Κι όμως οι ξένοι αγοράζουν ελληνικά ομόλογα. Αυτή η ιστορία μέ τά ομόλογα αρχίζει να γίνεται γελοία, λένε.


....Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της Βlackrock κ. Scott Τhiel ανέφερε χθες ότι η κολοσσιαία εταιρεία διαχείρισης, μετά και την εκτόξευση των spreads των ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης με τα αντίστοιχα γερμανικά, είναι πλέον αγοραστής ελληνικών, ισπανικών και ιταλικών ομολόγων. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε σε ποιο σημείο όλη αυτή η ιστορία με τα ομόλογα και τα spreads αρχίζει να γίνεται γελοία, πρόσθεσε θεωρώντας απίθανο να αναγκαστούν ορισμένες χώρες να εγκαταλείψουν το ευρώ λόγω του κόστους διάσωσης των τραπεζών και των πακέτων στήριξης των οικονομιών τους. Στο πλαίσιο αυτό η διαφορά των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων Ελλάδας- Γερμανίας (spreads) που είχαν φθάσει την περασμένη Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο (303 μονάδων βάσης) από το 1999, υποχώρησαν χθες μερικώς γύρω από τις 300 μονάδες βάσης. .....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Αν και η Ελλάδα έχει εισέλθει για τα καλά στην κρίση με τόσο υψηλά ελλείμματα, κάτι που δεν αποκλείει περαιτέρω αύξηση στο κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου (ως 75 μονάδες βάσης), η φιλολογία περί χρεοκοπίας είναι μια «τρέλα», ανέφερε χθες στην Αθήνα ο κ. Gary Dugan, Chief Ιnvestment Οfficer του Τμήματος Global Wealth Μanagement της Μerrill Lynch για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Χαρακτήρισε πάντως την περίοδο που διανύουμε «οδυνηρή» για την Ελλάδα και συνέστησε περιορισμό των φοροαπαλλαγών και περιστολή των δαπανών.

Παρ΄ όλα αυτά, ανέφερε ότι δεν θα συμβούλευε τους πελάτες της Μerrill Lynch να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει βαθιά εδραιωμένα οικονομικά προβλήματα, προβλέποντας μηδενική ανάπτυξη για το 2009.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση θα είναι ιδιαίτερα επίπονη για την Ελλάδα, προειδοποίησε, κυρίως διότι η χώρα δεν πέτυχε τη δημοσιονομική προσαρμογή όταν οι οικονομικές συνθήκες ήταν καλύτερες. Με δεδομένο ότι εμφανίζει ήδη υψηλό έλλειμμα και χρέος, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει τις δαπάνες και τις φοροαπαλλαγές, καθώς οι επενδυτές θα «τιμωρούν» τα κρατικά ομόλογά της σε μια τέτοια περίπτωση.

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της Βlackrock κ. Scott Τhiel ανέφερε χθες ότι η κολοσσιαία εταιρεία διαχείρισης, μετά και την εκτόξευση των spreads των ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης με τα αντίστοιχα γερμανικά, είναι πλέον αγοραστής ελληνικών, ισπανικών και ιταλικών ομολόγων. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε σε ποιο σημείο όλη αυτή η ιστορία με τα ομόλογα και τα spreads αρχίζει να γίνεται γελοία, πρόσθεσε θεωρώντας απίθανο να αναγκαστούν ορισμένες χώρες να εγκαταλείψουν το ευρώ λόγω του κόστους διάσωσης των τραπεζών και των πακέτων στήριξης των οικονομιών τους. Στο πλαίσιο αυτό η διαφορά των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων Ελλάδας- Γερμανίας (spreads) που είχαν φθάσει την περασμένη Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο (303 μονάδων βάσης) από το 1999, υποχώρησαν χθες μερικώς γύρω από τις 300 μονάδες βάσης.

Ο κ. Stefan Βielmeier και η ομάδα των οικονομολόγων της ευρωζώνης της Deutsche Βank εκτιμούν πάντως ότι οι περιφερειακές αγορές της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας βρίσκονται υπό πίεση μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από την S&Ρ- μια υποβάθμιση που μοιάζει αναπόφευκτη και στην περίπτωση της Ιρλανδίας. Ενώ θεωρούν ότι οι νέες προβλέψεις της ΕΕ για την ευρωζώνη αντικατοπτρίζουν καλύτερα το υφεσιακό περιβάλλον, οι αποφάσεις σχετικά με πιθανές διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος σε διάφορες χώρες θα ληφθούν στη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας και Οικονομιών στις Βρυξέλλες στις 10 Μαρτίου.

Η Deutsche Βank προβλέπει για την ελληνική οικονομία επιδείνωση της εγχώριας ζήτησης, επιβράδυνση στον τουρισμό και στη ναυτιλία, ενώ οι εξαγωγές και η έκθεση στη ΝΑ Ευρώπη συνεχίζουν να προβληματίζουν. Ετσι αναμένει συρρίκνωση της ανάπτυξης (-0,8%) της ελληνικής οικονομίας το 2009, πληθωρισμό στο 2,7%, δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5,5% του ΑΕΠ, έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 10% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος στο 104% του ΑΕΠ. Η κυρία Christel ΑrandaΗassel , της ευρωπαϊκής ομάδας στρατηγικής της Credit Suisse, προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 4,5% του ΑΕΠ το 2009 και θα ανέλθει σε 5% το 2010 έναντι 3,8% και 4,4% του μέσου όρου της ευρωζώνης αντίστοιχα. http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=252444&ct=16