Η S&P βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες κατηγορούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν εφαρμόζει την κοινοτική νομοθεσία ...






.....Άλλωστε με μικρές διαφορές στην ίδια περίπου θέση με την Ελλάδα βρίσκονται από άποψη πιστοληπτικής θέσης και η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία. Ίσως δηλαδή να χτυπήσει σύντομα η καμπάνα της S&P και για τις χώρες αυτές.
Με λίγα λόγια η S&P υποβαθμίζει τη μισή σχεδόν Ευρωζώνη. 'Όπως φαίνεται όμως όχι χωρίς λόγο. Δείχνει ωστόσο ο οργανισμός αυτός την ίδια ευαισθησία, όταν πρόκειται για αμερικανικές αξίες; Η απάντηση έχει έλθει ως λαίλαπα επί της υφηλίου, με την αμερικανική πιστωτική κρίση να προκαλεί τη μεγαλύτερη ύφεση που γνώρισε ο κόσμος τις τελευταίες δεκαετίες.
Ήταν η S&P που αξιολόγησε ως απολύτως αξιόχρεο το «χαρτοπόλεμο», μέσω του οποίου οι πέντε μεγάλες και αλήστου μνήμης επενδυτικές τράπεζες της Wall Street, διέσπειραν την καταστροφή σε όλες τις αγορές του κόσμου.
Επίσης να σημειώσουμε ότι η S&P βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες κατηγορούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν εφαρμόζει την κοινοτική νομοθεσία στις «αξιολογικές» της δραστηριότητες......
Σ.Σ. Η Ελληνική οικονομία δέν είναι ασφαλώς υπόδειγμα οικονομίας. Ομως το να γίνεται μιά έκθεση ιδιωτικής Αμερικανικής εταιρείας πρώτο θέμα από τίς εφημερίδες τής αντιπολίτευσης και να γίνεται πολιτικό παιγνίδι είναι μιά υπερβολή. 

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Ποιος ελέγχει το «εμπόριο» της αξιοπιστίας;Tην ίδια στιγμή που το υπουργείο Οικονομίας πανηγύριζε προχθές για την εύκολη και γρήγορη πώληση των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων τα κρατικά ομόλογα κατέγραφαν νέο αρνητικό ρεκόρ spread (διαφορά) αποδόσεων σε σύγκριση με το αντίστοιχο γερμανικό τίτλο, που αποτελεί και τη βάση συγκρίσεων πιστοληπτικής αξιοπιστίας των χωρών της Ευρωζώνης.

Δεν είχαν περάσει δε ούτε 24 ώρες από την πραγματικά επιτυχημένη δημοπρασία των εντόκων και ο Αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας, από ΑΑ1 σε ΑΑ2. Ακόμα και αν οι διεθνείς αγορές δεν «κρέμονται» από τη γραφίδα της S&P να τους υποδείξει τις πιστοληπτικές ικανότητες των κρατών της Ευρωζώνης, είναι πολύ πιθανό η απόφαση του αμερικανικού οργανισμού να κοστίσει σημαντικά ποσά στους Έλληνες δανειζόμενους.

Και ενώ, τόσο η υπερβολική αισιοδοξία όσο και ο πεσιμισμός για τις προοπτικές αναχρηματοδότησης των ελληνικών χρεών, κάνουν κακό σε όλους, η αλήθεια είναι ότι η S&P μάλλον βιάστηκε να προχωρήσει στην πιο πάνω απόφασή της.

Άλλωστε με μικρές διαφορές στην ίδια περίπου θέση με την Ελλάδα βρίσκονται από άποψη πιστοληπτικής θέσης και η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία. Ίσως δηλαδή να χτυπήσει σύντομα η καμπάνα της S&P και για τις χώρες αυτές.

Με λίγα λόγια η S&P υποβαθμίζει τη μισή σχεδόν Ευρωζώνη. 'Όπως φαίνεται όμως όχι χωρίς λόγο. Δείχνει ωστόσο ο οργανισμός αυτός την ίδια ευαισθησία, όταν πρόκειται για αμερικανικές αξίες; Η απάντηση έχει έλθει ως λαίλαπα επί της υφηλίου, με την αμερικανική πιστωτική κρίση να προκαλεί τη μεγαλύτερη ύφεση που γνώρισε ο κόσμος τις τελευταίες δεκαετίες.

Ήταν η S&P που αξιολόγησε ως απολύτως αξιόχρεο το «χαρτοπόλεμο», μέσω του οποίου οι πέντε μεγάλες και αλήστου μνήμης επενδυτικές τράπεζες της Wall Street, διέσπειραν την καταστροφή σε όλες τις αγορές του κόσμου.

