Συνέντευξη Αλ. Γιαννούλια. Ο Ομπάμα θα μάς βοηθήσει στά Εθνικά. Οι Ελληνοαμερικανοί τόν βοηθήσαμε καί το ξέρει.

απο ελεύθερο τύπο.
Πιστεύετε ότι θα επιμείνει στις θέσεις που διατύπωσε για τα εθνικά θέματα προεκλογικά ή θα κάνει ό,τι και οι προκάτοχοί του, δηλαδή να μας εγκαταλείψει;
Δεν πιστεύω να γίνει αυτό που συνέβη με τον Κάρτερ. Νομίζω πως ο Μπαράκ και ο Μπάιντεν καταλαβαίνουν καλύτερα τα θέματά μας. Καλύτερα από ό,τι τα καταλάβαινε και ο Κλίντον. Ο Μπαράκ Ομπάμα βλέπει τη διεθνή κοινότητα και τις διεθνείς σχέσεις με άλλο τρόπο από τον Μπους και τον Μακ Κέιν. Νομίζω πως όλα αυτά παίζουν ρόλο. Στο Policy Paper είπαν ότι το Κυπριακό είναι θέμα διεθνούς νομιμότητας. Οσο για το Μακεδονικό, τιμωρείς έναν, δηλαδή την Ελλάδα, η οποία ήταν πάντοτε μαζί σου, και πας με τους Σκοπιανούς, επειδή έστειλαν 80 στρατιώτες στο Ιράκ; Τέτοια λάθη δεν πρόκειται να κάνει ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ηταν σημαντική η συνεισφορά της ελληνικής ομογένειας στην εκλογή του Ομπάμα;
Είμαι πολύ περήφανος για την ομογένειά μας. Φυσικά, πάντοτε θα υπάρχουν Ελληνες που θα είναι Ρεπουμπλικάνοι ή Δημοκρατικοί. Υπήρξαν ομογενείς που από την αρχή υποστήριξαν τον Μπαράκ. Παπανικολάου, Μούγιαρης, Ζαμπάς, Αθενς, Χρίστοφερ και άλλοι πολλοί. Από την αρχή είδαν πως θα κερδίσει ο Ομπάμα και ότι θα είναι καλύτερος για τα θέματά μας και βοήθησαν. Αλλά υπάρχει και μια νέα γενιά ανθρώπων, οι οποίοι δεν μπορούσαν να υπογράψουν τα μεγάλα τσεκ, αλλά βγήκαν να δουλέψουν. Εργάστηκαν στην Ινδιάνα, στο Μίτσιγκαν, στο Γουισκόνσιν, στη Βιρτζίνια, στη Φλόριντα, στο Οχάιο. Και αν δει κανείς τι έχει γίνει σε κάθε Πολιτεία, θα καταλάβει ότι έπαιξαν ρόλο οι Ελληνοαμερικανοί για να κερδίσει ο Ομπάμα τη συγκεκριμένη Πολιτεία.....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
«Ο Ομπάμα δεν θα γίνει Κάρτερ», λέει στον ΕΤ.Κ ο ομογενής Αλέξη Γιαννούλιας. Ο πολιτειακός υπουργός Οικονομικών του Ιλινόι, στενός συνεργάτης του νέου προέδρου των ΗΠΑ και επικεφαλής της Επιτροπής «Ελληνοαμερικανοί για τον Ομπάμα», διαβεβαιώνει ότι αυτή τη φορά οι προεκλογικές δεσμεύσεις για τα εθνικά θέματα δεν θα αναιρεθούν.

Ποιο είναι το μήνυμα των αμερικανικών εκλογών;
Η εκλογική νίκη του φίλου μου γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα αποτελεί πολύ σπουδαίο γεγονός, όχι μόνο για την Αμερική, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Οπως είχε πει ο ίδιος, στο Συνέδριο του 2004, στη Βοστόνη, οι άνθρωποι έρχονταν κάποτε στην Αμερική γιατί ήταν ένας μαγικός τόπος. Ολοι έβλεπαν στην Αμερική την ελπίδα. Δυστυχώς, τελευταία, η Αμερική ξέφυγε λίγο από το δρόμο αυτό της ελπίδας. Αλλά, τώρα, ξεσηκώθηκε ολόκληρος ο αμερικανικός λαός και αποφάσισε να πάρουμε ξανά τη σωστή ρότα.

