Μυστικές υπηρεσίες τής Γαλλίας φοβούνται τρομοκρατικές επιθέσεις σέ Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία.


Φόβους για την πιθανότητα αναβίωσης της πολιτικής βίας από ομάδες της άκρας Αριστεράς το 2009 εκφράζει έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας «Οbserver». Ο βρετανός δημοσιογράφος Τζέισον Μπερκ αναφέρει στο άρθρο του ότι στα απόρρητα έγγραφα γίνεται λόγος για «αυξημένο κίνδυνο» τρομοκρατικών επιθέσεων, οι οποίες είναι πιθανόν να σημειωθούν μέσα στη χρονιά από ένα «διεθνές δίκτυο οργανώσεων με ισχυρή παρουσία στη Γαλλία». Οργανώσεις οι οποίες συνδέονται, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, με αντίστοιχες εξτρεμιστικές ομάδες στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία.....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
ΛΟΝΔΙΝΟ Φόβους για την πιθανότητα αναβίωσης της πολιτικής βίας από ομάδες της άκρας Αριστεράς το 2009 εκφράζει έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας «Οbserver». Ο βρετανός δημοσιογράφος Τζέισον Μπερκ αναφέρει στο άρθρο του ότι στα απόρρητα έγγραφα γίνεται λόγος για «αυξημένο κίνδυνο» τρομοκρατικών επιθέσεων, οι οποίες είναι πιθανόν να σημειωθούν μέσα στη χρονιά από ένα «διεθνές δίκτυο οργανώσεων με ισχυρή παρουσία στη Γαλλία». Οργανώσεις οι οποίες συνδέονται, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, με αντίστοιχες εξτρεμιστικές ομάδες στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

«Η ακροαριστερή βία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία τρία- τέσσερα χρόνια και πλησιάζει όλο και περισσότερο την πραγματική τρομοκρατία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ερίκ Ντενεσέ, διευθυντής του Γαλλικού Κέντρου Ερευνών και Πληροφοριών και πρώην σύμβουλος του υπουργείου Αμυνας της Γαλλίας. Πολλοί είναι οι αναλυτές στη χώρα που εκφράζουν την έντονη ανησυχία ότι η ριζοσπαστικοποίηση μιας «νέας γενιάς ακτιβιστών» που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια τροφοδοτείται από την αρνητική οικονομική συγκυρία και την ανασφάλεια που προκαλεί ο φόβος της ανεργίας. Υπογραμμίζεται επίσης ότι άλλες ένοπλες ομάδες που έδρασαν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 στην Ευρώπη, όπως οι Ερυθρές Ταξιαρχίες στην Ιταλία, η Φράξια Κόκκινος Στρατός (RΑF) στη Γερμανία και η Αction Directe στη Γαλλία, λειτουργούν κατά κάποιον τρόπο ως «παράδειγμα προς μίμηση» για σημερινές ομάδες που υιοθετούν τις πρακτικές ενός «αντάρτικου πόλεων».

Αλλωστε μια σειρά συλλήψεων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά στη Γαλλία αποτελεί, κατά το δημοσίευμα του «Οbserver», έστω και πρώιμη ένδειξη δραστηριοποίησης τέτοιων ομάδων. Συγκεκριμένα τον Νοέμβριο συνελήφθησαν σε πόλη της Κεντρικής Γαλλίας εννέα άτομαδύο εκ των οποίων φυλακίστηκαν - κατηγορούμενοι για δολιοφθορά εναντίον της αμαξοστοιχίας υψηλής ταχύτητας (ΤGV) και για σχέσεις με τρομοκρατικές ομάδες. Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι πυροδότησε αντιδράσεις, όπως η επίθεση που σημειώθηκε στην Αθήνα εναντίον των γραφείων του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑFΡ) τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αξιωματούχοι των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών θεωρούν ότι «πρέπει να δοθεί αποφασιστική απάντηση σε δράσεις που υιοθετούν αντίστοιχη φιλοσοφία και εξαπλώνονται στην Ευρώπη». http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=32&artId=242296