Η WALL STREET JOURNAL EUROPE ξεκαθαρίζει. Αυτό πού κάνει τό Ισραήλ δέν είναι αυτοάμυνα, είναι έγκλημα πολέμου.


Η έφοδος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αυτοάμυνα. Αντίθετα, περιλαμβάνει σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς νόμου, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου. Οι πολιτικοί ηγέτες και οι αξιωματούχοι του Ισραήλ εννοείται ότι μπορούν να εφεύρουν πολύ καλές δικαιολογίες για να στηρίξουν τις πράξεις τους. Ωστόσο ανάλογα εγκλήματα πολέμου διέπραξε και η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, αν και οι πράξεις της δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση τις ενέργειες του Ισραήλ......

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Η έφοδος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αυτοάμυνα. Αντίθετα, περιλαμβάνει σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς νόμου, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου. Οι πολιτικοί ηγέτες και οι αξιωματούχοι του Ισραήλ εννοείται ότι μπορούν να εφεύρουν πολύ καλές δικαιολογίες για να στηρίξουν τις πράξεις τους. Ωστόσο ανάλογα εγκλήματα πολέμου διέπραξε και η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, αν και οι πράξεις της δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση τις ενέργειες του Ισραήλ.

Τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να υποστηρίζουν το δικαίωμα απάντησης ενός έθνους στις επιθετικές προκλήσεις ενός άλλου κράτους. Το δικαίωμα αυτό εδραιώθηκε, προκειμένου να δικαιολογεί τις υποτιθέμενες ενέργειες αυτοάμυνας, που πραγματοποιούνται για την υπεράσπιση των συνόρων μίας χώρας. Ωστόσο το δικαίωμα αυτό δεν παύει να στρέφεται ενάντια στην εδραίωση της ειρήνης. Άνευ σημασίας λογομαχίες και παραβιάσεις συνόρων μπορούν να προκαλέσουν τεράστιας κλίμακας βίαιες αντιδράσεις και τελικά να αρχίσει πόλεμος. Αυτό ακριβώς φαίνεται ότι κατάφερε να κάνει το Ισραήλ.

Από το 2002, όταν έπεσε η πρώτη ρουκέτα σε εδάφη του Ισραήλ, η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες πέταξαν χιλιάδες άλλες ρουκέτες στο Ισραήλ, προκαλώντας το θάνατο χιλιάδων Ισραηλινών, ενώ παράλληλα ο φόβος εξαπλώθηκε. Κατά τη διάρκεια περίπου της ίδιας περιόδου, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν 2.700 Παλαιστινίους στη Γάζα, μέσω επιδρομών, εναέριων επιθέσεων και άλλων παρόμοιων τακτικών.

Στις 19 Ιουνίου του 2008, η Χαμάς και το Ισραήλ υπέγραψαν εξάμηνη εκεχειρία, χωρίς όμως καμία πλευρά να την τηρήσει απόλυτα. Το Ισραήλ αρνήθηκε να μειώσει τις στρατιωτικές δυνάμεις που διέθετε στη Γάζα από τον Ιούνιο του 2007, ενώ η Χαμάς προχώρησε σε ορισμένες σποραδικές εναέριες επιθέσεις.

Στις 4 Νοεμβρίου το Ισραήλ καταπάτησε την εκεχειρία, καθώς εισέβαλε στη Γάζα, σκοτώνοντας μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων. Η Χαμάς απάντησε με ρίψη ρουκετών και στη συνέχεια το Ισραήλ σκότωσε τον πενταπλάσιο αριθμό Παλαιστινίων. Μέσα στις επόμενες ημέρες, η Χαμάς συνέχισε τη ρίψη ρουκετών, αν και δεν σκοτώθηκε κανένας Ισραηλινός.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν το Ισραήλ δεν μπορεί να επικαλείται το δικαίωμα αυτοάμυνας, καθώς εξαιτίας του προκλήθηκε η κλιμάκωση των βίαιων ενεργειών. Επομένως το Ισραήλ πρέπει να «πληρώσει» για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να υποστηρίζουν με διπλωματικό τρόπο το Ισραήλ.

Αρθρο του GEORGE E. BISHARAT,

καθηγητή στο Hastings College of the Law στο Σαν http://naftemporiki.gr/news/static/09/01/12/1615281.htm