Ερχονται διώξεις (καί) για τους TOR-M1. Επιστρέφει δυναμικά άλλο ένα ΠΑΣΟΚικό σκάνδαλο.


....Από την κίνηση όμως των τραπεζικών λογαριασμών, προέκυψε η εμπλοκή και άλλων Ελλήνων.
Επόμενο βήμα είναι η άσκηση ποινικών διώξεων για «απιστία», «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και «δωροδοκία».....(http://www.e-tipos.com/newsitem?id=71597)
...Ομως, μετά την άσκηση δίωξης εναντίον του απόστρατου αξιωματικού κ. Ιωάννη Διαμαντάκου οι ελβετικές τράπεζες -με μεγάλη καθυστέρηση, βέβαια- άνοιξαν τους λογαριασμούς. Να σημειωθεί ότι από το άνοιγμα των λογαριασμών στην Kύπρο προέκυψε πως, μεταξύ των άλλων ποσών που προέρχονται από τα χρήματα για τα αντισταθμιστικά ωφέλη, 300.000 δολάρια εστάλησαν στο λογαριασμό του κ. Διαμαντάκου. Αυτός υπηρετούσε στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Aμύνης, αλλά αποχώρησε από τις Eνοπλες Δυνάμεις το 1999. O ίδιος έχει υποστηρίξει ότι ουδεμία σχέση έχει με το σκάνδαλο.
Στην πραγματικότητα, τα ποσά που αναζητούν οι ελληνικές αρχές δεν είναι 21 εκατ. δολάρια αλλά 25. Κι αυτό διότι ακόμα τέσσερα εκατομμύρια εστάλησαν ξεχωριστά σε αλλοδαπό, ο οποίος ενεπλάκη ως μεσάζων στην πώληση των TOR. Ο ίδιος, βέβαια, διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι έχει επιστρέψει τα χρήματα στους Ρώσους. «Αλλωστε -φέρεται να λέγει- δεν αξίζει να χαλάς την πιάτσα του εμπορίου όπλων για τέσσερα εκατομμύρια. Ιδιαίτερα όταν έχεις να κάνεις με Ρώσους».......

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Η υπόθεση της εξαγοράς των πυραύλων ρωσικής κατασκευής TOR-M1 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ -που χαρακτηρίστηκε σκάνδαλο και απασχόλησε επί μακρόν την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ. το 2004- επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο των προς διερεύνηση από την ελληνική Δικαιοσύνη σκανδάλων. Κι αυτό διότι -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΕΤ.Κ- η ανταπόκριση, με μεγάλη καθυστέρηση, της Ελβετίας στο αίτημα δικαστικής συνδρομής της Ελλάδας για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φαίνεται ότι οδηγεί σε «παρένθετα» πρόσωπα που χρησιμοποιήθηκαν ως διακινητές του «μαύρου» χρήματος. Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει τη συλλογή νέων στοιχείων και το επόμενο χρονικό διάστημα θα επιχειρήσουν να ταυτοποιήσουν λογαριασμούς και υπεράκτιες εταιρίες με μη πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου -εάν σταθεί δυνατό- να φθάσουν στην άκρη του νήματος.

Νέες αποκαλύψεις
Εκείνο που αναζητούν οι Αρχές είναι η διαδρομή της μίζας των είκοσι ενός εκατομμυρίων δολαρίων που, ενώ έπρεπε να είχαν δοθεί για τα αντισταθμιστικά ωφέλη των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1, κατέληξαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Το άνοιγμα τριών λογαριασμών, τέσσερα χρόνια αφότου ξέσπασε το «εξοπλιστικό σκάνδαλο» στην Ελλάδα, οδηγεί τώρα σε νέες αποκαλύψεις. Οι τρεις λογαριασμοί, και βέβαια εκείνος με τα περισσότερα, τα περίπου 17 εκατ. δολάρια, ήταν άδειοι. Τώρα οι έρευνες στρέφονται προς την κατεύθυνση άλλων offshore εταιριών, στις οποίες φαίνεται ότι εστάλησαν τα ποσά. Σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση θεωρείται από τις ελληνικές αρχές το ότι αποκαλύφθηκαν οι τρεις διαχειριστές των λογαριασμών. Ενας Ελληνας και δύο αλλοδαποί. Στο λογαριασμό όπου είχε σταλεί το μεγαλύτερο ποσόν (16.857.229,90 δολάρια) ήταν δύο οι συνδιαχειριστές. Ενας Ελληνας και ένας αλλοδαπός. Επειτα από αυτή την εξέλιξη, η ελληνική Δικαιοσύνη σκοπεύει να καλέσει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα για να δώσουν διευκρινίσεις σχετικά με το πού πήγαν τα χρήματα αλλά και για να αποδώσει ευθύνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι περί τα έξι εκατομμύρια δολάρια διοχετεύθηκαν στην υπεράκτια εταιρία Blue Belle. Στους λογαριασμούς, βέβαια, δεν βρέθηκαν ονόματα πολιτικών. Εξάλλου, ουδείς ανέμενε κάτι τέτοιο. Δεδομένου, όμως, του ότι δεν έχουν βρεθεί ούτε τα χρήματα ούτε και οι τελικοί παραλήπτες τους, ουδεμία εκδοχή μπορεί να αποκλειστεί.

