Υπάρχει ένα 15% αναποφάσιστοι (κατά 50% προερχόμενοι από τήν ΝΔ) πού θα κρίνει τίς εκλογές...


....Όλα τα παραπάνω, πάντως, δείχνουν τη μεγάλη ρευστότητα του τοπίου, καθώς το 15% των ψηφοφόρων ανήκουν στην αδιευκρίνιστη» ψήφο (15% σύμφωνα με την MRB και 15,1% σύμφωνα με την Kappa Research). Αυτή η αδιευκρίνιστη ψήφος κατά 50% (όπως έδειξε η GPO) προέρχεται από ψηφοφόρους της ΝΔ. Άρα το που θα «γείρουν» οι ψηφοφόροι αυτοί είναι κομβικό. Μπορεί η κατεύθυνσή τους να εκτιμηθεί από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων με στατιστικά μοντέλα; Η απάντηση είναι αρνητική.
Στο συγκεκριμένο τοπίο (αντίθετα απ’ ό,τι συνέβαινε στην τελευταία θητεία Σημίτη ή την πρώτη θητεία Καραμανλή) είναι αδύνατο να γίνει η όποια στατιστική «μοιρασιά» των αναποφάσιστων. Και είναι δυστύχημα ότι λίγες εταιρείες δημοσκοπήσεων σέβονται την αδιαμφισβήτητη αυτή πραγματικότητα. Αρκούμενες στην καταγραφή (μόνον) της πρόθεσης ψήφου και της πολύ μεγάλης αδιευκρίνιστης ψήφου. Και τίποτα πέρα από αυτά.....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Δύο δημοσκοπήσεις και η ρευστότητα του τοπίου


Σε δύο Κυριακάτικες εφημερίδες δημοσιεύθηκαν ταυτόχρονα δύο δημοσκοπήσεις δύο γνωστών εταιρειών με παράδοση αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Η μία δημοσκόπηση (της MRB για τον «Ελεύθερο Τύπο») έδειξε την απόσταση υπέρ του ΠΑΣΟΚ στο 3,9%. Η δεύτερη (της Kappa Research για «Το Βήμα») κατέγραψε μια διαφορά της τάξης του 3,5%. Θα μπορούσε βεβαίως κανείς να ισχυρισθεί ότι η απόκλισή τους είναι περιορισμένη. Από την άλλη πλευρά όμως, μπορεί να διατυπωθεί ο ισχυρισμός ότι (περιορισμένη ή μη) η απόκλιση δεν είναι αμελητέα (έστω και εάν εντάσσεται στα όρια του στατιστικού λάθους). Άλλωστε και εν σχέση με τις Ευρωεκλογές υπάρχει λίγο μεγαλύτερη διαφοροποίηση: Η μια δημοσκόπηση (MRB) καταγράφει υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά 2,8%, ενώ η άλλη (Kappa Research) διαφορά 2,1%. Επίσης η κάθε δημοσκόπηση αποπνέει ένα κάπως διαφορετικό «κλίμα».

Όμως μεταξύ των δύο δημοσκοπήσεων υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά: Εκείνη της MRB διεξήχθη μεταξύ 4 και 5 Φεβρουαρίου (δηλαδή την Τετάρτη και την Πέμπτη), ενώ εκείνη της Kappa Research έγινε πιο πρόσφατα, δηλαδή μόνο την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου. Η διαφορά χρόνου λοιπόν (που δεν προσέχθηκε από τα ΜΜΕ) είναι πιθανό να εξηγεί την ορατή (αλλά και περιορισμένη) απόκλιση των δημοσκοπήσεων. Αν ισχύει κάτι τέτοιο τούτο επιβεβαιώνει την ρευστότητα του εκλογικού τοπίου το οποίο αλλάζει (έστω και με μη δραματικό τρόπο) από ημέρα σε ημέρα! Την υπογράμμιση αυτής της ακραίας και πρωτοφανούς ρευστότητας έχω άλλωστε υποστηρίξει σε σειρά από άρθρα μου.

Ταυτόχρονα, από το διαφορετικό περιεχόμενο των ερωτημάτων των δύο εταιρειών, προκύπτουν και άλλες αποκλίσεις. Η MRB θέτει «διπολικά» το ερώτημα για «καταλληλότερο Πρωθυπουργό» συγκρίνοντας δηλαδή μόνο τους κ.κ. Καραμανλή – Παπανδρέου. Στη σύγκριση αυτή υπερτερεί ο Κώστας Καραμανλής με 2,1%. Αντίθετα η Kappa Research θέτει το ερώτημα συγκρίνοντας όλους τους κομματικούς αρχηγούς. Στην περίπτωση αυτή επικρατεί ο Κώστας Καραμανλής με αισθητή διαφορά 6,6%. Αυτό που προκαλεί βέβαια αίσθηση είναι ότι ενώ η MRB καταγράφει ποσοστό 38,9% για τον Καραμανλή, η Kappa του δίνει 40,7% (αν και συγκρίνεται με περισσότερους του ενός πολιτικούς). Πως εξηγείται κάτι τέτοιο; Ίσως από το ότι η δημοσκόπηση της Kappa ενσωμάτωσε την Παρασκευή αντιδράσεις από το διάγγελμα του Καραμανλή το βράδυ της Πέμπτης.