Είχατε τη δυνατότητα την ημέρα των εκλογών να τον δείτε;
Φυσικά! Ολη τη μέρα και μέχρι το βράδυ ήμουν μαζί του. Το μεσημέρι, μάλιστα, ενώ ο κόσμος ψήφιζε, ήμασταν παρέα και παίξαμε το μπάσκετ μας. Είχαμε παίξει μαζί στην Αϊόβα και κέρδισε. Μετά, δεν παίξαμε στο Νιου Χαμσάιρ και χάσαμε. Από το Νιου Χαμσάιρ και έπειτα παίζαμε κάθε μέρα μπάσκετ και δεν χάσαμε καμιά εκλογή.

Τι σας έλεγε στη διάρκεια του παιχνιδιού, την ημέρα των εκλογών;
Ηταν πολύ ήρεμος. Εγώ απεναντίας ήμουν νευρικός και ανήσυχος. Γελούσε συνέχεια, ήταν ανάμεσα σε φίλους και αισθανόταν πολύ άνετα. Μέρα εκλογών και για εκείνον ήταν σαν να μη συνέβαινε τίποτα. Ο άνθρωπος αυτός είναι πάντοτε σταθερός και πράος. Αντιμετωπίζει όλα τα πράγματα με απόλυτη ψυχραιμία.

Από πού αντλούσε, νομίζετε, την ηρεμία του;
Ο Ομπάμα πιστεύει στην Αμερική και είχε εμπιστοσύνη στον αμερικανικό λαό. Ολες οι εφημερίδες έγραφαν ότι μπορεί να υπάρξει το λεγόμενο Bradley effect (σ.σ: να μετανιώσει ο ψηφοφόρος την τελευταία στιγμή και να ανατραπούν οι δημοσκοπήσεις), αλλά ο Μπαράκ ήταν βέβαιος ότι η πλειοψηφία ήθελε την αλλαγή. Διαισθανόταν ότι ο παράγοντας φυλετική διάκριση δεν επρόκειτο να παίξει ρόλο.

Και μετά την εκλογική νίκη του τι ήταν εκείνο που σας έκανε εντύπωση;
Σκεφτόταν όχι μόνο τι είχε καταφέρει, αλλά και το τεράστιο έργο που έχει μπροστά του.

Πιστεύετε ότι θα επιμείνει στις θέσεις που διατύπωσε για τα εθνικά θέματα προεκλογικά ή θα κάνει ό,τι και οι προκάτοχοί του, δηλαδή να μας εγκαταλείψει;
Δεν πιστεύω να γίνει αυτό που συνέβη με τον Κάρτερ. Νομίζω πως ο Μπαράκ και ο Μπάιντεν καταλαβαίνουν καλύτερα τα θέματά μας. Καλύτερα από ό,τι τα καταλάβαινε και ο Κλίντον. Ο Μπαράκ Ομπάμα βλέπει τη διεθνή κοινότητα και τις διεθνείς σχέσεις με άλλο τρόπο από τον Μπους και τον Μακ Κέιν. Νομίζω πως όλα αυτά παίζουν ρόλο. Στο Policy Paper είπαν ότι το Κυπριακό είναι θέμα διεθνούς νομιμότητας. Οσο για το Μακεδονικό, τιμωρείς έναν, δηλαδή την Ελλάδα, η οποία ήταν πάντοτε μαζί σου, και πας με τους Σκοπιανούς, επειδή έστειλαν 80 στρατιώτες στο Ιράκ; Τέτοια λάθη δεν πρόκειται να κάνει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ηταν σημαντική η συνεισφορά της ελληνικής ομογένειας στην εκλογή του Ομπάμα;
Είμαι πολύ περήφανος για την ομογένειά μας. Φυσικά, πάντοτε θα υπάρχουν Ελληνες που θα είναι Ρεπουμπλικάνοι ή Δημοκρατικοί. Υπήρξαν ομογενείς που από την αρχή υποστήριξαν τον Μπαράκ. Παπανικολάου, Μούγιαρης, Ζαμπάς, Αθενς, Χρίστοφερ και άλλοι πολλοί. Από την αρχή είδαν πως θα κερδίσει ο Ομπάμα και ότι θα είναι καλύτερος για τα θέματά μας και βοήθησαν. Αλλά υπάρχει και μια νέα γενιά ανθρώπων, οι οποίοι δεν μπορούσαν να υπογράψουν τα μεγάλα τσεκ, αλλά βγήκαν να δουλέψουν. Εργάστηκαν στην Ινδιάνα, στο Μίτσιγκαν, στο Γουισκόνσιν, στη Βιρτζίνια, στη Φλόριντα, στο Οχάιο. Και αν δει κανείς τι έχει γίνει σε κάθε Πολιτεία, θα καταλάβει ότι έπαιξαν ρόλο οι Ελληνοαμερικανοί για να κερδίσει ο Ομπάμα τη συγκεκριμένη Πολιτεία.