Στην τράπεζα Credit Agricole Indosuez, στην Ελβετία, οδήγησε το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών που έγινε προ διετίας, κατόπιν αιτημάτων της Εξεταστικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου για την υπόθεση, στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου. Στη συνέχεια, παρότι ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής, κ. Γιάννης Tραγάκης, είχε υποβάλει 12 αιτήσεις για το άνοιγμά τους, ουδέν αποτέλεσμα υπήρξε.

Ανοιγμα λογαριασμών
Ομως, μετά την άσκηση δίωξης εναντίον του απόστρατου αξιωματικού κ. Ιωάννη Διαμαντάκου οι ελβετικές τράπεζες -με μεγάλη καθυστέρηση, βέβαια- άνοιξαν τους λογαριασμούς. Να σημειωθεί ότι από το άνοιγμα των λογαριασμών στην Kύπρο προέκυψε πως, μεταξύ των άλλων ποσών που προέρχονται από τα χρήματα για τα αντισταθμιστικά ωφέλη, 300.000 δολάρια εστάλησαν στο λογαριασμό του κ. Διαμαντάκου. Αυτός υπηρετούσε στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Aμύνης, αλλά αποχώρησε από τις Eνοπλες Δυνάμεις το 1999. O ίδιος έχει υποστηρίξει ότι ουδεμία σχέση έχει με το σκάνδαλο.

Στην πραγματικότητα, τα ποσά που αναζητούν οι ελληνικές αρχές δεν είναι 21 εκατ. δολάρια αλλά 25. Κι αυτό διότι ακόμα τέσσερα εκατομμύρια εστάλησαν ξεχωριστά σε αλλοδαπό, ο οποίος ενεπλάκη ως μεσάζων στην πώληση των TOR. Ο ίδιος, βέβαια, διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι έχει επιστρέψει τα χρήματα στους Ρώσους. «Αλλωστε -φέρεται να λέγει- δεν αξίζει να χαλάς την πιάτσα του εμπορίου όπλων για τέσσερα εκατομμύρια. Ιδιαίτερα όταν έχεις να κάνεις με Ρώσους». Τα 25 εκατ. δολάρια, όμως, είναι μόνον ένα κομμάτι των 80 -ή, κατ’ άλλες εκτιμήσεις, 116 εκατ. δολαρίων- που βάσει ελληνορωσικών συμφωνιών έπρεπε να επενδυθούν στη χώρα μας υπό μορφή αντισταθμιστικών ωφελών (ΑΩ) έναντι της μεγάλης αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR (800 εκατ. δολάρια). Οπως ανέφερε στο πόρισμά του ο εισαγγελέας κ. Π. Αθανασίου, αποτέλεσμα του «ροκανίσματος» των χρημάτων ήταν να υλοποιηθεί μόνον το 2% των ΑΩ.

Να σημειωθεί ότι πολλά από αυτά τα ποσά είχαν δοθεί προκαταβολικά από την Ελλάδα στη ρωσική κατασκευάστρια εταιρία των οπλικών συστημάτων «Αλμάζ-Αντέι» για έργο που θα παρείχε στη συνέχεια και για όπλα που θα παρέδιδε. Ο εισαγγελέας κ. Π. Αθανασίου στο αίτημα δικαστικής συνδρομής αναφέρει γι’ αυτό: «Είναι προφανές ότι το ποσόν των 25 εκατ. δολαρίων που πιστώθηκε προκαταβολικά από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης/Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών στις 24-4-2000 στο λογαριασμό της “Αντέι” έναντι των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη σύμβαση ΑΩ 7/99 δεν χρησιμοποιήθηκε για την υλοποίηση των προγραμμάτων της σύμβασης των TOR, αλλά για την εκταμίευση χρημάτων από το ταμείο της ως άνω εταιρίας, προκειμένου να εξυπηρετηθεί εγκληματικό σχέδιο. Δηλαδή, η διάθεση του ποσού για πληρωμές εικονικών υπηρεσιών τρίτων. Είναι προφανές ότι αυτό το εγκληματικό σχέδιο δεν θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί αν δεν πιστωνόταν προκαταβολικά το ποσόν».

