Η κόλαση τών 5 ημερών στό Αιγαίο καί μιά (ακόμα) άποψη γιά την επιθετικότητα τών Τούρκων.

Γράφει ο ελεύθερος τύπος.
.....Στρατιωτικές πηγές μιλούν για «θερμή εβδομάδα», με εκτιμήσεις για μεγάλο αριθμό εισόδων μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας στο FIR Αθηνών. Εκφράζονται δε φόβοι ακόμη και για «θερμό επεισόδιο», με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένου γεγονότος. Ουδείς πρέπει να ξεχνά πως η Τουρκία επιδιώκει τη συνδιαχείριση του Αιγαίου. Η εκτίμηση για περαιτέρω κλιμάκωση απορρέει και από την ιδιαιτέρως ρευστή κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Αγκυρας, με την κόντρα της κυβέρνησης Ερντογάν και του στρατιωτικού κατεστημένου να λαμβάνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις μετά και τις νέες συλλήψεις εν ενεργεία αξιωματικών στην υπόθεση «Εργκενεκόν»....
Η άποψη τού Σάββα Καλεντερίδη.
....Αν και σε τέτοια θέματα είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να προβαίνει κανείς σε μονοδιάστατες και απόλυτες εκτιμήσεις, κατά την άποψή μας η πραγματική και ίσως μοναδική αιτία που προκάλεσε την αλλαγή της στάσης της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα την περίοδο αυτή, είναι το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η τουρκική κυβέρνηση στο θέμα των παραχωρήσεων που θα πρέπει να κάνει για να προχωρήσει ομαλά η ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε. και συγκεκριμένα η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, το οποίο στην ουσία οδηγεί στην de facto αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.....
Σ.Σ. Εμείς με τη σειρά μας να πούμε και το αυτονόητο. Οι Τούρκοι είναι επιθετικοί στο Αιγαίο επειδή μπορούν. Αν δέν μπορούσαν (άν πχ είχαν απέναντί τους ένα ισχυρό κράτος) δέν θα ήταν επιθετικοί. Θα ήταν τα καλύτερα παιδιά.....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
«Καυτή» αναμένεται η τρέχουσα εβδομάδα στο Αιγαίο, καθώς οι Τούρκοι βγάζουν αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια προκειμένου να πραγματοποιήσουν από σήμερα έως τις 16 Ιανουαρίου την αεροναυτική άσκηση «Cevik Pence» (Ατσάλινη Πένσα) σε περιοχές που έχουν δεσμεύσει από τη Λήμνο μέχρι τη Ρόδο. Οι στρατηγοί τις Αγκυρας ζήτησαν μάλιστα για την άσκηση επιπλέον περιοχές, τις οποίες η ελληνική πλευρά δεν ενέκρινε, ενώ διατηρούν ενεργές μέχρι και το τέλος του μήνα πέντε ακόμη που δέσμευσαν από τις αρχές του Ιανουαρίου.

Η τουρκική άσκηση έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τα Ελληνοτουρκικά, καθώς η Αγκυρα εδώ και τρεις εβδομάδες έχει κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο με τις αξιώσεις της στην περιοχή του Αγαθονησίου και Φαρμακονησίου να προβάλλονται με πρωτοφανείς και επικίνδυνες ενέργειες στα όρια της κρίσης. Το γεγονός αυτό επιτείνει την ανησυχία στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας και οδηγεί σε αύξηση των μέτρων ετοιμότητας, τόσο σε μονάδες του Ανατολικού Αιγαίου όσο και σε βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Παρατηρητήρια νησιών έχουν ενισχυθεί, όπως και φυλάκια, ενώ στρατιωτικές μονάδες έχουν ανεβάσει το δείκτη αντίδρασής τους, κυρίως οι αεροπορικές βάσεις. Στρατιωτικές πηγές μιλούν για «θερμή εβδομάδα», με εκτιμήσεις για μεγάλο αριθμό εισόδων μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας στο FIR Αθηνών. Εκφράζονται δε φόβοι ακόμη και για «θερμό επεισόδιο», με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένου γεγονότος. Ουδείς πρέπει να ξεχνά πως η Τουρκία επιδιώκει τη συνδιαχείριση του Αιγαίου. Η εκτίμηση για περαιτέρω κλιμάκωση απορρέει και από την ιδιαιτέρως ρευστή κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Αγκυρας, με την κόντρα της κυβέρνησης Ερντογάν και του στρατιωτικού κατεστημένου να λαμβάνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις μετά και τις νέες συλλήψεις εν ενεργεία αξιωματικών στην υπόθεση «Εργκενεκόν».

