Μάς τελείωσε ο έρωτας μέ τόν Πούτιν; Είναι σημαντική η Ελλάδα γιά τίς ΗΠΑ; Θά δεί ο πρωθυπουργός τόν Ομπάμα; 10 ερωτήσεις καί οι απαντήσεις τους....


8. Μας τελείωσε ο πολιτικός «έρωτας» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν;
Το προφανές είναι ότι έκλεισε τον κύκλο του. Ολο και περισσότερο ακούγεται από ελληνικά επίσημα χείλη ο αμερικανικού ενδιαφέροντος αγωγός TGI που θα μεταφέρει αζερικό αέριο, όλο και λιγότερο υπενθυμίζεται η στρατηγική συμφωνία για τον Southstream που εξυπηρετεί την Gazprom. Αλλωστε η αμερικανική διοίκηση δεν καλεί πλέον τους Ευρωπαίους να απεμπλακούν από το ρωσικό μονοπώλιο αλλά προτείνει «πράσινες λύσεις» και στροφή στις εναλλακτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για την προώθηση των οποίων έχουν πολλά να προσφέρουν αμερικανικές εταιρίες.
10. Είναι σημαντική η Ελλάδα για τις ΗΠΑ;
Το καταρρακωμένο διεθνές κύρος της χώρας, η άρση του αμερικανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος (όπως καταδείχθηκε με την αμερικανική απουσία από την τελευταία ΔΕΘ) και η αδυναμία της ελληνικής διπλωματίας να πρωταγωνιστήσει σε κάποιο διεθνές ζήτημα είναι ενδείξεις περί του αντιθέτου. Παρ’ όλα αυτά η κυρία Χίλαρι Κλίντον μίλησε για την ανάγκη «διεύρυνσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης» των δύο χωρών.....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
1. Εχει αλλάξει η ατμόσφαιρα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ένα μήνα μετά την εγκατάσταση του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο;
Εχει αλλάξει το ύφος της αμερικανικής διπλωματίας έναντι όλων. Το δόγμα της «ήπιας δύναμης» (soft power) σημαίνει πρώτα απ’ όλα ένα νέο τρόπο επικοινωνίας με εταίρους και συμμάχους. Για την ώρα η αμερικανική διοίκηση συζητά, ακούει, ανιχνεύει προθέσεις, βολιδοσκοπεί και δεν απαιτεί. Αλλωστε μέχρι στιγμής η εξωτερική πολιτική βρίσκεται πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Η έκθεση πάντως του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν εξαιρετικά επικριτική και σε κάποια σημεία προσβλητική για την Ελλάδα –κάτι που δείχνει ότι η ατμόσφαιρα στη γραφειοκρατία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν έχει αλλάξει και πολύ.

2. Ηταν συμπτωματική η δημοσιοποίηση της έκθεσης λίγη ώρα μετά τις συνομιλίες της ΥΠΕΞ κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη με την Αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον;
Η Αθήνα πιστεύει ότι ήταν θέμα τύχης. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έγιναν μάταιες προσπάθειες από την ελληνική πλευρά διά της διπλωματικής οδού να αποτραπεί η δημοσιοποίηση τη μέρα που η ΥΠΕΞ βρισκόταν στην Ουάσιγκτον.

3. Τι σημαίνει ότι «ήταν πάρα πολύ καλό το κλίμα στη συνάντηση Μπακογιάννη - Κλίντον», όπως τονίζουν συνεργάτες της υπουργού;
Πρόκειται για ένα επικοινωνιακό στερεότυπο με βάση το οποίο επιχειρείται η κατασκευή της εντύπωσης ότι γυρίζει η σελίδα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, και πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτή τη στροφή διαδραματίζει προσωπικά η υπουργός Εξωτερικών. Στην πραγματικότητα οι συνομιλίες ήταν αναγνωριστικές γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο διακύβευμα που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένταση μεταξύ Αθήνας-Ουάσιγκτον ούτε κάποιο θέμα εθνικού ενδιαφέροντος στο οποίο κάνει focus η αμερικανική διπλωματία.

4. Δεσμεύτηκε, πράγματι, η Χίλαρι Κλίντον ότι θα μεταφέρει στην Αγκυρα τις ανησυχίες της Αθήνας για την προκλητική τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο;
Πολύ απλοϊκό για να είναι αληθινό. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία το Μάρτιο για να συζητήσει την κρίση στη Μέση Ανατολή και το θέμα του Ιράν. Ηδη ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για το Μεσανατολικό Τζορτζ Μίτσελ πήγε στην Αγκυρα, είχε συνομιλίες με την εκεί πολιτική και πολιτειακή ηγεσία και δήλωσε ότι «η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει μοναδικό ρόλο» για την εκτόνωση της έντασης στην περιοχή. Είναι λίγο δύσκολο στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών της κυρίας Κλίντον με την τουρκική κυβέρνηση να περιληφθούν και τα θέματα του Αιγαίου, από την ελληνική οπτική γωνία μάλιστα.

