Η πρόσφατη συμφωνία Ρωσίας-Κύπρου ενόχλησε τούς Τούρκους. Ο Χριστόφιας έρχεται να δεί τόν Καραμανλή (τόν οποίον προσπαθούν να ρίξουν μέ το Βατοπέδι).


απο τα Νέα.
Τουρκική δυσφορία για τη συμφωνία Κύπρου- Ρωσίας
ΑΓΚΥΡΑ σκληραίνει τη στάση της και ουσιαστικά μηδενίζει την όποια δυναμική των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Ταυτόχρονα με τις προκλήσεις σχετικά με τις έρευνες για πετρέλαιο εντός της οικονομικής ζώνης της Κύπρου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ταλάτ πήγε χθες στις συνομιλίες με τον κ. Χριστόφια με γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας για την πολιτική διακήρυξη Κύπρου- Ρωσίας. Μετά τις εξελίξεις αυτές αποκτούν ενδιαφέρον οι συνομιλίες Καραμανλή- Χριστόφια αύριο στο Μαξίμου, καθώς θα τεθούν στο τραπέζι σενάρια αντίδρασης στην τουρκική στάση.
Ο κ. Ταλάτ κατέθεσε στο τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων γραπτή δήλωσή του με την οποία επέκρινε την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Χριστόφια στη Μόσχα και κυρίως την κοινή πολιτική διακήρυξη Κύπρου και Ρωσίας. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κύπριου Προέδρου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δίνει λογαριασμό στον κ. Ταλάτ για τις διεθνείς σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και για το δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να υπογράφει συμφωνίες και πρωτόκολλα με ηγέτες κρατών. Ο κ. Χριστόφιας συνέδεσε μάλιστα την ενέργεια του συνομιλητή του με τις τουρκικές προκλήσεις στο θέμα των πετρελαίων.

Σχόλια