Ο Ρώσικος στόλος στό Αιγαίο επίδειξη ισχύος, τεκμήριο των στενών σχέσεων Αθήνας-Μόσχας και προμήνυμα επανάκαμψης της Ρωσίας στην περιοχή.


Η επιστροφή του ρωσικού στόλου στο Αιγαίο, για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού», θεωρείται από διπλωματικές πηγές ως επίδειξη ισχύος, τεκμήριο των στενών σχέσεων Αθήνας-Μόσχας και προμήνυμα επανάκαμψης της Ρωσίας στην περιοχή.

Η έξοδος του ρωσικού στόλου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο έχει προκαλέσει ευφορία στην ελληνική πλευρά, κυρίως για το συμβολισμό της, με φόντο την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και τις συνεχείς προκλήσεις της τουρκικής αεροπορίας στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Η επιστροφή του ρωσικού στόλου στο Αιγαίο, για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού», θεωρείται από διπλωματικές πηγές ως επίδειξη ισχύος, τεκμήριο των στενών σχέσεων Αθήνας-Μόσχας και προμήνυμα επανάκαμψης της Ρωσίας στην περιοχή.

Η έξοδος του ρωσικού στόλου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο έχει προκαλέσει ευφορία στην ελληνική πλευρά, κυρίως για το συμβολισμό της, με φόντο την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και τις συνεχείς προκλήσεις της τουρκικής αεροπορίας στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Ρωσικές ναυτικές δυνάμεις πραγματοποιούν ασκήσεις από τις αρχές Δεκεμβρίου στη Λατινική Αμερική, στη Β. Θάλασσα, στην Ινδία, στο Κέρας της Αφρικής, ενώ η μοίρα του ρωσικού στόλου της Βόρειας Θάλασσας με επικεφαλής το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» πραγματοποιεί άσκηση (3-4 και 8-10 Ιανουαρίου) χρησιμοποιώντας μάλιστα και περιοχές του FIR Αθηνών, μετά την άδεια που παραχώρησε η ελληνική κυβέρνηση μέσω της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, οι ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται νοτιοανατολικά της Ρόδου και στις 11 Ιανουαρίου νοτίως της Κρήτης.

Η περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πριν από μερικές εβδομάδες λόγω των ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από νορβηγικό σκάφος τουρκικών συμφερόντων. Της ρωσικής ναυτικής δύναμης ηγείται το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» το οποίο έχει πλήρωμα 1.960 ανδρών και μεταφέρει: 5 Sukhoi-25, 12 Sukhoi-33 και αριθμό ελικοπτέρων: 4 Kamov KA-27, 18 Kamov KA-27PLO και 2 Kamov KA-27S. Το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων «Ναύαρχος Λεφτσένκο» και δύο πλοία υποστήριξης. Τα πλοία αυτά, που έχουν αποπλεύσει από τη βάση του «Βόρειου Στόλου» στο Σεβερομόρκ από τις 5 Δεκεμβρίου, θα συνεργασθούν στην πραγματοποίηση των ασκήσεων με πλοία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας που έχουν διέλθει ήδη από τα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Κατά τα άλλα, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι θα προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην Αγκυρα η παρουσία αύριο στο Αγαθονήσι του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια για τον εορτασμό των Θεοφανίων.


Ελεύθερος Τύπος http://www.e-tipos.com/newsitem?id=68584