Εκτός από τήν κρίση, αιτία τών δεινών τού πολίτη είναι η διαφθορά καί η ανικανότητα τού κράτους. 9 δίς ευρώ οι ανείσπρακτοι φόροι....


Σε νομικές και ελεγκτικές εταιρίες σκοπεύει να αναθέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών το ρόλο των τεχνικών συμβούλων για τη βελτίωση και την επιτάχυνση των διαδικασιών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, συνολικού ποσού 9 δισ. ευρώ.
Στις εν λόγω εταιρίες θα ανατεθούν με συμβάσεις έργου σημαντικές αρμοδιότητες, οι οποίες θα φθάνουν ακόμη και μέχρι το «φακέλωμα» των ίδιων των οφειλετών και των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων τους. Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει, ειδικότερα, την άμεση είσπραξη 1,8 δισ. ευρώ εντός του 2009 (που μπορεί να μειώσει το έλλειμμα κατά 0,7% του ΑΕΠ) από ένα συνολικό ποσό ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο ύψους 9 δισ. ευρώ, το οποίο θεωρείται εισπράξιμο.......
Σ.Σ. Ολοι βέβαια γνωρίζουμε ότι η ελληνική φοροεισπρακτική μηχανή είναι διεφθαρμένη η/καί ανίκανη. Ομως γιαυτό ψηφίσαμε αυτή την κυβέρνηση. Για να κάνει κάτι πάνω σε αυτό.... 

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Σε νομικές και ελεγκτικές εταιρίες σκοπεύει να αναθέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών το ρόλο των τεχνικών συμβούλων για τη βελτίωση και την επιτάχυνση των διαδικασιών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, συνολικού ποσού 9 δισ. ευρώ.

Στις εν λόγω εταιρίες θα ανατεθούν με συμβάσεις έργου σημαντικές αρμοδιότητες, οι οποίες θα φθάνουν ακόμη και μέχρι το «φακέλωμα» των ίδιων των οφειλετών και των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων τους. Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει, ειδικότερα, την άμεση είσπραξη 1,8 δισ. ευρώ εντός του 2009 (που μπορεί να μειώσει το έλλειμμα κατά 0,7% του ΑΕΠ) από ένα συνολικό ποσό ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο ύψους 9 δισ. ευρώ, το οποίο θεωρείται εισπράξιμο. Στο στόχαστρο του υπουργείου αναμένεται να μπουν περίπου 600.000 οφειλέτες.

Το υπουργείο θα αναθέσει σε νομικά γραφεία και εταιρίες ελεγκτών το έργο της βελτίωσης των διαδικασιών παρακολούθησης, ειδοποίησης και είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Οι εταιρίες θα λειτουργούν ως τεχνικοί σύμβουλοι, στην ουσία όμως θα αναλάβουν να προχωρήσουν στις ακόλουθες ενέργειες:
1. Στον εντοπισμό 600.000 οφειλετών που χρωστούν στο Δημόσιο 9 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρίες που θα επιλεγούν θα επιδιώξουν, καταρχάς, να ξεκαθαρίσουν το αρχείο των οφειλετών, προσδιορίζοντας ποιες είναι οι πραγματικές διευθύνσεις κατοικίας αυτών τους οποίους αδυνατούν να εντοπίσουν τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ. Θα αναλάβουν, δηλαδή, να βρουν πού μένουν πραγματικά χιλιάδες οφειλέτες, οι οποίοι δεν έχουν ενημερώσει τα Τμήματα Μητρώου των ΔΟΥ για τις αλλαγές διευθύνσεων που έχουν κάνει, με αποτέλεσμα το πληροφοριακό σύστημα TAXIS του υπουργείου Οικονομικών να περιλαμβάνει παρωχημένα στοιχεία γι’ αυτούς και να θεωρούνται ουσιαστικά «αγνώστου διαμονής». Με τον εντοπισμό των οφειλετών, θα είναι πλέον δυνατές η επικοινωνία των ΔΟΥ μαζί τους και η ειδοποίησή τους για την τακτοποίηση των οφειλών τους.