Στο πλαίσιο της «Cevik Pence», τρία υποβρύχια και περισσότερα πλοία θα κινούνται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στις δεσμευμένες περιοχές από τη Χίο και μέχρι τη Σαμοθράκη, αλλά και νοτίως της Ρόδου, ενώ μεγάλος αριθμός μαχητικών θα συμμετέχει στην αεροναυτική άσκηση. Οι προβληματισμοί επιτελών του ελληνικού Πενταγώνου, πέραν της γενικής ανησυχητικής εικόνας, έγκεινται στα εξής: Αφενός οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει πολλές περιοχές πίσω ακριβώς από το FIR Αθηνών, στο δικό τους εναέριο χώρο, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Κάτι που μπορεί να εκμεταλλευτεί η τουρκική αεροπορία για μαζικές εισόδους οπλισμένων μαχητικών στον εθνικό εναέριο χώρο.

Αφετέρου, νοτίως της Ρόδου, πέραν της περιοχής που νόμιμα έχουν δεσμεύει οι Τούρκοι εντός του FIR Αθηνών, έχουν σχεδιάσει γυμνάσια σε ακόμη πέντε περιοχές που είναι στα όρια ή επικαλύπτουν τμήμα του FIR Αθηνών (είναι αυτές που δεν εγκρίθηκαν από την ΥΠΑ). Σημειώνεται πως τα πολεμικά πλοία φέρουν ελικόπτερα, τα οποία πολλές φορές έχει παρατηρηθεί να απονηώνονται εκτελώντας πτήση γύρω από το πλοίο (αυτό σημαίνει αυτομάτως παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας). Η αυξημένη δραστηριότητα των γειτόνων στην περιοχή προκαλεί σκέψεις μήπως οι Τούρκοι επιχειρήσουν να μετατοπίσουν το επίκεντρο της έντασης από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι στη Ρόδο και το Καστελλόριζο. Εκεί πριν από μήνες είχαν «ταράξει» τα νερά του Αιγαίου με επιχείρηση πετρελαϊκών ερευνών εντός του FIR Αθηνών.

Βάσεις για αέρα και θάλασσα

Από πέντε τουλάχιστον αεροπορικές βάσεις θα απογειώνονται τα μαχητικά της Αγκυρας που θα συμμετάσχουν στην άσκηση «Cevik Pence». Είναι τα γνώριμα, για τους Ελληνες πιλότους, αεροδρόμια Μπαλίκεσιρ, Μπαντίρμα, Εσκί Σεχίρ, Ντάλαμαν και Τσίλι. Ειδικά οι δύο πρώτες βάσεις θεωρούνται οι πιο σημαντικές, που σχεδόν πάντα «συμμετέχουν» στις παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο. Η δραστηριότητα των αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της άσκησης θα είναι από τις πρώτες πρωινές ώρες (5:30-6:30) έως τις 3:00 το μεσημέρι. Από τρεις τουλάχιστον ναυτικές βάσεις θα αποπλεύσουν τα τουρκικά πλοία και τα υποβρύχια προκειμένου να κατευθυνθούν στις δεσμευμένες περιοχές του Αιγαίου. Ελλήσποντος, Σμύρνη και Ακσαζ (εκεί όπου πραγματοποιήθηκε η ρωσοτουρκική άσκηση) χωρίς να αποκλείεται και να ενταχθεί στο σχεδιασμό και η βάση της Μερσίνας.http://www.e-tipos.com/newsitem?id=69445

