Ποιος «παίζει» με το φ. αέριο της Ευρώπης; Οι στενές σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Κιέβου με την Ουάσιγκτον ολοκληρώνουν τό πάζλ.


....Αν απαντήσει κάποιος θετικά στο ερώτημα αν η Μόσχα θα προτιμούσε απρόσκοπτες πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα υπόλοιπα συμπεράσματα έρχονται αβίαστα. Ευτυχώς, η απάντηση είναι απλή, διότι στην ουσία δεν υπάρχει άλλος αγοραστής για τις τεράστιες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου, από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Με δεδομένες δε τις μαζικές επενδύσεις που έχουν κάνει ή εκτελούν τώρα οι Ρώσοι στην παραγωγή του καυσίμου αυτού, είναι προφανές ότι οι Ρώσοι θέλουν να πουλήσουν.
Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η Ουκρανία. Η χώρα αυτή, σε λίγα χρόνια, θα παρακαμφθεί οριστικά, ως ο κύριος μεταφορέας του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Προς το παρόν, ωστόσο αποτελεί την κύριο οδό μεταφοράς. Και η καλύτερη εποχή για να τονίσει την παρουσία της είναι, φυσικά, το καταχείμωνο. Μια ακόμα ρεαλιστική διαπίστωση αποτελεί και το ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούσενκο, διαπνέεται από έντονες αντιρωσικές διαθέσεις.....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Η τροπή που πήρε χθες το θέμα της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, με τη νέα αναστολή της παροχής προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, έρχεται να τονίσει τη βαρύτητα του θέματος. Το γεγονός μάλιστα ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε χθες, με δική του πρωτοβουλία, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κώστα Καραμανλή, έχει ιδιαίτερη σημασία. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Αν απαντήσει κάποιος θετικά στο ερώτημα αν η Μόσχα θα προτιμούσε απρόσκοπτες πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα υπόλοιπα συμπεράσματα έρχονται αβίαστα. Ευτυχώς, η απάντηση είναι απλή, διότι στην ουσία δεν υπάρχει άλλος αγοραστής για τις τεράστιες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου, από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Με δεδομένες δε τις μαζικές επενδύσεις που έχουν κάνει ή εκτελούν τώρα οι Ρώσοι στην παραγωγή του καυσίμου αυτού, είναι προφανές ότι οι Ρώσοι θέλουν να πουλήσουν.

Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η Ουκρανία. Η χώρα αυτή, σε λίγα χρόνια, θα παρακαμφθεί οριστικά, ως ο κύριος μεταφορέας του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Προς το παρόν, ωστόσο αποτελεί την κύριο οδό μεταφοράς. Και η καλύτερη εποχή για να τονίσει την παρουσία της είναι, φυσικά, το καταχείμωνο. Μια ακόμα ρεαλιστική διαπίστωση αποτελεί και το ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούσενκο, διαπνέεται από έντονες αντιρωσικές διαθέσεις.

Εκ των πραγμάτων τώρα προκύπτει μια επίμονη ουκρανική άρνηση για συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους, ώστε να αποκατασταθεί η ροή του καυσίμου προς την Ε.Ε. Πρόκειται πλέον για πολιτική πράξη, που παρεμποδίζει τις οικονομικές σχέσεις Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης (σελ. 52).

Το περισσότερο που μπορεί να προσδοκά η Ουκρανία από τη στάση της αυτή είναι η χρήση φθηνού ρωσικού αερίου, για περιορισμένο όμως χρονικό διάστημα. Εκείνο που μένει όμως είναι το μήνυμα, ότι η συνεργασία Ε.Ε. - Ρωσίας μπορεί να μπλοκαριστεί, έστω για κάποια χρόνια. Από ποιον; Την Ουκρανία; Αστείο πράγμα! Θα είχε «λιώσει» από την πίεση. Και εδώ έρχονται οι στενές σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Κιέβου με την Ουάσιγκτον να ολοκληρώσουν το παζλ. Τα συμπεράσματα δικά σας...http://naftemporiki.gr/news/static/09/01/14/1616339.htm