Επίσης να σημειώσουμε ότι η S&P βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες κατηγορούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν εφαρμόζει την κοινοτική νομοθεσία στις «αξιολογικές» της δραστηριότητες. Όλα αυτά δεν έχουν έννοια αντεκδίκησης. Εμείς, απλώς καταγράφουμε τα γεγονότα.
http://naftemporiki.gr/news/static/09/01/15/1616842.htm
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γιατί σου κάθεται στραβά το πρωτοσέλιδο των αριστερών εφημερίδων, δεν το περίμενες;
Ανέμενες από δαύτες ισορροπημένη πληροφόρηση τόσο σε ότι αφορά την ίδια την S&P όσο και το ότι στην ίδια κατάσταση είναι οι περισσότερες ευρωπαικές οικονομίες;
Και να σου κάνω και μία πρόβλεψη;
Με εξαίρεση την Ισπανία (και τον συντηρητικό τρόπο που λειτουργεί το τραπεζικό της σύστημα) η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία σύντομα θα υποβαθμιστούν κάτω από το ΑΑ2 που είμαστε σήμερα εμείς.
Επίσης, είναι περιττό να σου πώ τί υποτιμήσεις θα τραβήξουν οι χώρες της Ε.Ε. που είναι εκτός ευρώ.
Αρχίσαμε από την Αγγλία (17% κάτω η στερλίνα σε σχέση με το ευρώ), πάμε αντίστοιχα για τη Σουηδία, ενώ εάν αρχίσουμε να συζητάμε για της χώρες που μπήκαν στην Ε.Ε. την τελευταία τετραετία θα κλάψουν μανούλες τα νομίσματά τους.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.
Το πελατειακό κοινό στο οποίο απευθείνονται έτσι και αλλιώς δεν θέλει ισορροπημένη πληροφόρηση, τί να την κάνει;
Απλά ψυχολογικό πουσάρισμα δίνουν στους αμόρφωτους φανατικούς αναγνώστες τους, όπως οι αθλητικές εφημερίδες του ολυμπιακού και του παναθηναικού.
Ο χρήστης F5PILOT είπε…
ΣΙΓΑ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ. ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙΣ ΙΣΟΡΟΠΗΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΞΕΧΑΣΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΤΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ. ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙΣ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ!!! ΧΑΧΑΧΑ!!!!!!!!!ΞΕΡΕΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ!!!ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!!!!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
f5pilot τρία έχω να σου πώ:
1.Δεν διαβάζω καμμία εφημερίδα διότι καμμία δεν μπορεί να μου προσφέρει τις πληροφορίες και την ανταλλαγή ιδεών που προσφέρει το blogging.
2.Δεν σχολιάζεις καθόλου το περιεχόμενο αυτών που σου έγραψα, άρα θέλω να πιστεύω ότι απαξιείς να μου απαντήσεις επειδή πιστεύεις ότι γράφω μπαρούφες. Εάν ο λόγος που δεν σχολιάζεις τα γραφόμενά μου είναι επειδή δεν γνωρίζεις οικονομικά και μου απαντάς "πολιτικά" τότε εσύ είσαι ο μπαρούφας και όχι εγώ.
3.Τα ΧΑΧΑΧΑ σου με παραπέμπουν είτε σε χαζοχαρούμενο φανατισμένο φοιτητάκι που δεν μπορεί να αναπτύξει σοβαρά επιχειρήματα είτε σε παλιμπαιδίζον ρετάλι της δεκαετίας του 80 ή του 90 που έχει σοβαρά προβλήματα ισορροπίας με τον εαυτό του.
ΕΙΔΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑ ΜΕΣΑ;
(Το σιχαίνομαι όταν είμαι δεικτικός αλλά με ανάγκασες, εάν πάντως έχεις κάτι ουσιαστικό να συνεισφέρεις στη συζήτηση θα ξανατσεκάρω το Blog απόψε).
Ο χρήστης F5PILOT είπε…
ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΕΠΕΙΣΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΜΟΝΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΟΥ. ΑΛΛΑ ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΕΧΟΥΝ. ΧΑΧΑΧΑ!!!!!!ΑΝΙΣΟΡΟΠΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ ΠΟΥ ΤΙΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΣΟΥ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ Μ@Λ@ΚΙΕΣ ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΙΚΟΥ ΣΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΕΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙ ΕΙΜΑΙ; ΕΙΜΑΙ ΤΟ NICKNAME ΜΟΥ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
F5PILOT,
Εάν πραγματικά είσαι πιλότος θέλω να σου πώ ότι ζηλεύω πολύ, πριν από 25 χρόνια είχα κάνει μερικές πτώσεις με αλεξίπτωτο (άσχετο αλλά έμμεσα και σχετικό).
Σε προσωπικό επίπεδο πάντως δεν σε έχω σε ιδιαίτερη εκτίμηση διότι έχεις την τάση να μην απαντάς σε τίποτε συγκεκριμένο.
(Τίς βρισιές σου τις αντιπαρέρχομαι γιατί προφανώς είσαι πολύ νέος με έντομο θυμικό).
Καλή τύχη με την επικίνδυνη δουλειά που κάνεις.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Διαβάζω εδω και αρκετό καιρό τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα σχολια σας.Δεν θέλησα μέχρι τώρα να γράψω οτιδήποτε αλλά διαβάζοντας σήμερα αλλη μια υβριστική παρέμβαση του αυτοονομασθέντα ως 5Fpilot θα σας συνιστούσα να τον αγνοήσετε απόλυτα. Απο ολα αυτά που γράφει φαίνεται οτι πρόκειται περι φανατικού πανύβλακα και δεν αξίζει να ασχολειται κανείς μαζί του.Αγνοήστε τον!!
Ο χρήστης F5PILOT είπε…
17 Ιανουάριος 2009 1:07 πμ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΧΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΗΜΟ ΚΑΗΜΕΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΕΣΕ ΝΥΧΤΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ.ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΚΟΛΑΚΕΥΕΙ ΠΟΥ ΕΝΑΣ ΟΧΙ ΒΛΑΚΑΣ, ΕΝΑΣ ΟΧΙ ΗΛΙΘΙΟΣ, ΕΝΑΣ ΟΧΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ, ΕΝΑΣ ΟΧΙ ΠΡΟΚΑΤΕΙΛΗΜΕΝΟΣ, ΕΝΑΣ ΟΧΙ ΥΒΡΙΣΤΗΣ, ΕΝΑΣ ΟΧΙ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΟΣ, ΕΝΑΣ ΟΧΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΜΕ ΥΒΡΙΖΕΙ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ. Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΟΥ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΕ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΟΧΗ ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ. ΘΕΛΕΙΣ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΠΟΨΗ ΜΕ ΣΕΝΑ. ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΙΜΩΣΕΙΣ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΛΥΝΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣ ΚΛΠ. ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΣΟΥ.