Γιάννης Λούλης: Η νέα ισορροπία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της


.....• Σύμφωνα με την GPO, η αδιευκρίνιστη ψήφος (λευκό, άκυρο, δεν θα ψήφιζα, δεν ξέρω, δεν απαντώ) φθάνει το 14,4%. Εδώ βεβαίως θα κριθούν οι εκλογές. Το 52,8% των ψηφοφόρων αυτών προέρχονται από τη ΝΔ και το 27,1% από το ΠΑΣΟΚ. Άρα την μεγαλύτερη δεξαμενή για εν δυνάμει άντληση ψηφοφόρων την έχει η ΝΔ. Και το ισχυρότερο όπλο της είναι ένα: Ο ίδιος ο Καραμανλής. Έτσι στο σχετικό ερώτημα περί καταλληλότερου Πρωθυπουργού το 59,9% της αδιευκρίνιστης ψήφου επιλέγει τον Καραμανλή και μόνο το 12,7% τον Παπανδρέου. Από τον Δεκέμβριο, στην κρισιμότατη αυτή κατηγορία ψηφοφόρων, ο Καραμανλής σημείωσε αύξηση περίπου 14%, ενώ η αύξηση του Παπανδρέου ήταν μόλις 3,5%. Η βελτίωση της εικόνας Καραμανλή στην κατηγορία αυτή των ψηφοφόρων αποδεικνύει πως τμήμα των ρευστών ψηφοφόρων γίνεται (μέσω του Πρωθυπουργού) πιο ευνοϊκό προς το κυβερνών κόμμα μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού.
• Συμπεραίνοντας: Η νέα ισορροπία στο τοπίο είναι σαφής. Το ΠΑΣΟΚ προηγείται με μειωμένη διαφορά και στάσιμη εικόνα. Το κυβερνών κόμμα βελτιώνει πολύ ελαφρά τα ποσοστά του, αλλά περισσότερο κερδίζει με την ενίσχυση της κυβερνητικής και κυρίως της πρωθυπουργικής εικόνας. Αυτή η τελευταία είναι το πιο ισχυρό όπλο του για να κερδίσει κρίσιμους ρευστούς ψηφοφόρους, οι μισοί από τους οποίους είχαν ψηφίσει τη ΝΔ το 2007. Στο πεδίο των ψηφοφόρων αυτών, και την επιστροφή ή μη επιστροφή τους, θα κριθεί η επόμενη εκλογική μάχη.....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Η νέα ισορροπία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της


Η τελευταία δημοσκόπηση της GPO επιβεβαιώνει την ύπαρξη μιας συγκεκριμένης πραγματικότητας, έστω και σε συνθήκες απόλυτης αστάθειας: Πρώτον, μετά μια επίμονη πτωτική τροχιά του κυβερνώντος κόμματος, υπάρχει σαφής ανάκαμψή του μετά τον ανασχηματισμό. Δεύτερον, ενώ διατηρείται η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ, ποιοτικά στοιχεία του τοπίου έχουν αλλάξει: Η εικόνα του Πρωθυπουργού ενισχύεται, ενώ βελτιώνεται κάπως και εκείνη της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του μένουν στάσιμοι. Τρίτον, ενώ οι τάσεις στους αναποφάσιστους είναι πιο θετικές για το κυβερνών κόμμα, το που εν τέλει θα κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι αυτοί δεν είναι κάτι δεδομένο για καμία πλευρά, λόγω της πρωτοφανούς ρευστότητας στις αντιδράσεις τους.

