Νέα μαχητικά αεροπλάνα καί φρεγάτες αγοράζει η Ελλάδα. Μόνο έτσι (θά τόν ξεσκίσω τόν μπ...) θα ξεκαθαρίσουν οι γκρίζες ζώνες στό Αιγαίο.

απο ελεύθερο τύπο.
Το φάκελο των εξοπλισμών, ύψους 12 δισ. ευρώ, «ανοίγει» το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και εντός του επόμενου εξαμήνου αναμένεται να προωθήσει αρκετά από τα μεγάλα προγράμματα οπλικών συστημάτων, μεταξύ των οποίων η φρεγάτα και το νέο μαχητικό.
Ακόμη και μέσα στο Ιανουάριο θεωρείται πιθανό να ανακοινωθεί ο πρώτος διαγωνισμός για την προμήθεια των πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, καθώς τα υπάρχοντα P-3 δεν καλύπτουν τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Ακολούθως και μέχρι το Μάρτιο-Απρίλιο εκτιμάται πως θα προκηρυχθεί η διαδικασία για την αγορά 4 έως 6 σύγχρονων φρεγατών, με το κόστος να αγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ. Οσον αφορά το Ναυτικό, ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ και η παραλαβή των γερμανικών υποβρυχίων 214 είναι δύο επίσης προγράμματα που έχουν μπει σε ρότα υλοποίησης. Αναφορικά με τα υποβρύχια, πηγές του Ναυτικού επισημαίνουν ότι έγιναν οι απαιτούμενες δομικές βελτιώσεις και επιλύθηκε το πρόβλημα της κλίσης που είχε μπλοκάρει τη διαδικασία παραλαβής. Εκκρεμεί η πιστοποίησή τους και η τροποποίηση της σύμβασης, η οποία εκτιμάται να έχει ολοκληρωθεί το προσεχές τρίμηνο. Στο μεταξύ, από 17 έως 27 Ιανουαρίου ο αρχηγός ΓΕΝ επισκέπτεται τις ΗΠΑ και δεν αποκλείεται να επιστρέψει με δώρο δύο μεταχειρισμένα ναρκοθηρευτικά τύπου Osprey.
Από πλευράς Πολεμικής Αεροπορίας, τα δύο βασικά προγράμματα που εκτιμάται ότι θα «τρέξουν» το προσεχές διάστημα είναι τα νέα μαχητικά και τα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης (τα τελευταία βρίσκονται υψηλά στον πίνακα προτεραιοτήτων). Στο Στρατό Ξηράς θεωρείται σχεδόν δεδομένη η προμήθεια των 418 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και επόμενος σταθμός στην εξοπλιστική λίστα είναι η αγορά 20 μεταφορικών ελικοπτέρων.
Σ.Σ. Να σημειώσουμε και το "παιγνίδι" πού θα γίνει με αυτά τα συμβόλαια, βέβαια. Και αυτό μέρος του παιγνιδιού είναι.

Σχόλια