Οι ελληνικές τράπεζες φοβούνται ότι θά χάσουν πολλά λεφτά στά Βαλκάνια. Ποιός θα πληρώσει άραγε τίς ζημιές αυτές;


Ακόμα και σενάρια να κλείσουν καταστήματα θυγατρικών τους στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης εξετάζουν οι ελληνικές τράπεζες, που είδαν τα τελευταία χρόνια την επέκτασή τους στα Βαλκάνια ως σύγχρονο Ελ Ντοράντο. Τώρα φοβούνται ότι μπορεί να γίνει το Βατερλώ τους.
Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι σε περίπτωση που οι εύθραυστες οικονομίες των χωρών αυτών δεν αντέξουν στην κρίση και βιώσουν κάθετη πτώση της ανάπτυξης και περαιτέρω υποτίμησης των νομισμάτων τους, οι επιπτώσεις και στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών θα είναι καταλυτικές, φέρνοντας στο προσκήνιο ακόμα και κλείσιμο καταστημάτων ή πώληση θυγατρικών......
Σ.Σ. Πολλοί λένε ότι πολλά απο τα παράξενα στόν ελληνικό χώρο με τις τράπεζες εξηγούνται απο αυτά πού συμβαίνουν στά Βαλκάνια. Μέ τα ανοίγματα πού βλέπετε στό διάγραμμα τα ρίσκα είναι βέβαια τεράστια. Αν κάτι πάει στραβά εκεί ποιός θα πληρώσει τις ζημιές? Μήπως ο έλληνας πελάτης τών τραπεζών?

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Ακόμα και σενάρια να κλείσουν καταστήματα θυγατρικών τους στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης εξετάζουν οι ελληνικές τράπεζες, που είδαν τα τελευταία χρόνια την επέκτασή τους στα Βαλκάνια ως σύγχρονο Ελ Ντοράντο. Τώρα φοβούνται ότι μπορεί να γίνει το Βατερλώ τους.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι σε περίπτωση που οι εύθραυστες οικονομίες των χωρών αυτών δεν αντέξουν στην κρίση και βιώσουν κάθετη πτώση της ανάπτυξης και περαιτέρω υποτίμησης των νομισμάτων τους, οι επιπτώσεις και στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών θα είναι καταλυτικές, φέρνοντας στο προσκήνιο ακόμα και κλείσιμο καταστημάτων ή πώληση θυγατρικών.

Δεδομένο είναι, πάντως, πως στην παρούσα φάση τα επιχειρηματικά σχέδια τελούν υπό αναμόρφωση και το άνοιγμα νέων καταστημάτων που συνεχίστηκε δυναμικά και το 2008, έχουν παγώσει. Τα σημάδια
ΦΟΒΟΙ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΩΝ
«Εφιάλτης» η αθρόα εκταμίευση δανείων τα προηγούμενα χρόνια
για το μέλλον θα είναι περισσότερο ευκρινή τις επόμενες εβδομάδες, όταν οι τράπεζες ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του 2008. Τα στοιχεία εννεαμήνου έδειξαν ότι η επέκταση στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης συνέχισε να δίνει κέρδη, αλλά οι προβλέψεις διεθνών οργανισμών για ανώμαλη προσγείωση των οικονομιών στα Βαλκάνια έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου για το μέλλον. Προκειμένου να προλάβει δυσμενείς επιπτώσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος έχει τις τελευταίες ημέρες κύκλο επαφών με τις διοικήσεις κεντρικών τραπεζών των Βαλκανίων, ενώ έχει διαμηνύσει στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ότι δεν θα επιτρέψει εξαγωγή κεφαλαίων από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ για να καλυφθεί ο βαλκανικός κίνδυνος.

Από σωσίβιο, νάρκη
Το 2008, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του εννεαμήνου των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, οι ισολογισμοί βελτιώθηκαν αισθητά με τη συμβολή των Βαλκανίων. Κατά 64% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας από τη δραστηριότητά της στη Ν.Α. Ευρώπη, όταν τα καθαρά κέρδη στην Ελλάδα σημείωναν μείωση κατά 7%. Ανάλογη εικόνα και από τα αποτελέσματα της Αlpha Βank, όπου ενώ τα κέρδη προ φόρων στην Ελλάδα κατέγραψαν μείωση 9,1%, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σημείωσαν αύξηση κατά 44,1%. Για τη Εurobank, τα στοιχεία εννεαμήνου δείχνουν αύξηση κερδών 78,8% στη Βουλγαρία, σε Ρουμανία και Σερβία τα κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ στην Πολωνία δύο χρόνια μετά την έναρξη εργασιών στη χώρα, οι ζημίες έδωσαν τη θέση τους σε κέρδη. Τέλος η Πειραιώς, ενώ πέτυχε αύξηση κερδών 12% στην Ελλάδα, κατάφερε να αυξήσει τα κέρδη από διεθνείς δραστηριότητες κατά 73%. Ανησυχία για τα δάνεια
Πρόκειται, όμως, για αποτελέσματα που αφορούν το διάστημα πριν η κρίση δείξει τα δόντια της. Από εκεί και πέρα, ο φόβος των επισφαλειών γιγαντώνεται για τις τράπεζες και μπορεί να μετουσιωθεί σε βόμβα στα θεμέλια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν προσεκτικοί χειρισμοί. Ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο θέλει να περιορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, πιέζοντας τις τράπεζες να λάβουν τα μέτρα τους. Ανησυχεί κυρίως για την αθρόα εκταμίευση δανείων τα προηγούμενα χρόνια και το ενδεχόμενο τώρα με την προσγείωση της ανάπτυξης, τα δάνεια αυτά να μπουν σε καθυστέρηση, αυξάνοντας τις επισφάλειες των ελληνικών τραπεζών. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανείσει στο εξωτερικό 1,7 φορές τις καταθέσεις που έχουν αντλήσει. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί κινδύνους κατακόρυφης αύξησης των επισφαλειών στον βαθμό που οι εύθραυστες οικονομίες των Βαλκανίων υποστούν καθίζηση στην ανάπτυξη, η οποία μοιραία συνοδεύεται από έκρηξη καθυστερούμενων δανείων.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4500123&ct=3