Ο Βγενόπουλος καί ο Αλογοσκούφης δέν είναι καί οι καλύτεροι φίλοι. Αντάλλαξαν καί επιστολές, δείτε τες.


Δείτε πρώτα την απάντηση Αλογοσκούφη.
Με δυό λόγια λέει στον Βγενόπουλο να ξαναδιαβάσει προσεκτικά το νομοσχέδιο για την ενίσχυση τών τραπεζών γιατί μάλλον δέν το κατάλαβε καλά.
Να η επιστολή Αλογοσκούφη.
«Αγαπητέ,κύριε Αντιπρόεδρε, Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας και τις παρατηρήσεις που διατυπώνετε επί του Σχεδίου Νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.  Από τις παρατηρήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που σας επισυνάπτω φαίνεται πως οι περισσότερες είναι ήδη ενσωματωμένες στο Σχέδιο Νόμου ή στις Υπουργικές Αποφάσεις εφαρμογής του Νόμουενώ κάποιες άλλες δεν είναι συμβατές με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα σχετικά εθνικά προγράμματα.  Τέλος, υπάρχουν και κάποιες παρατηρήσεις που προφανώς οφείλονται σε παρερμηνεία ή παράβλεψη βασικών διατάξεων του Σχεδίου Νόμου.  Σε κάθε περίπτωση σας ευχαριστώ πολύ για τον κόπο που κάνατε να μου στείλετε τις παρατηρήσεις σας». 

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Στην ανοιχτή επιστολή του ο κ. Βγενόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αξιότιμε,κύριε υπουργέ, Παρά τη γνωστή διαφωνία μου σε πολλά θέματα αρχών για το Σχέδιο Νόμου,λόγω της κρισιμότητας της περιόδου,αισθάνομαι την υποχρέωση να αναφερθώ σε ορισμένες τεχνικές και ουσιαστικές διατάξεις που,έστω και την ύστατη ώρα, θα έπρεπε να τροποποιηθούν ούτως ώστε να μη δημιουργηθούν θέματα ερμηνείας και εποπτείας με εξαιρετικά επιβλαβείς για τον τραπεζικό τομέα προεκτάσεις.

1. Κατ΄ αρχήν,σε όλο το άρθρο 1 δεν υπάρχει η μνεία περί του ορίου των 5 δισ.ευρώ που έχετε εξαγγείλει προφορικά ότι μπορεί να φτάσει η συνολική επιβάρυνση του Δημοσίου για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών με προνομιούχες μετοχές. 2. Στο ίδιο άρθρο είναι σαφές ότι οι προνομιούχες μετοχές που θα κατέχει το Δημόσιο θα εξαγοραστούν από τις τράπεζες στην ίδια τιμή που θα τις αποκτήσει το Δημόσιο και έτσι το όφελος του Δημοσίου θα περιοριστεί σε μια απόδοση του 10%. Κάποια στιγμή είχατε εξαγγείλει ότι το Δημόσιο θα είχε πρόσθετο όφελος και από την υπεραξία των μετοχών αυτών κατά τη στιγμή της πώλησής τους,κάτι που ασφαλώς είναι στοιχειωδώς δίκαιο,διότι εφόσον με τη κεφαλαιακή ενίσχυση του Δημοσίου που αναλαμβάνει στις σημερινές συγκυρίες και τον σχετικό κίνδυνο οι τράπεζες ξεπεράσουν τα προβλήματα τους και προοδεύσουν, τότε το Δημόσιο θα πρέπει να επωφεληθεί από τις υπεραξίες που θα δημιουργηθούν και για όλους τους υπόλοιπους μετόχους.

3. Στο άρθρο 2 από τον συνδυασμό των παραγράφων 1 και 2 παραμένει ασαφές το ποια θα είναι η λήξη της παρεχόμενης εγγύησης σε περίπτωση όπου τα δάνεια που προβλέπεται να συναφθούν έχουν διάρκεια μικρότερη των πέντε (5) ετών. Σε περίπτωση μικρότερου διαστήματοςη εγγύηση του Δημοσίου θα ισχύει και για συνεχείς χρηματοδοτήσεις μέχρι το τέλος της περιόδου των πέντε (5) ετών;Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο του Δημοσίου,αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κάνετε μια σαφή αναφορά προς αποφυγήν παρερμηνειών.

4. Ως προς το άρθρο 3 θα πρέπει να διευκρινίσετε με σαφήνεια αν οι τράπεζες που θα κάνουν χρήση της ενίσχυσης των 8 δισ.ευρώ με τίτλους του Δημοσίου θα πρέπει να υπάγονται υποχρεωτικά στα αυξημένα δικαιώματα εποπτείας του Δημοσίου.

5. Το άρθρο 5 χρειάζεται εκτεταμένη αναδιατύπωση και αποσαφήνιση,διότι περιέχει τις ρυθμίσεις αυτές που νομίζω ότι κυρίως θα αποτελέσουν τη βάση για σημαντικές, νομικές και πολιτικές,αντιδικίες στο μέλλον.Διαθέτετε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου ύψους μέχρι οκτώ δισ.ευρώ προκειμένου οι τράπεζες να χορηγούν δάνεια στεγαστικά και προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οπως γνωρίζετε,αυτού του είδους τα δάνεια μπορούν να τιτλοποιηθούν και εν συνεχεία οι τράπεζες να επανακτήσουν τη διατεθείσα ρευστότητα μέσω διαθέσεώς τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μάλιστα με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους.

Πρέπει να προβλέψετε ότι,εφόσον συμβεί αυτό,οι τράπεζες που με αυτό τον τρόπο θα έχουν αυξήσει τη ρευστότητά τους θα πρέπει να επιστρέφουν στο Δημόσιο τους διατεθέντες τίτλους.Στο ίδιο θέμα χρειάζεται διευκρίνιση και η έκφραση ότι τα αντίστοιχα δάνεια θα χορηγηθούν με “ανταγωνιστικούς όρους”.Αντιλαμβάνεστε ότι “ανταγωνιστικοί όροι” σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων είναι εξίσου υψηλά επιτόκια ή ελαφρώς μικρότερα.Ελπίζω ότι δεν είναι αυτή η πρόθεσή σας.

Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται το Δημόσιο να δώσει εγγύηση ώστε οι τράπεζες να αντλήσουν μέχρι 15 δισ. ευρώ,ώστε να προχωρήσουν σε χορηγήσεις “προς επιχειρήσεις ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας”.Πέραν του αυτονοήτου,ότι δηλαδή χρειάζεται εξειδίκευση και κριτήρια ερμηνείας του τι θεωρείται ζωτικής σημασίας,είναι σημαντικό να προβλεφθούν τα κάτωθι:

- Οτι οι χορηγήσεις πρέπει να είναι νέες χορηγήσεις και όχι αναχρηματοδοτήσεις,διότι άλλως δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της ανάπτυξης της οικονομίας,αλλά απλώς ενισχύονται οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν πιθανόν υφιστάμενα προβλήματα,και - Οτι τα αντληθέντα βάσει της εγγυήσεως του Δημοσίου κεφάλαια πρέπει να παραμένουν σε ειδικό και εύκολα εποπτευόμενο λογαριασμό τηρούμενο στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι της εκταμίευσής τους»http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20081118&nid=10408177&sn=&spid=1376