Ας δούμε τώρα τα κεντρικά ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης:
• Οι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση έχουν αυξηθεί ελαφρά φθάνοντας το 31,7%, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό από τον Αύγουστο. Έχουν επίσης καμφθεί ελαφρά οι αρνητικές κρίσεις. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει «στάσιμο» το τελευταίο τρίμηνο. Οι θετικές κρίσεις για τον Καραμανλή βρίσκονται στο 44,7% και είναι οι υψηλότερες του τριμήνου. Αντίστοιχα, ο Παπανδρέου κινείται στο 37,2% που είναι κάτι μεταξύ στασιμότητας και ελαφράς κάμψης (από τα ποσοστά του Νοεμβρίου).
• Στην κρίσιμη ερώτηση περί «καταλληλότερου Πρωθυπουργού», ο Καραμανλής εμφανίζει αισθητή άνοδο (μεγαλύτερη από την κυβέρνησή του) φθάνοντας το 45%. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο για τον ίδιο από τον Σεπτέμβριο. Τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο βρισκόταν στο 41%. Αντίστοιχα, ο Παπανδρέου με 32,7% εμφανίζει το τελευταίο τρίμηνο κάτι μεταξύ στασιμότητας και ελαφράς κάμψης.
• Ενισχυμένη εμφανίζεται η εικόνα του Καραμανλή σε ηγετικές ιδιότητες έναντι του Παπανδρέου. Προηγείται με 10% στην «αποτελεσματικότητα» και 15% στις «πολιτικές ικανότητες». Ο πιο κρίσιμος δείκτης αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων: Εδώ ο Καραμανλής συγκεντρώνει 43% και ο Παπανδρέου 35,2% (Τον Δεκέμβριο του 2008, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 41,1% και 36,9%). Ο Παπανδρέου προηγείται όχι σε «σκληρές ιδιότητες» (που συνοδεύονται από πολιτικό «βάρος») αλλά σε «μαλακές»: Πιο «σύγχρονος», πιο «συμπαθής», και με «καλύτερους συνεργάτες» (λόγω της φθοράς που υπέστησαν νεοδημοκράτες Υπουργοί από το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου).
• Ασφαλώς το κυβερνών κόμμα στα προβλήματά του έχει ως «σύμμαχο» την προβληματική εικόνα του ΠΑΣΟΚ. Έτσι μόνο το 34,6% πιστεύει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι έτοιμο να κυβερνήσει τη χώρα». Διαφορετική άποψη διατυπώνει αντιθέτως το 60,7%. Ας σημειωθεί ότι μόνο το 69,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν στην κυβερνητική του ετοιμότητα. Από την άλλη πλευρά όμως, το 57,2% θεωρεί πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση, με το 38,7% να θεωρεί ότι είναι.
• Προφανώς η οικονομία κυριαρχεί απόλυτα ως «το θέμα που θα επηρεάσει καθοριστικά στην τελική επιλογή» των ψηφοφόρων. Τούτο αναφέρει το 62%. Ακολουθεί η Παιδεία (16,2%), τα σκάνδαλα (10,2%), τα Εθνικά (5,4%) και η Ασφάλεια (3,6%).
• Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, η διαφορά του 5% υπέρ του ΠΑΣΟΚ έχει μειωθεί στο 3,6%. Η ΝΔ έχει αυξήσει τα ποσοστά της από 26,9% σε 28,1%, ενώ το ΠΑΣΟΚ παραμένει βασικά στάσιμο. Εν σχέση με τον Δεκέμβριο, η ΝΔ έχει ενισχύσει κάπως την συσπείρωσή της και έχει μειώσει ελαφρά τις απώλειές της προς το ΠΑΣΟΚ (από 9,9% σε 8,9%). Διατηρεί όμως αξιόλογα κέρδη από το ΠΑΣΟΚ (5,4%). Οι απώλειες της ΝΔ προς τον ΛΑΟΣ είναι 5,7%, ενώ του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 8,3%. Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ είναι 10% υψηλότερη από εκείνη της ΝΔ.
• Σύμφωνα με την GPO, η αδιευκρίνιστη ψήφος (λευκό, άκυρο, δεν θα ψήφιζα, δεν ξέρω, δεν απαντώ) φθάνει το 14,4%. Εδώ βεβαίως θα κριθούν οι εκλογές. Το 52,8% των ψηφοφόρων αυτών προέρχονται από τη ΝΔ και το 27,1% από το ΠΑΣΟΚ. Άρα την μεγαλύτερη δεξαμενή για εν δυνάμει άντληση ψηφοφόρων την έχει η ΝΔ. Και το ισχυρότερο όπλο της είναι ένα: Ο ίδιος ο Καραμανλής. Έτσι στο σχετικό ερώτημα περί καταλληλότερου Πρωθυπουργού το 59,9% της αδιευκρίνιστης ψήφου επιλέγει τον Καραμανλή και μόνο το 12,7% τον Παπανδρέου. Από τον Δεκέμβριο, στην κρισιμότατη αυτή κατηγορία ψηφοφόρων, ο Καραμανλής σημείωσε αύξηση περίπου 14%, ενώ η αύξηση του Παπανδρέου ήταν μόλις 3,5%. Η βελτίωση της εικόνας Καραμανλή στην κατηγορία αυτή των ψηφοφόρων αποδεικνύει πως τμήμα των ρευστών ψηφοφόρων γίνεται (μέσω του Πρωθυπουργού) πιο ευνοϊκό προς το κυβερνών κόμμα μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού.
• Συμπεραίνοντας: Η νέα ισορροπία στο τοπίο είναι σαφής. Το ΠΑΣΟΚ προηγείται με μειωμένη διαφορά και στάσιμη εικόνα. Το κυβερνών κόμμα βελτιώνει πολύ ελαφρά τα ποσοστά του, αλλά περισσότερο κερδίζει με την ενίσχυση της κυβερνητικής και κυρίως της πρωθυπουργικής εικόνας. Αυτή η τελευταία είναι το πιο ισχυρό όπλο του για να κερδίσει κρίσιμους ρευστούς ψηφοφόρους, οι μισοί από τους οποίους είχαν ψηφίσει τη ΝΔ το 2007. Στο πεδίο των ψηφοφόρων αυτών, και την επιστροφή ή μη επιστροφή τους, θα κριθεί η επόμενη εκλογική μάχη. http://www.johnloulis.gr/default.asp?siteID=1&pageID=8&entryID=393&Tablepageid=4&langID=1
Ο χρήστης Ermis είπε…
Ποιά εταιρεία δημοσκοπήσεων (blue -sic)ειναι "μολύσμένη" με κάτι εκατοντάδες εκατ. ευρουλάκια τών Aσφαλιστικών Ταμείων;
Ποιός o "μεγαλοαναλυτής"(blue-sic)επεν(γ)δυτής;