Ο Αρης δείχνει θάρρος καί μάς "αναγκάζει" να προσέξουμε αυτά πού λέει...

Τo 2007 χαρακτηρίζατε το ΛΑΟΣ «κόμμα των άκρων». Παραμένει κόμμα των άκρων;
Στην πολιτική έχει εξίσου μεγάλη σημασία πώς ο καθένας αυτοπροσδιορίζεται. Στην προκειμένη περίπτωση βλέπετε ότι ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού με μεγάλη επιμονή και ένταση δηλώνει ότι δεν εκφράζει ακραίες θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δεχθούμε μέχρι αποδείξεως του εναντίου τη θέση του αυτή. Και να διατηρήσουμε για τον εαυτό μας την όποια επιφύλαξη για να κρίνουμε τη συνέπεια των λόγων και των θέσεων.
Σ.Σ. Οπως όλοι (ίσως) ξέρουμε  στή χώρα υπάρχει μιά "ιδεολογική τρομοκρατία" . Λίγοι τήν αψηφούν...Κάποιοι ισχυρίζονται ότι -ιδεολογικά μιλώντας- η ΝΔ δέν είναι και το πιό θαρραλέο κόμμα....Ολοι παριστάνουν τούς αριστερούς....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Ο υπουργός Παιδείας θέτει το ΠΑΣΟΚ προ των ευθυνών του για τη στάση που θα κρατήσει κατά τη διάρκεια του διαλόγου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και συζητεί συνεργασίες μόνο μετεκλογικά σε προγραμματική βάση.

Τo 2007 χαρακτηρίζατε το ΛΑΟΣ «κόμμα των άκρων». Παραμένει κόμμα των άκρων;
Στην πολιτική έχει εξίσου μεγάλη σημασία πώς ο καθένας αυτοπροσδιορίζεται. Στην προκειμένη περίπτωση βλέπετε ότι ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού με μεγάλη επιμονή και ένταση δηλώνει ότι δεν εκφράζει ακραίες θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δεχθούμε μέχρι αποδείξεως του εναντίου τη θέση του αυτή. Και να διατηρήσουμε για τον εαυτό μας την όποια επιφύλαξη για να κρίνουμε τη συνέπεια των λόγων και των θέσεων.

Μελλοντική συνεργασία με το ΛΑΟΣ θα βλέπατε;
Η Νέα Δημοκρατία έχει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεν χρειάζεται καμιά συνεργασία. Αρα, για να είμαστε πρακτικοί, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητούμε για συνεργασίες. Είναι άκαιρες ως έννοια, είναι θεωρητική συζήτηση και επιπλέον ανοίγουν το θέμα της εκλογολογίας η οποία βλάπτει και τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος και το διεθνές κύρος της χώρας. Για μένα οι συνεργασίες νοούνται μόνο όταν έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο, δηλαδή όταν στηρίζονται σε προγραμματικές θέσεις, οι οποίες από την άλλη πλευρά υιοθετούνται. Αρα, θεωρητικά μιλώντας και για το ΛΑΟΣ και για το ΠΑΣΟΚ, μέχρι και για το ΚΚΕ, όποιος έρθει και αγκαλιάσει τις προγραμματικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, τότε, προφανώς δημιουργούνται προϋποθέσεις ουσιαστικής συνεργασίας.

Ο νόμος Σκανδαλίδη προβλέπει συνεργασίες κομμάτων…
Ο νόμος Σκανδαλίδη μπορεί να προβλέπει συνεργασίες κομμάτων, αλλά, σας επαναλαμβάνω, προεκλογική συνεργασία δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε. Τώρα επί της ουσίας της κυβερνητικής πολιτικής, εάν υπάρχει έδαφος μετεκλογικής συνεργασίας, αυτό έχει να κάνει με την ουσία και το περιεχόμενο των προγραμματικών θέσεων. Οι δικές μας απόψεις είναι ξεκάθαρες.

Και αν τις υιοθετήσει κάποιος;
Κοιτάξτε να δείτε, δεν είναι η πολιτική γιουβέτσι, για να υπάρχει και η λογική του ολίγον από γιουβέτσι. Ή συμφωνούμε στα μείζονα και στα σημαντικά και υπάρχει το έδαφος μιας συνεργασίας ή όχι. Με αυτό το συλλογισμό δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανέναν που να θέλει να συμφωνήσει στις δικές μας θέσεις. Αλλά από την άλλη πλευρά δεν επιδιώκουμε συνεργασία με κανέναν, με την έννοια της προεκλογικής ή άλλης σκοπιμότητας. Διαθέτουμε αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεν έχουμε ανάγκη τη συνεργασία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση μας πιέζει για μέτρα τώρα. Τι θα κάνετε;
Εκείνο το οποίο προέχει είναι να θωρακίσουμε την ελληνική οικονομία, αλλά και να αντιληφθούμε ότι χρέος της Πολιτείας είναι να βάζει και ένα δείκτη κοινωνικής αλληλεγγύης γι’ αυτούς που το έχουν ανάγκη. Για να ισορροπήσουμε, λοιπόν, τις δύο αυτές ανάγκες, θα πρέπει να πάρουμε μέτρα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στο να γεμίσουν τα ταμεία με χρήματα που θα έχουν κοινωνική ανταποδοτικότητα. Ενα κοινωνικό όφελος για τον Ελληνα πολίτη. Γι’ αυτό και λέω ευθαρσώς ότι με βρίσκει σύμφωνο ένα μέτρο όπως η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, που υπάρχει και αφορά στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά.