5. Γιατί η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη δεν συζήτησε το θέμα της ΠΓΔΜ με τη Χίλαρι Κλίντον;
Επειτα από τόσο διπλωματικό κεφάλαιο που έχει αναλωθεί γύρω από το Σκοπιανό, είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι εξαιρέθηκε από την ατζέντα με πρωτοβουλία της Ελληνίδας ΥΠΕΞ. Βεβαίως ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής το είχε θέσει κατά τις συνομιλίες του στην Αθήνα με τον «επίσημο φίλο» του Μπαράκ Ομπάμα γερουσιαστή Ρίτσαρντ Ντέρμπιν. Φαίνεται ότι μετά την προσφυγή της ΠΓΔΜ στη Χάγη η ελληνική διπλωματία έχει κατεβάσει ταχύτητα σε σχέση με το Σκοπιανό και, πάντως, δεν θέλει να επιβαρύνει την ατζέντα του ελληνοαμερικανικού διαλόγου με ένα θέμα που έτσι κι αλλιώς δεν εμπνέει αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές επίλυσής του.

6. Πότε θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός την Ουάσιγκτον;
Το συντομότερο δυνατόν. Ενα τετ α τετ με τον Μπαράκ Ομπάμα είναι στις μέρες μας πολύτιμο για κάθε Ευρωπαίο ηγέτη. Εάν υπάρξει η δυνατότητα έστω σύντομης συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, μπορεί να παραβρεθεί στην καθιερωμένη τελετή στον Λευκό Οίκο που πραγματοποιείται την 25η Μαρτίου. Αλλωστε ο κ. Καραμανλής ακόμη και στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον κ. Ομπάμα είχε εκφράσει την επιθυμία για συνάντηση.

7. Πώς βλέπουν οι Αμερικανοί την εσωτερική κατάσταση εδώ;
Οπως όλοι στο εξωτερικό: ρευστή, μεταβατική και απρόσφορη για σοβαρές συνομιλίες ή συμφωνίες με μακροπρόθεσμη οπτική. Για το λόγο αυτόν τηρούνται πολύ αυστηρές ισορροπίες έναντι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και αποφεύγεται κάθε ενέργεια που μπορεί να σηματοδοτεί εγγύτητα προς το ένα ή το άλλο κόμμα.

8. Μας τελείωσε ο πολιτικός «έρωτας» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν;
Το προφανές είναι ότι έκλεισε τον κύκλο του. Ολο και περισσότερο ακούγεται από ελληνικά επίσημα χείλη ο αμερικανικού ενδιαφέροντος αγωγός TGI που θα μεταφέρει αζερικό αέριο, όλο και λιγότερο υπενθυμίζεται η στρατηγική συμφωνία για τον Southstream που εξυπηρετεί την Gazprom. Αλλωστε η αμερικανική διοίκηση δεν καλεί πλέον τους Ευρωπαίους να απεμπλακούν από το ρωσικό μονοπώλιο αλλά προτείνει «πράσινες λύσεις» και στροφή στις εναλλακτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για την προώθηση των οποίων έχουν πολλά να προσφέρουν αμερικανικές εταιρίες.

9. Υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στις σχέσεις Αθήνας - Ουάσιγκτον στην παρούσα συγκυρία;
Οι ΗΠΑ θα ήθελαν εντονότερη ελληνική συμμετοχή στο Αφγανιστάν (δηλαδή κυρίως στρατό και επιθετικά ελικόπτερα), αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, άρση των ενστάσεων Αθήνας-Λευκωσίας για το τελευταίο σχέδιο Ανάν, που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα. Επίσης θα ήθελαν συνεργασία στα θέματα ασφάλειας και σύμπραξη ελληνικών - αμερικανικών αρχών για την καταπολέμηση της εγχώριας τρομοκρατίας. Η κατάργηση της βίζας για τους Ελληνες πολίτες συνδέεται ευθέως με αυτό.

10. Είναι σημαντική η Ελλάδα για τις ΗΠΑ;
Το καταρρακωμένο διεθνές κύρος της χώρας, η άρση του αμερικανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος (όπως καταδείχθηκε με την αμερικανική απουσία από την τελευταία ΔΕΘ) και η αδυναμία της ελληνικής διπλωματίας να πρωταγωνιστήσει σε κάποιο διεθνές ζήτημα είναι ενδείξεις περί του αντιθέτου. Παρ’ όλα αυτά η κυρία Χίλαρι Κλίντον μίλησε για την ανάγκη «διεύρυνσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης» των δύο χωρών.



ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Ελεύθερος Τύποςhttp://www.e-tipos.com/newsitem?id=78238
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συγνώμη αλλά γεμάτο κοινοτυπίες και αοριστολογίες το άρθρο αυτό.
Δεν μας λέει τίποτε.
Εάν δεν έχουμε στοιχεία συγκεκριμένα που να δείχνουν κάποια αλλαγή στάσης προς το καλύτερο ή το χειρότερο, ας μη μιλάμε καθόλου.
Μπλα, μπλα, μπλα, ...
Τα 10 σημεία δεν περιέχουν ΤΙΠΟΤΕ το συγκεκριμένο για οτιδήποτε.
Ο χρήστης emily είπε…
Kaλά αυτή πάντα έτσι γράφει α'οριστα και πικρόχολα.