Στούς δρόμους οι Γάλλοι 15χρονοι γιά τόν Αλέξη. Εντρομη η Γαλλική κυβέρνηση αποσύρει τίς μεταρυθμίσεις στά λύκεια.


Η γαλλική κυβέρνηση «παγώνει» την προγραμματισμένη ανακοίνωση της μεταρρύθμισης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, συνυπολογίζοντας ως φαίνεται τη δυναμική που λαμβάνει το ξέσπασμα των νέων της Ελλάδας με έναυσμα τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Οι Γάλλοι μαθητές και φοιτητές βρίσκονται εδώ και μέρες στους δρόμους...
Σ.Σ. Πώς εξηγούν οι βαθυστόχαστοι αναλυτές τών ξεπουλημένων ελληνικών ΜΜΕ αυτά πού γίνονται στη Γαλλία? Γιατί τρέμει όλη η Ευρώπη? Και εκεί ο Καραμανλής φταίει? Ρωτάμε και απάντηση δεν παίρνουμε. Μάς έχουν φλομώσει στό (βαθυστόχαστο κουλτουριάρικο) ψέμα τα κανάλια καί προσπαθούν να μας πείσουν λές και είμαστε ιθαγενείς ότι για ένα παγκοσμιο πρόβλημα ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση.......

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Η γαλλική κυβέρνηση «παγώνει» την προγραμματισμένη ανακοίνωση της μεταρρύθμισης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, συνυπολογίζοντας ως φαίνεται τη δυναμική που λαμβάνει το ξέσπασμα των νέων της Ελλάδας με έναυσμα τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Οι Γάλλοι μαθητές και φοιτητές βρίσκονται εδώ και μέρες στους δρόμους...
Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας Ξαβιέ Νταρκός ανέβαλε την προγραμματισμένη για την Τρίτη ανακοίνωση της μεταρρύθμισης στα λύκεια, παρά τις λεπτομερείς επεξηγήσεις που είχε δώσει κατά τις δύο τελευταίες ημέρες στα μέσα ενημέρωσης.

Αιτία της αναβολής, όπως υποστηρίζεται επίσημα, είναι η επιθυμία κυβέρνησης και προεδρίας για περαιτέρω συζητήσεις με εκπροσώπους των μαθητών και συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν καλέσει τη νεολαία σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι εκτιμήθηκε από κοινού με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να εξηγηθεί και να αναλυθεί περισσότερο, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα πραγματοποιηθεί.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων αναφέρεται ότι «πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση και να εξηγήσουμε στα λύκεια τι συμβαίνει, ώστε να καλμάρουμε την οργή των μαθητών», οι οποίοι βρίσκονται στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη μεταρρύθμιση από τις 5 Δεκεμβρίου.

Ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Παιδείας Ξαβιέ Νταρκό επισήμανε: «Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι λόγω της μεταρρύθμισης έχουν αρχίσει να εμφανίζονται άλλους είδους γεγονότα βίας, κοινωνικής αναταραχής και καταστροφών. Μία αγωνία για το αύριο των λυκείων».

«Δεν θέλω η μεταρρύθμιση των λυκείων να είναι όμηρος αυτών των κοινωνικών εντάσεων. Αυτή τη στιγμή το κλίμα δεν είναι κατάλληλο για να γίνεται νηφάλια συζήτηση» είπε ο Ξαβιέ Νταρκό.

Ανησυχία για «μετάδοση» της αγανάκτησης

Πέραν του ότι είχαν ήδη αρχίσει να φαίνονται τα σημάδια της οργής των νέων της Γαλλίας για τη μεταρρύθμιση, η εφημερίδα Le Monde επισημαίνει ότι στην απόφαση για αναβολή των ανακοινώσεων ελήφθη υπόψη η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Η συνέχιση των μαθητικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα καθ' όλη την εβδομάδα κυριαρχεί στις εφημερίδες και τους δικτυακούς τόπους των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης.

Η αναταραχή που συγκλονίζει τη χώρα από την τραγική νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου έχει δημιουργήσει ανησυχίες για ένα γενικευμένο ξέσπασμα οργής κατά των κυβερνήσεων, εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ευρώπη και της εκτίναξης των δεικτών ανεργίας.

Διαδηλώσεις συμπαράστασης και επεισόδια ελληνικής προέλευσης έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

«Μπορεί να αναφλεγεί και η Γαλλία;»

Η ανησυχία κατά πόσο η οργή των νέων στην Ελλάδα είναι μεταδοτική εντείνεται καθημερινά στην Ευρώπη και ειδικά στη Γαλλία. «Μετά την Ελλάδα μπορεί να αναφλεγεί και η Γαλλία;» είναι ο τίτλος που είχε το πρωτοσέλιδο της Liberation την περασμένη Παρασκευή με φόντο φωτογραφία από τις προχθεσινές κινητοποιήσεις μαθητών στη Γαλλία.

