν και πολλά άλλαξαν. Ο Ραγκούσης μέσα σε ένα καλοκαίρι δυναμώθηκε πολιτικά. Πετυχημένος δήμαρχος Πάρου, βρέθηκε κοντά στο ζεύγος Παπανδρέου λόγω… θερινών διακοπών και αυτό τον ανέδειξε πολιτικά, φτάνοντάς μέχρι βουλευτής Επικρατείας και γραμματέας του κόμματος. Πολλοί στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι ο Ραγκούσης θέλει να ανοίξει πολιτική περπατησιά. Να ξεφύγει από το σύστημα Παπουτσή και ένα πρώτο βήμα ήταν η κόντρα του με τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, που ανήκει πολιτικά στο σύστημα Παπουτσή. Σημειωτέον ότι πριν από τον Ραγκούση γραμματέας ήταν ένα ακόμη στέλεχος που βρίσκεται κοντά στις απόψεις Παπουτσή, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία όμως φρόντιζε να μην ανοίγει τέτοιου είδους μέτωπα και ήταν θεματοφύλακας της ομάδας από την οποία προέρχεται. .......

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Αντίθετα πάντως απ' ό,τι υποστηρίζουν ηγετικά στελέχη της Ιπποκράτους, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταλανίζεται από προβλήματα νομής της εξουσίας, προς το παρόν της… κομματικής. Η απομάκρυνση του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου από τον Τομέα Κινητοποιήσεων (ο μοναδικός ίσως τομέας που λειτουργούσε στο ΠΑΣΟΚ το προηγούμενο διάστημα και τώρα καταργήθηκε με την απόφαση του Παπανδρέου) προκαλεί αντιδράσεις και φέρνει στην επιφάνεια όλα όσα υποστήριζαν εκείνοι που έλεγαν ότι δεν υπάρχει κόμμα και πρέπει να φτιαχτεί, για να μπορέσει να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές, εν αντιθέσει προς εκείνους που θεωρούν ότι κόμμα υπάρχει και δουλεύει, γιατί φτιάχτηκε με νέες δομές, άποψη που εκφράζει ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Γιάννης Ραγκούσης, τον οποίο θεωρεί ο Παναγιωτακόπουλος ως τον κύριο υπεύθυνο που ο Παπανδρέου τον «πέταξε» έξω από τις κινητοποιήσεις, στέλνοντάς τον στο «ψυγείο» της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα.

Ραγκούσης vs Παναγιωτακόπουλου

Και ενώ το ΠΑΣΟΚ πορεύεται προς τις εκλογές με την πεποίθηση της νίκης, στο εσωτερικό του γίνεται ένα ξεκαθάρισμα μηχανισμών και προσώπων. Η σύγκρουση του Ραγκούση με τον πρώην συγκεντρωσιάρχη του ΠΑΣΟΚ δεν είναι καθόλου τυχαία. Στην ουσία πρόκειται για σύγκρουση δύο μηχανισμών που παλιά ήταν ένας: Ο Ραγκούσης, ήταν κοντά στον Γεννηματά και μετά προσχώρησε στον «μηχανισμό» του Χρήστου Παπουτσή. Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο Παπουτσής, όταν τον πήρε στο γραφείο του, το 1996, τότε που εξελέγη πρόεδρος στο κόμμα ο Κώστας Σημίτης, στην ουσία δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να παράσχει πολιτικό μανδύα στον σημερινό γραμματέα του κόμματος, προκειμένου να βγάλει από πάνω του τη «ρετσινιά» του εκσυγχρονιστή, έστω κι αν είχε πολλές πολιτικές συγκρούσεις στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ με τον τότε κύριο εκφραστή του εκσυγχρονισμού Γιώργο Σακελλίωνα. Από τότε βέβαια μέχρι σήμερα πολλά συνέβησαν και πολλά άλλαξαν. Ο Ραγκούσης μέσα σε ένα καλοκαίρι δυναμώθηκε πολιτικά. Πετυχημένος δήμαρχος Πάρου, βρέθηκε κοντά στο ζεύγος Παπανδρέου λόγω… θερινών διακοπών και αυτό τον ανέδειξε πολιτικά, φτάνοντάς μέχρι βουλευτής Επικρατείας και γραμματέας του κόμματος. Πολλοί στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι ο Ραγκούσης θέλει να ανοίξει πολιτική περπατησιά. Να ξεφύγει από το σύστημα Παπουτσή και ένα πρώτο βήμα ήταν η κόντρα του με τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, που ανήκει πολιτικά στο σύστημα Παπουτσή. Σημειωτέον ότι πριν από τον Ραγκούση γραμματέας ήταν ένα ακόμη στέλεχος που βρίσκεται κοντά στις απόψεις Παπουτσή, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία όμως φρόντιζε να μην ανοίγει τέτοιου είδους μέτωπα και ήταν θεματοφύλακας της ομάδας από την οποία προέρχεται.