Πιο κρίσιμη είναι όμως μια άλλη απόκλιση μεταξύ των δύο εταιρειών που παραπέμπει και στην διαφορετική διατύπωση του σχετικού ερωτήματος. Η MRB καταγράφοντας την «ικανότητα διακυβέρνησης» των δύο κομμάτων, έδειξε το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνει 37,1% και τη ΝΔ να συγκεντρώνει 30,7%. Η Kappa Research με τη σειρά της διερεύνησε «την καταλληλότερη κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη σημερινή δύσκολη κατάσταση». Στο ερώτημα αυτό οι αντιδράσεις ήταν διαφορετικές, με τη ΝΔ να προηγείται συγκεντρώνοντας 35,5% και το ΠΑΣΟΚ να έπεται με 32,4%. Μήπως λοιπόν ενώ η κοινή γνώμη θεωρεί το ΠΑΣΟΚ συνολικά «ικανότερο να κυβερνήσει», εμπιστεύεται τη ΝΔ περισσότερο να διαχειρισθεί τη συγκεκριμένη οικονομική κρίση; Μήπως επίσης προσέθεσε το διάγγελμα του Πρωθυπουργού κυβερνητική αξιοπιστία στη ΝΔ; Τι ισχύει από όλα αυτά;

Απλές και ασφαλείς απαντήσεις προφανώς δεν υπάρχουν. Ως γενική αίσθηση πάντως μπορεί να διαμορφώσει ένας μελετητή των δημοσκοπήσεων την εξής εκτίμηση: Ότι αυτές (σε επίπεδο αποχρώσεων έστω), περιγράφουν ένα διαφορετικό κλίμα μεταξύ Τετάρτης και Πέμπτης από τη μια πλευρά και Παρασκευής από την άλλη. Διότι η μια δημοσκόπηση είναι πιο δυσμενής γενικά για το κυβερνών κόμμα (και συνακόλουθα πιο ευνοϊκή για το ΠΑΣΟΚ), ενώ για την άλλη ισχύει το αντίστροφο. Επαναλαμβάνω, πως οι αποκλίσεις δεν είναι μεγάλες. Όμως είναι ορατές. Άρα ξαναπροβάλλει το ερώτημα αν (στιγμιαία έστω) έγειρε «διαφορετικά» η ζυγαριά μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού.

Όλα τα παραπάνω, πάντως, δείχνουν τη μεγάλη ρευστότητα του τοπίου, καθώς το 15% των ψηφοφόρων ανήκουν στην αδιευκρίνιστη» ψήφο (15% σύμφωνα με την MRB και 15,1% σύμφωνα με την Kappa Research). Αυτή η αδιευκρίνιστη ψήφος κατά 50% (όπως έδειξε η GPO) προέρχεται από ψηφοφόρους της ΝΔ. Άρα το που θα «γείρουν» οι ψηφοφόροι αυτοί είναι κομβικό. Μπορεί η κατεύθυνσή τους να εκτιμηθεί από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων με στατιστικά μοντέλα; Η απάντηση είναι αρνητική.