Στο βασικό σχόλιο της εφημερίδας, ο διευθυντής της, Λοράν Ζοφρέν, υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα ανησυχεί την Ευρώπη. Μια χώρα με ήρεμη πρόσοψη, χτυπημένη από τα προβλήματα που συναντάμε λίγο πολύ παντού στην Ευρώπη, που ξαφνικά αναφλέγεται, χωρίς να προϋπάρξει μείγμα πυροδότησης.

»Είναι άραγε η έκρηξη αυτή το προοίμιο και άλλων εκρήξεων; Είναι, άραγε, πιθανόν η οικονομική κρίση και η αναμενόμενη κάμψη να προκαλέσουν ξαφνικά την άνοδο της δυσφορίας και του θυμού, που ήδη διαπερνούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες; Οι ρήξεις αυτές φθάνουν τη στιγμή που δεν τις περιμένουμε» αναφέρει.

Ο αρθρογράφος διευθυντής καταλήγει με μία ειδική παρατήρηση για τη χώρα του. Θεωρεί ότι «είναι φρόνιμο εκ μέρους της γαλλικής προεδρίας που παρακολουθεί προσεκτικά την παραμικρή ένδειξη εξέγερσης» και αυτό γιατί «'η Γαλλία, διχασμένη, γεμάτη αγωνίες, απογοητευμένη και χωρίς ψευδαισθήσεις, έχει το προφίλ της Ελλάδας».

Συγκεντρώσεις στη Γαλλία

Γάλλοι φοιτητές και Έλληνες που ζουν στο Παρίσι πραγματοποίησαν την Παρασκευή συγκέντρωση έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι. Τη διαδήλωση κάλεσε η μεγαλύτερη φοιτητική ένωση (UNEF) για συμπαράσταση στην ελληνική νεολαία.

Οι Γάλλοι φοιτητές κάνουν παραλληλισμό με τις μαζικές κινητοποιήσεις που έγιναν το 2006 στη Γαλλία κατά της θεσμοθέτησης της «σύμβασης για πρώτη πρόσληψη εργασίας» των νέων, γνωστή ως CPE, που έδινε πολλές ελευθερίες στην εργοδοσία. «Μετά τη 'γενιά του CPE' στη Γαλλία, έχουμε σήμερα τη 'γενιά των 600 ευρώ' στην Ελλάδα, η οποία ανησυχεί για το μέλλον της» αναφέρουν.

Αναφέρουν ακόμη ότι στη Γαλλία οι νέοι «δεν θα δεχθούν να μετατραπεί η οικονομική κρίση σε διπλή τιμωρία, δηλαδή να σφίξουν το ζωνάρι λόγω του ότι τα 'ταμεία είναι άδεια' και να υποστούν τις συνέπειες με την αύξηση της ανεργίας». Για τα δικά τους προβλήματα οι Γάλλοι φοιτητές έχουν προγραμματίσει δύο μεγάλες διαδηλώσεις, την Τρίτη και την Πέμπτη.

Σαρκοζί: «Δείτε τι γίνεται στην Ελλάδα»

«Δείτε τι γίνεται στην Ελλάδα» είπε την περασμένη εβδομάδα ο Νικολά Σαρκοζί στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος UMP, απορρίπτοντας προτάσεις στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού που θα παρείχαν «μαξιλαράκι» στα υψηλά στρώματα.

Με νωπές τις μνήμες των ταραχών που συντάραξαν τη Γαλλία το 2005 ο Σαρκοζί εξέφρασε ανησυχία ότι η αγανάκτηση κατά της κυβέρνησης μπορεί να εξαπλωθεί στη Γαλλία. «Οι Γάλλοι λατρεύουν να με βλέπουν στην άμαξα με την Κάρλα, όμως είναι οι Γάλλοι που αποκεφάλισαν το βασιλιά τους» είπε...

Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών Ζεράρ Γκασέ έχει δηλώσει ότι οι ερχόμενες ημέρες και εβδομάδες θα καθορίσουν «εάν υπάρχει κίνδυνος «μετάδοσης» της κατάστασης στην Ελλάδα στη Γαλλία.

Ο Ζακ Λανγκ, πρώην υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας επί Φρανσουά Μιτεράν, εξέφρασε τη Δευτέρα τη συμπάθειά του προς τον ελληνικό λαό και τη νεολαία, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές παρόμοιες αναταραχές στη Γαλλία.

«Ως εξωτερικός παρατηρητής ξέρω ότι θα πρέπει να μιλήσω πολύ προσεκτικά, αφού με κανένα τρόπο δεν υποστηρίζω τις βιαιότητες. Θέλω όμως να εκφράσω την αγάπη μου και την συμπάθειά μου προς τον ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαία, που είναι γεμάτη ενέργεια, ταλέντο και θέληση.

»Αυτό που ο ελληνικός λαός εκφράζει σήμερα, μπορεί να το νιώσουν και άλλοι λαοί και ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες δυσκολίες τον ερχόμενο Ιανουάριο» ανέφερε.

Newsroom ΔΟΛhttp://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=967950&lngDtrID=245