Η κόντρα των δύο στελεχών, λένε οι πληρορφορίες, έχει να κάνει με την απόφαση του Παπανδρέου να περάσει σε ξεκαθάρισμα προσώπων, ακόμη και γενεών, μέσα στο ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένων όλων όσοι προκαλούν αντιδράσεις ή δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις του, μηδενός εξαιρουμένου. Ο πρόεδρος θέλει να έχει κοντά του μόνο ανθρώπους δικούς του, λέει ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει εμπειρία και γνώση της ανθρωπογεωγραφίας του κόμματος και γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις.Η πρώτη κόντρα Ραγκούση - Παπουτσή

Η πολιτική συμπεριφορά του Ραγκούση από τη στιγμή που αναδείχθηκε στην ιεραρχία έχει ξενίσει αρκετά στελέχη. Θέλει, υποστηρίζουν οι επικριτές του, ένα αμιγώς δικό του σύστημα στη διεύθυνση και την οργάνωση του κόμματος, ανεπηρέαστο από άλλους πολιτικούς παράγοντες, για να μοιράζει το παιχνίδι όπως ο ίδιος επιθυμεί. Δεν πρέπει όμως να αγνοήσουμε το γεγονός ότι ο ίδιος έχει τη δυνατότητα να περνάει στον απλό κόσμο τα μηνύματά του, είναι νέος, δεν έχει ξύλινη κομματική γλώσσα, διαθέτει πολιτική οξυδέρκεια, απέκτησε επαφές με ανώτατα στελέχη ισχυρών μέσων ενημέρωσης και επειδή όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μετράνε γι’ αυτό και ο πρόεδρος τον έχει επιλέξει για την πρώτη γραμμή. Κοντά στο «τζάκι», κάνοντας το ισχυρό τρίο με τον Νίκο Αθανασάκη και τον Παύλο Γερουλάνο.

Η απόφασή του όμως να συγκρουστεί πολιτικά με το σύστημα Παπουτσή σηματοδοτεί στην ουσία ολόκληρη στροφή και αλλαγή πλεύσης. Τα πρώτα σύννεφα στον ορίζοντα είχαν φανεί από το περασμένο καλοκαίρι. Σε μια από τις συναντήσεις του περασμένου Αυγούστου ο Παπουτσής είχε έντονα διαφωνήσει μαζί του για το κόμμα παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Παπουτσής υποστήριζε ότι πρέπει να υπάρξει κόμμα και δημιουργία τομέων δράσης, ο Ραγκούσης επέμενε ότι τομείς υπάρχουν, αλλά τομείς εννοούσε μόνο το Οργανωτικό, όπου είχαν τοποθετηθεί 7 άτομα. Τότε διερράγησαν οι μεταξύ τους σχέσεις. Αυτοί που είναι σε θέση να γνωρίζουν λένε ότι σ’ εκείνη τη συνάντηση οι τρεις άνδρες (Παπανδρέου, Παπουτσής και Ραγκούσης) μίλησαν για αρκετή ώρα για το κόμμα.