Εχετε μιλήσει για ορίζοντα έξι μηνών στο διάλογο για την Παιδεία. Θα αναλάβετε το πολιτικό κόστος των λύσεων μέσα σε προεκλογική περίοδο;
Το χρονικό πλαίσιο του διαλόγου ορίσθηκε από τον κ. Γ. Μπαμπινιώτη, γιατί δεν θέλαμε να παρερμηνευθεί η όποια επιλογή του χρονικού πλαισίου και να συνδεθεί με την οποιαδήποτε πολιτική ή άλλη σκοπιμότητα. Εάν στους έξι μήνες υπάρχει φόρτιση η οποία θα ξεκινήσει με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, τότε όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει επιλέξει το δρόμο της συνταγματικής εκτροπής. Θέλω να πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα αφήσει τον εαυτό του έξω από τον πειρασμό να κατεβάσει την Παιδεία στην καθημερινή κομματική διαμάχη. Αν όμως καταλήξουμε από κοινού, από κοινού θα πούμε ότι αυτό θα αφορά και τις επόμενες κυβερνήσεις. Δεν είμαστε στη λογική της αλλαγής της πολιτικής από υπουργό σε υπουργό.

Στον City ο κ. Μπαμπινιώτης κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για τις εξετάσεις. Πώς τη σχολιάζετε;
Ο κ. Μπαμπινιώτης προς τιμήν του ορθώς διευκρίνισε ότι καθένας για ζητήματα Παιδείας έχει τη δική του άποψη. Πολύ περισσότερο αυτοί που έχουν μακρά εμπειρία σε εκπαιδευτικά ζητήματα και μακρά διαδρομή, όπως ο ίδιος. Αρα σε αυτή την περίπτωση οι απόψεις είναι προσωπικές, είναι απόψεις μεταξύ των πολλών που θα ακουστούν και θα δούμε προς τα πού η πλάστιγγα θα γείρει.

Στο κόμμα σας έχει ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη μέρα. Ο κ. Καραμανλής πρέπει να παραμείνει αρχηγός της Ν.Δ. εάν ηττηθεί;
Φοβούμαι ότι πολλές γενιές έχουν χαθεί ελπίζοντας στην επόμενη ημέρα. Και στο πότε έρχεται η επόμενη ημέρα, ο χρόνος εξαιρετικά ασαφής έως και υποκειμενικός. Η δική μου αίσθηση είναι ότι η «επόμενη ημέρα» που περιγράψατε θα αργήσει πάρα πολύ. Θα σας έλεγα ότι δεν ξέρουμε και με ποιους όρους θα διαμορφωθεί η συζήτηση για την επόμενη μέρα. Διότι πρέπει να στηριχθούμε στις εξής παραδοχές: Πρώτον, η Νέα Δημοκρατία έχει αρχηγό, δεύτερον, αυτός ο αρχηγός εμφανίζεται σήμερα, σε αντίξοες για την πολιτική μας πορεία συνθήκες, ότι είναι ένα πολιτικό κεφάλαιο πολύτιμο για την εκλογική μάχη. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν έχεις ένα τέτοιο πολύτιμο κεφάλαιο, το οποίο αναγνωρίζεται από την κοινωνία, είναι πρόωρη η οποιαδήποτε άλλη συζήτηση.

Η συνάντηση Παπανδρέου - Σημίτη αλλάζει τα δεδομένα; Υπήρξαν εισηγήσεις να ηγηθεί του δικού σας ευρωψηφοδελτίου ο κ. Δήμας ως αντίπαλον δέος. Τι λέτε;
Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο, γιατί μπορεί να παρερμηνευθεί. Θα σας πω ότι για μένα δεν έχει μεγάλη σημασία ποιο πρόσωπο θα είναι. Μεγαλύτερη σημασία έχει να διασφαλίζει ότι η κορυφαία πολιτική επιλογή της Ν.Δ. είναι η προσήλωσή της στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας και ότι παραμένει κόμμα φιλοευρωπαϊκό και απευθύνεται με τον κοινωνικό φιλελευθερισμό στο μεσαίο χώρο. Η ευθύνη όμως του ευρωψηφοδελτίου ανήκει στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και μια τέτοια συζήτηση είναι άκαιρη και ίσως περιττή.

Είναι και λίγο άκομψο εμείς να ασχολούμαστε με τα εσωτερικά της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό το οποίο αποφάσισε να απομακρύνει τον κ. Σημίτη. Αν έχει αλλάξει άποψη ή μπροστά στη νομή της εξουσίας πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει ο κ. Σημίτης, θα τον φωνάξει πίσω. Αίσθηση δική μου είναι ότι ο κ. Σημίτης είναι ένας χρήσιμος πολιτικός ως τέως πρωθυπουργός, με τεράστια εμπειρία στον τόπο. Από εκεί και έπειτα, το τι θα κάνει αφορά τον ίδιο και το κόμμα του.



Του Παναγή Γαλιατσάτου

Ελεύθερος Τύποςhttp://www.e-tipos.com/newsitem?id=80536
Ο χρήστης F5PILOT είπε…
Και σούλεγα να μην βιαστείς μς τον Σημίτη.