Ενώ στην Ελλάδα χρειάστηκαν χρόνια για να ανοιχτούν ορισμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί, στη Ρωσία από την πρώτη στιγμή έπεσαν βαριές «καμπάνες». Εως τώρα, τρία πρόσωπα έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης από τριάμισι έως τέσσερα έτη. Ειδικότερα, καταδικάστηκε ο αντιπρόεδρος της κατασκευάστριας των TOR «Αντέι», Mιχαήλ Bορομπιόφ (έκλεισε με το ελληνικό υπουργείο Αμύνης όλες τις συμφωνίες αγοράς και αντισταθμιστικών ωφελών για τα TOR), και ο υπεύθυνος οικονομικών της εταιρίας, Βαλεντίν Αλεξέεφ, σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης ο καθένας.

Ως γνωστόν, όταν το 2002 ο τότε αντιπρόεδρος της «Αλμάζ-Αντέι» και άνθρωπος του περιβάλλοντος Πούτιν, Ιγκορ Κλίμοφ, ανακάλυψε την «εξαφάνιση» των χρημάτων, καθώς και άλλα σκάνδαλα στην εταιρία, δολοφονήθηκε. Η Μόσχα, επίσης, κατάφερε να βάλει στο χέρι άλλα 14,5 εκατ. δολάρια που είχαν στείλει σε λογαριασμό τράπεζας-«βιτρίνας» στο Μαυροβούνιο. Εκτός αυτού, προ τετραετίας η ρωσική Δικαιοσύνη καταδίκασε σε τριάμισι χρόνια φυλάκισης τον αντιπρόεδρο της τράπεζας «Πέρβι Καπιτάλ», Iγκορ Kομαρόφ, επειδή διοχέτευσε αυτό το ποσό στο Μαυροβούνιο. Πέρυσι, δικαστήριο της Μόσχας υποχρέωσε την «Πέρβι Καπιτάλ» να επιστρέψει τα χρήματα στην «Αλμάζ-Αντέι». Πάντως, υψηλόβαθμα στελέχη του ελληνικού Πενταγώνου σημειώνουν με έμφαση ότι μετά την έκρηξη του σκανδάλου αλλά και την ανάπτυξη των στενότατων ελληνορωσικών σχέσεων η Μόσχα φρόντισε να υλοποιήσει στο ακέραιο τα ΑΩ για το πρόγραμμα των TOR.

Μέσω Κύπρου στην Ελβετία τα «χαμένα» χρήματα

Για την εξυπηρέτηση των αντισταθμιστικών ωφελών (ΑΩ) στο πρόγραμμα των TOR-M1 είχε συσταθεί στην Ελλάδα η εταιρία Drumilan International Hellas. Ωστόσο, τα «χαμένα» χρήματα των αντισταθμιστικών εστάλησαν σε λογαριασμούς της θυγατρικής εταιρίας της πρώτης, Nτρουμιλάν Oφσετ Πρόγκραμ LTD, στη Λευκωσία. Από την Κύπρο τα χρήματα εστάλησαν κυρίως σε λογαριασμούς στην Ελβετία. Να σημειωθεί ότι, βάσει των ελληνορωσικών συμφωνιών, την υλοποίηση των ΑΩ δεν είχε αναλάβει η κυπριακή Drumilan αλλά η Drumilan Hellas.

Στην Drumilan International Hellas μετείχε ο Αραβας και χαρακτηρισθείς ως μεγαλέμπορος όπλων Φουάντ αλ Zαγιάτ, καθώς και ο συμπατριώτης του Καγιαλέχ. Πρόεδρος της εταιρίας ήταν ο Βλάσιος Καμπούρογλου. Στην κατάθεσή του στον εισαγγελέα υποστηρίζει ότι γνωρίστηκε με τον Ζαγιάτ όταν «είχε αποτύχει μια μεταξύ μας συνεργασία για την εξαγορά της εταιρίας Χάιτεκ ΑΕ, της οποίας ήμουν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος», ότι αργότερα του ανέθεσε τα καθήκοντα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Drumilan Hellas και πως δεν γνώριζε τις δραστηριότητες του Αραβα. Για τον κ. Καμπούρογλου, πάντως, ο εισαγγελέας αναφέρει: «Καθίσταται φανερός ο ρόλος του ως συνδέσμου μεταξύ των δύο εταιριών (που εξυπηρετούσαν τα ίδια συμφέροντα), μέσω του οποίου φαίνεται να έχουν διακινηθεί χρήματα για παράνομη δραστηριότητα (δωροδοκία δημόσιων λειτουργών μέσω της πιθανής διοχέτευσης χρημάτων στον επίμαχο λογαριασμό της Credit Agricole Indosuez, Ελβετία)».
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=45100
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ande theouli mou na xanavgoun apo tin skoni ton rafion gia 234 fora oi fakeloi gia siemens bas na xanakorohdephoume ton elliniko lao kai na mas xanaphifisoun..........vreee oussssssstttttttttt!!!!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ante theouli na thapsoume gia 235 fora me ta mme kai pieseis gia simpsifismous na min vgei i ipothesi, giati tha thimithei o laos poioi eimaste..kai kaname toso kopo me tin siopi mas na to xehasei...