Το ξέρει αυτό ο Μπαράκ Ομπάμα, κ. Γιαννούλια;
Ασφαλώς και το ξέρει. Και το ξέρουν πολύ καλά οι στενοί του συνεργάτες και η ομάδα της προεκλογικής του εκστρατείας.

Θα εξακολουθήσετε μετεκλογικά να ασχολείστε με τα εθνικά θέματα;
Αισθάνομαι πολύ περήφανος που είμαι Ελληνας και έχω στενούς συνεργάτες και φίλους, που τους θεωρώ πατριώτες, οι οποίοι μου δείχνουν τον τρόπο για να βοηθήσω και εγώ στα εθνικά θέματα. Αλλά, θέλω να τονίσω ότι στο Κυπριακό, στο Πατριαρχείο, στο Μακεδονικό, αυτά που θέλουμε εμείς ως Ελληνοαμερικανοί είναι για το καλό και της Αμερικής.

Διαβλέπω μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο αποκαλούμενο Μακεδονικό…
Από παιδάκι γνωρίζω, από τους γονείς μου, ότι η Μακεδονία είναι πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και όταν, ως Ελληνες, είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας και τα αφτιά μας, όταν κάποιος προσπαθεί να την αλλάξει. Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια και να αφήσουμε τα Σκόπια να μας κλέψουν την ιστορία μας.

Τι θαυμάζετε στον Μπαράκ Ομπάμα;
Είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος. Αποφοίτησε με άριστα από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ. Με την εξυπνάδα που έχει ο Μπαράκ Ομπάμα θα μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα. Θα μπορούσε να βγάλει πάρα πολλά χρήματα. Αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στο δημόσιο βίο. Αυτό μετράει πάρα πολύ. Ο Μπαράκ δεν αναμίχθηκε στην πολιτική μόνο και μόνο για να γίνει κάτι. Θα μπορούσε να είχε μια πιο εύκολη ζωή. Πριν από λίγα χρόνια αυτός με την οικογένειά του ζούσαν σε ένα πολύ μικρό διαμέρισμα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα νοιάζεται για τα προβλήματα του κόσμου. Και όταν είπε, το 2004, στην ομιλία του, στη Βοστόνη, και δεν το έχεις ακούσει από κανένα άλλον πολιτικό, «I am my brothers keeper! I am my sisters keeper!» (σ.σ: είμαι ο προστάτης των αδελφών μου), το εννοούσε. Είναι αφοσιωμένος ολοκληρωτικά στο συνάνθρωπο και ειδικά σ’ αυτούς που υποφέρουν.

Ενα μήνυμα για τους αναγνώστες μας;
Η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ είναι μια ωραία αρχή, όχι μόνο για την Αμερική, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Η λύση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αμερική και ολόκληρος ο κόσμος είναι ο Μπαράκ Ομπάμα!



Του Λάμπρου Παπαντωνίου Από την Ουάσιγκτον http://www.e-tipos.com/newsitem?id=59919
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Excellent! Now you Greeks have to stop being so cynical about your muslim brothers and let Albania and Turkey join Europe so you can all party together and racism between you will end! Stop oppressing your Cyprus brothers! Islam arose via monophysitism from Greek oppression of the Black Man. Even the Jews needed to bring Iranians then Arabs to take back their cities in the seventh century. Your Benaki Lousiana Shipping brought over most Black Slaves together with Lehman Alabama Finance. You cynically want to take Palestine just like Macedonia with Trojan Horse Perfidy by distorting history. Heridotage knew Athena was Black but fascist Madoxus adulterated the histories. Do we forget what you did to the Macedonia AME church in Flushing? Religion is just oppresses people as we will make global progress now that superstition-based initiative people are out of office.