Ευγένιος Ανδρικόπουλος. Οι «πουτάνες»..

Είδηση συγκλονιστική. Πληθαίνουν καθημερινά οι αιτήσεις έκδοσης αδειών των επίσημα εκδιδομένων γυναικών. Που κατά τα ήθη της πληθυσμιακής μας πλειοψηφίας σημαίνει ότι: Διαβαίνουν αυτές και μάλιστα δίχως κανένα ηθικό δισταγμό τον κοινωνικό Ρουβίκωνα. Μάλιστα παρατέθηκαν με την ψυχρή αποτύπωση ενός αστυνομικού διευθυντή και συγκριτικοί αριθμοί έτσι που στο ανατριχιαστικό άκουσμά τους αρνιόσουν να τους συσχετίσεις με ανθρώπινα όντα.. Επειδή αν τα αντιστοιχούσες θα τσαλακωνόταν η αδρανής συνείδησή σου εμπρός σε μια ανθρώπινη τραγωδία με κοινό παρανομαστή την ανέχεια.. Κόλαση!!! (το αν υφίσταται και αν θα επιδεινωθεί η ανέχεια δεν χρειαζόταν να το ακούσει κάποιος στις επισημάνσεις του ανεκδιήγητου πρωθυπουργού.. Αρκούσε να τον έβλεπες προχθές..)

Δεν ξέρω πως, αλλά θυμήθηκα την δεκαετία 90-2000 που από τις τηλεοπτικές χοάνες εκλύονταν συνθήματα για λιγότερο κράτος-περισσότερη αγορά και φιγουράριζε στις οθόνες μας το πρότυπο του απολίτικου ανθρώπου συνοδεία πάντοτε της επωδού, που ήθελε τις ιδεολογίες με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης να έχουν κι αυτές γκρεμιστεί. (πάλαι ποτέ σημείωναν περιφρονητικά οι τηλεοπτικοί σχολιαστές όταν αναφέρονταν σε αυτή..), Και οι χαχόλοι χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό. Οι συντριπτική πλειοψηφία από άγνοια και η χυδαία μειοψηφία στην κουτοπόνηρη σκέψη πως επιπλέον θα απαλλάσσονταν των υποτίθεται δυσβάστακτων φόρων που τους είχαν επιβληθεί.. (μαλάκες είναι οι Σκανδιναβοί που τους πληρώνουν αγόγγυστα..) Επίσης δεν ξέρω πως αλλά θυμήθηκα τον Μαρξ να μας διδάσκει το ευρέως πια παραδεκτό: Ότι η κοινωνική ηθική συνδέεται ευθέως με το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα και ότι οι κανόνες της διαμορφώνουν τις συνειδήσεις των λαών στην βάση του ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό.

Κατά συνέπεια η ανέχεια είναι νόμιμη ως ένα από τα αρνητικά παράγωγα του νεοφιλελευθερισμού. Απόδειξη τα επίσης απολύτως νόμιμα δημοτικά συσσίτια. Κι αφού είναι νόμιμη την ανεχόμαστε. Κι αφού την ανεχόμαστε είναι και ηθική. Τότε μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί μερικοί δυστροπούν ενοχλημένοι στο άκουσμα της λέξης «πουτάνα».. Αφού εργάζονται νόμιμα και η παρουσία τους μας ευεργετεί είναι και ηθικές. Εκτός αν αυτοί που δυστροπούν υποκρίνονται όντας στους μη έχοντες και κατέχοντες και αδυνατούν να καρπωθούν των ηδονικών υπηρεσιών τους..

Ευγένιος Ανδρικόπουλος
eandrik@otenet.gr

Σχόλια