Στο συγκεκριμένο τοπίο (αντίθετα απ’ ό,τι συνέβαινε στην τελευταία θητεία Σημίτη ή την πρώτη θητεία Καραμανλή) είναι αδύνατο να γίνει η όποια στατιστική «μοιρασιά» των αναποφάσιστων. Και είναι δυστύχημα ότι λίγες εταιρείες δημοσκοπήσεων σέβονται την αδιαμφισβήτητη αυτή πραγματικότητα. Αρκούμενες στην καταγραφή (μόνον) της πρόθεσης ψήφου και της πολύ μεγάλης αδιευκρίνιστης ψήφου. Και τίποτα πέρα από αυτά.
http://www.johnloulis.gr/default.asp?siteID=1&pageID=8&entryID=400&Tablepageid=4&langID=1
Ο χρήστης Ermis είπε…
Wolf,οπως λεει και το τραγούδι"τα λογιααα ειναι περιταααα..ααααα"
Αναλύσεις επι αναλύσεων για να δικαιολογησετε την ανικανότητα του κωστάκηςςςς;
Δηλ. να πάμε πιο κάτω απο τον πάτο με μια ανίκανη κυβέρνηση και με τους πιο διεφθαρμένους και βλάκες;
Μπράβο wolf και σε ειχα σε εκτίμηση!!!
Για ρίξε μια ματιά στα blogs και στις δημοσκοπήσεις,εκει που ειναι η πατρίδα του "αύριο"
Πασοκ 39% - νδ 15 % !!!!
Αν σε ικανοποιούν τα 320 δις χρέος και τα 2.150.000 συνάνθρωποι μας που ειναι κάτω απο το οριο της φτώχειας ...τότε μπράβο και ξανά μπράβο!!!
Μη "πιάνεσε" απο την μακακία κάθε μπιτζίμ αναλυτή και ανευθηνουπεύθηνου!
Ριξε μια ματιά στον δρόμο και στους ανθρώπους..εκει θα δεις την εφιαλτικη πραγματικότητα !!!
Ξυπνάτε ρεεεεεεε!!!
Διώξτε αυτον τον γιγάντιο, τεράστιο, απίθανο και μοναδικό πανίβλακα κωστάκηςςςς και ολο του, το σκυλολοι που εχουν "σκυλέψη" την πατρίδα μας!!!
Η φτώχεια δεν εχει χρώμα τι και αν εισαι Πασοκ,νδ,Συριζα,Κκε,Λαος και οτι αλλο πιστεύης!!
Η βλακεία και η ανικανότητα ομως εχει ονομα..κωστάκης..κόμμα..νδ..και διευθηνση...ραφήνα!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Φτερωτέ Ερμούλη, Σεπτέμβριο του 2007 το έπαθες το πρώτο εγκεφαλικό ,σε λίγο ετοιμάσου για το δεύτερο αφου δεν βάζεις μυαλό.Δεν σου φταιει κανένας .Ας πρόσεχες. Οι μεγάλες προσδοκίες που διαψεύδονται αυτά φέρνουν.
Ο χρήστης Ermis είπε…
Ανωνυμούλικο
καλο μου "κοριτσάκι",ξύπνησες μετα το ονειράκι;χικ..χικ..χικ..
Ατιμούλικο ,κοιμήθηκες καλά;
χικ..χικ..χικ..
Δεν πιστεύω να εισαι μεθυσμενούλικο;
Γιατι και η πολύ βλακεία,σαν του αρχηγού σου του κωστάκηςςςς(αυτός ειναι αρχιβλάκας κατα τον Τράγκα) "βαράει" στο κεφάλι και προκαλεί παραισθήσεις..με απρόβλεπτες συνέπειες!!!
Γκουτσου..γκουτσου.χικ..χικ.χικ..
Τράγκας(real): σας αρέσουν τα κουστούμια του κωστάκηςςςςςς..καλά πού να σας αρέσουν..ειναι "ρομπέ"και πολύ "ρομπέ"...
--Πάλι "ρόμπα" ο κωστάκηςςςς
Ο χρήστης F5PILOT είπε…
ΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ. ΑΥΤΕΣ ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ Ο ΚΟΠΕΡΦΙΛΝΤ ΛΟΥΛΗΣ ΤΙΣ ΕΞΑΦΑΝΗΣΕ; ΘΑ ΣΥΝΙΣΤΟΥΣΑ ΛΙΓΗ ΣΕΜΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ. ΕΝΤΑΞΕΙ Υ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΥΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ "ΤΟ ΒΓΑΛΑΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ" ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4,5 ΤΙ ΝΑ ΠΩ; ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΣΑΣ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η ανίατη βλακεία των πρασινοφρουρών δεν τους αφήνει να δούν το πιο απλό πράγμα του κόσμου!
Ακόμη και εάν δεχθούμε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ΜΑΙΜΟΥ (που ξεκάθαρα ΕΙΝΑΙ), ποιόν λέτε ότι ψηφίζουν το 20% των ψηφοφόρων που (κάτω από την πρωτοφανή επίθεση όλων των καναλαρχών στον Καραμανλή) ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ;
Ποιος έχει ΚΙΝΗΤΡΟ να πεί δεν έχω αποφασίσει;
ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ, εάν ο Νεοδημοκράτης σκόπευε να ψηφίσει πασόκ θα έλεγε ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ;
Πράσινοι οπαδοί, μην ανεβάζετε άδικα τις ελπίδες σας, με αυτόν το πανύβλακα αρχηγό δεν έχετε ελπίδες.
Δεν κάνει το παιδί.
Και όσοι δεν μπορείτε να δείτε αυτό το απλό πράγμα, μάλλον μοιάζετε του αρχηγού σας πιό πολύ από όσο νομίζετε.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΝΔούληδες καληνύχτα και όνειρα γλυκά!