Έτσι, όταν λίγους μήνες μετά ο Παναγιωτακόπουλος εξέφρασε την ίδια άποψη με τον Παπουτσή, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κόμμα, καθοδήγηση, ενιαία άποψη, αλλά το μόνο που λειτουργεί είναι ο επικοινωνιακός μανδύας (καρφί προς τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, που τον παρομοίωσε με τον Ρουσόπουλο), ο Ραγκούσης θεώρησε ότι η αντιπαράθεση αποτελεί συνέχεια της πρώτης. Με άλλα λόγια, εκτίμησε ότι επειδή ο Παναγιωτακόπουλος απηχεί τις απόψεις Παπουτσή, ήταν… δουλειά του πρώην Επιτρόπου και βουλευτή της Α΄ Αθήνας και η κριτική του Παναγιωτακόπουλου. Εδώ βρίσκεται και το μυστικό. Και μπορεί μεν η πλευρά Παπουτσή και Παναγιωτακόπουλου να υποστηρίζει ότι δεν ισχύει αυτή η σύνδεση που έχει στο μυαλό του ο Ραγκούσης, ο γραμματέας όμως ήδη είχε κάνει τις επιλογές του και έχει πάρει τις αποφάσεις του. Με απόλυτα μεθοδικό τρόπο, με τις πλάτες του Γιώργου, φροντίζει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, εκτελώντας σκληρές και επώδυνες αποφάσεις του προέδρου.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η τοποθέτηση του Γιάννη Μίχα στον κεντρικό μηχανισμό του κόμματος, ούτε πολύ περισσότερο η πολιτική απομόνωση του Κώστα Λαλιώτη και η υποβάθμισή του βάζοντάς του «καπέλο» τον Μίχα (ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ φέρεται άλλωστε ενοχλημένος). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε σκληρό παζάρι στο παρασκήνιο. Λέγεται πως η αποπομπή Παναγιωτακόπουλου από τον κεντρικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ είχε ως αντάλλαγμα την τοποθέτηση του Μίχα στο κεντρικό πόστο της Ιπποκράτους, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Όμως και εδώ υφίσταται πρόβλημα, το οποίο και παραμένει, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Ραγκούση και Μίχα δεν βρίσκονται στο καλύτερό τους σημείο. Και ενδεικτικό είναι ότι την προηγούμενη Κυριακή, όταν ο Ραγκούσης συγκάλεσε μεγάλη σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ με τους γραμματείς των οργανώσεων, ο Μίχας δεν βρισκόταν στο πάνελ, όπως θα περίμενε κανείς λόγω της θέσης του, αλλά κάτω, στα καθίσματα, μαζί με τους υπόλοιπους… συντρόφους των περιφερειακών οργανώσεων. Με άλλα λόγια, επέβαλε ο Ραγκούσης την πολιτική αναβάθμιση του Μίχα, για να «φαγωθεί» ο πρώην συγκεντρωσιάρχης, αλλά υπό όρους και προϋποθέσεις!

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=38451&colid=&catid=34&dt=2009-03-01%200:0:0&page=2&mode=1&page=1&mode=1&page=2&mode=1&page=1&mode=1&page=2&mode=1&page=1&mode=1&page=2&mode=1
Ο χρήστης F5PILOT είπε…
Ax!!!! Αμετανόητοι πνιγμένοι.!!! Και όπως πάντα από τα μαλλιά πιάνονται.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τί σχέση έχουν αυτές οι ποταπές κατινιές ανάμεσα στους πασόκους με την πραγματική πολιτική;
Όλα αυτά είναι ανθρωπάκια που κάποια στιγμή στη ζωή τους αποφάσισαν να κάνουν επάγγελμα τον παρασιτισμό και την αρλουμπολογία.
Τί σημασία εχουν τα πρόσωπα, πολιτικά απολιφάδια είναι όλοι τους.
Η παραπολιτική δεν έχει σχέση με την πραγματική πολιτική, ας καθορίσουν ένα συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα και μετά ξανασυζητάμε.
Μέχρι τότε θα είναι υπηρέτες του κόμματος που καταγγέλλει γενικά τους πάντες (ΝΔ, ΚΚΕ, Σύριζα, Λάος) χωρίς να προτείνει τίποτε το συγκεκριμένο εκτός από ευχολόγια, αφηρημένα οράματα και ανεδαφικές υποσχέσεις.