Και η άποψη τού Σάββα Καλεντερίδη.Οι Τούρκοι άρχισαν τις τελευταίες ημέρες να επιδεικνύουν απέναντι στην Ελλάδα συμπεριφορά που ανασύρει μνήμες από το παρελθόν, αφού, μετά τα Ίμια και τις θεωρίες της Άγκυρας περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, για πρώτη φορά προβαίνουν σε έμπρακτη και όχι θεωρητική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε δυο νησιά, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.
Τί είναι όμως αυτό που ώθησε την τουρκική κυβέρνηση να αλλάξει στάση ...απέναντι στην Ελλάδα, μετά από μια περίοδο που τα ελληνοτουρκικά είχαν μπει σε μια φάση "εναλλακτικής" διαχείρισης μέσω αέναων και αλλεπάλληλων συνομιλιών για τα ΜΟΕ και επισκέψεων εκατέρωθεν που τις περισσότερες φορές εξαντλούνταν σε κινήσεις αβροφροσύνης και χαμόγελα, διαδικασία που στην ουσία νομιμοποιούσε και παγιοποιούσε τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα η Άγκυρα έμεινε αμετακίνητη στις θέσεις της στο Αιγαίο, το Κυπριακό και το Πατριαρχείο.
Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να αποφύγουμε να αναλύσουμε τα γεγονότα με βάση την εξαιρετικά ανόητη άποψη που ακούγεται -δυστυχώς και από στόματα υπευθύνων- κάθε φορά που η Τουρκία αναπτύσσει μια επιθετική πολιτική εις βάρος της χώρας μας, ότι δηλαδή η γειτονική χώρα προσπαθεί μέσα από μια ελληνοτουρκική κρίση να κάνει εξαγωγή των εσωτερικών της προβλημάτων ή ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις "κάνουν του κεφαλιού τους", ερήμην της τουρκικής κυβέρνησης.
Χωρίς να προβούμε σε ανάλυση και εκτίμηση της σκοπιμότητας και της αποτελεσματικότητας της ελληνικής πολιτικής γύρω από την αντιμετώπιση της απαράδεκτης τουρκικής επιθετικότητας τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να αναζητήσουμε με ψυχραιμία την πραγματική αιτία που "ζωντάνεψε" τις τουρκικές διεκδικήσεις μετά από μια περίοδο σχετικής και πολύ επικίνδυνης για τα συμφέροντά μας ηρεμίας περίπου δέκα ετών.
Αν και σε τέτοια θέματα είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να προβαίνει κανείς σε μονοδιάστατες και απόλυτες εκτιμήσεις, κατά την άποψή μας η πραγματική και ίσως μοναδική αιτία που προκάλεσε την αλλαγή της στάσης της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα την περίοδο αυτή, είναι το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η τουρκική κυβέρνηση στο θέμα των παραχωρήσεων που θα πρέπει να κάνει για να προχωρήσει ομαλά η ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε. και συγκεκριμένα η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, το οποίο στην ουσία οδηγεί στην de facto αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.
Η Τουρκία, αποφασισμένη να μην υποχωρήσει από τη θέση της για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στριμωγμένη από τις πιέσεις της Ε.Ε. για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, για τις οποίες πιέσεις θεωρεί ως κύρια υπεύθυνη την Ελλάδα, επανέρχεται με πιο επιθετικό τρόπο στις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, έχοντας ως στόχο να εκβιάσει την Ελλάδα και να την υποχρεώσει να υποχωρήσει από τις όποιες προϋποθέσεις θέτει στην Άγκυρα μέσω Βρυξελλών για το Κυπριακό και για μια σειρά από άλλα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος.
Σε περίπτωση λοιπόν που η εκτίμησή μας είναι ορθή (εμείς πιστεύουμε ότι είναι και για όσους την αμφισβητούν δεν έχουν παρά να διαβάσουν προσεκτικά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Μπαμπατζάν από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα), αυτό που μένει είναι να οξυνθούν τα αντανακλαστικά της ελληνικής πολιτείας και των εμπλεκομένων υπουργείων απέναντι σε κάθε πρόκληση και σε κάθε προβοκάτσια που είναι δυνατόν να προέλθει από την Άγκυρα, από κύκλους στην Ελλάδα ή από ξένα κέντρα, να λειτουργήσει επιτέλους η συνείδηση σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης για την ανάγκη ορθής και αποτελεσματικής διαχείρησης κρίσεως και, αφού ξεφύγουμε και από αυτόν τον σκόπελο, χωρίς απώλειες θέλουμε να πιστεύουμε, να χαραχτεί επιτέλους μια πολιτική για τη ριζική αντιμεπώπιση από τη χώρα μας του διεθνούς προβλήματος που λέγεται Τουρκία.
Πάντως, ένα είναι σίγουρο, η σωστή διεύθυνση για την επίλυση του προβλήματος αυτού δεν είναι οι διάφορες πρεσβείες ούτε διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες που μας χαϊδεύουν τ' αυτιά ότι θα λύσουν αυτοί για μας το πρόβλημα με ένδοξους ή άδοξους σπαρτιάτες, αλλά η ίδια η ελληνική κοινωνία, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να στηρίξει μια εθνική πολιτική για την έξοδο από την πολύχρονη κρίση η οποία -άλλοτε σε ύφεση και άλλοτε σε έξαρση- ταλανίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/01/blog-post_09.html