2. Στην ακριβή καταγραφή των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών. Οι εταιρίες-σύμβουλοι θα επιδιώξουν να συντάξουν για κάθε οφειλέτη την πλήρη εικόνα της περιουσιακής του κατάστασης. Θα αναλάβουν, δηλαδή, να εντοπίσουν και να καταγράψουν πόσα και ποια ακίνητα, Ι.Χ. αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής κατέχει, ποιο είναι το ύψος των καταθέσεών του στις τράπεζες, ποιες οι τοποθετήσεις του σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ., καθώς και τι εισοδήματα εισπράττει. Προς τούτο, θα αποκτήσουν πρόσβαση ακόμη και στα στοιχεία των ακινήτων που οι οφειλέτες έχουν δηλώσει ότι κατέχουν σε έντυπα Ε9 παρελθόντων ετών. Θα μπορούν, δηλαδή, να λαμβάνουν πληροφορίες από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που καταρτίζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, με βάση τα υποβληθέντα έντυπα Ε9. Παράλληλα, θα αναζητούν και θα μπορούν να βρίσκουν στοιχεία για το οικονομικό προφίλ των οφειλετών, ακόμη και από τις τράπεζες. Θα αποκτήσουν επίσης πρόσβαση και στα αρχεία κακοπληρωτών της εταιρίας «Τειρεσίας», προκειμένου να γνωρίζουν εάν οι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν χρέη ή άλλου είδους εκκρεμότητες με το τραπεζικό σύστημα.

3. Στην προετοιμασία της λήψης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Διασταυρώνοντας όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που θα συγκεντρώνουν για τα περιουσιακά στοιχεία κάθε οφειλέτη θα μπορούν να σχηματίζουν μια πλήρη εικόνα για την οικονομική του επιφάνεια. Στη συνέχεια θα ενημερώνουν τις αρμόδιες ΔΟΥ παρέχοντάς τους πλήρη φάκελο με όλα τα στοιχεία, προκειμένου τα δικαστικά τμήματα αυτών να προχωρούν στη συνέχεια σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Και νέα μέτρα βλέπουν οι εφοριακοί

Τα μέτρα για το «πάγωμα» των μισθών και την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε το 10% της «μαύρης τρύπας» του δημοσιονομικού ελλείμματος, επεσήμανε χθες, σε συνέντευξη Tύπου, η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΟΥ. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ κ. Ι. Γρίβας προέβλεψε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει εντός του 2009 στην επιβολή νέων εισπρακτικών μέτρων, όπως η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και η επαναφορά του φόρου κληρονομιών. Ανέφερε επίσης ότι από το πάγωμα μισθών που ανακοινώθηκε προχθές η μέση ετήσια απώλεια εισοδήματος για κάθε εφοριακό φθάνει τα 1.000 ευρώ, ενώ χαρακτήρισε την επιβολή της έκτακτης εισφοράς «επικοινωνιακό τρικ». Υποστήριξε ακόμη ότι την περίοδο 2005-2009 «η κυβέρνηση χάρισε στις 50.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις φόρους 9,1 δισ. ευρώ» και πρότεινε την αύξηση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των Α.Ε. και ΕΠΕ από 25% σε 35%, την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, των δειγματοληπτικών φορολογικών ελέγχων και του «πόθεν έσχες».



ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ελεύθερος Τύποςhttp://www.e-tipos.com/newsitem?id=81427
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ποια κριση ρε παιδια? Τι σχεση εχει ελλαδα με την κριση? Τι παραγει? Τι εξαγει? Πως την ακουμπησε η κριση? ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ!!! ΚΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. Το μονο πραγμα που μπορει να αγγιξει η κριση ειναι τον τουρισμο μας και το κατα ποσο θα το δουμε το καλοκαιρι. Κατα τα αλλα η λεξη "κριση" δεν ειναι παρα μια διακολογια για "δρασεις"