Εφαγαν και - τώρα ολοκληρώνεται το φαγοπότι - τα λεφτά των συνταξιοδοτικών ταμείων στην Αμερική, λέει η Washington Post.


απο βημα.
Η παρατεταμένη βουτιά των χρηματιστηρίων έχει εξαφανίσει κάπου 2 τρισ.
δολάρια από τα αμερικανικά συνταξιοδοτικά ταμεία
τους τελευταίους 15 μήνες, εξέλιξη που θα εξαναγκάσει τους εργαζομένους να μείνουν περισσότερο στη δουλειά απ΄ ό,τι σχεδίαζαν, να μειώσουν τις δαπάνες τους και ίσως και να πλήξει και μια οικονομία που στηρίζεται στην κατανάλωση, σύμφωνα με τους κορυφαίους αναλυτές του Κογκρέσου. Για πολλούς Αμερικανούς, οι συντάξεις και τα προγράμματα 401(k) αποτελούν τις μοναδικές αποταμιεύσεις τους. Η συρρίκνωση αυτών των περιουσιών- κατά 20% συνολικάαποτελεί άλλο ένα πλήγμα για όλους αυτούς που παλεύουν με τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και μεταφράζεται σε αύξηση των καταναλωτικών δανείων, σε μείωση των τιμών των ακινήτων και σε μικρότερη πρόσβαση σε δάνεια.
«Αντιθέτως από τα στελέχη της Wall Street,τα αμερικανικά νοικοκυριά δεν διαθέτουν “χρυσά αλεξίπτωτα” για να προσγειωθούν» είπε ο Ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μίλερ, πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής για την εκπαίδευση και την εργασία. «Είναι προφανές ότι η συνταξιοδοτική ασφάλεια των Αμερικανών μπορεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες ζημιές αυτής της χρηματοπιστωτικής κρίσης». .....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Τα συνταξιοδοτικά ταμεία στις ΗΠΑ έχασαν 2 τρισ. δολάρια σε 15 μήνες
Φόβοι για παράταση του εργασιακού βίου και περιορισμό της κατανάλωσης
ΤΗΣ ΝΑΝCΥ ΤRΕJΟS

Η παρατεταμένη βουτιά των χρηματιστηρίων έχει εξαφανίσει κάπου 2 τρισ.

δολάρια από τα αμερικανικά συνταξιοδοτικά ταμεία τους τελευταίους 15 μήνες, εξέλιξη που θα εξαναγκάσει τους εργαζομένους να μείνουν περισσότερο στη δουλειά απ΄ ό,τι σχεδίαζαν, να μειώσουν τις δαπάνες τους και ίσως και να πλήξει και μια οικονομία που στηρίζεται στην κατανάλωση, σύμφωνα με τους κορυφαίους αναλυτές του Κογκρέσου. Για πολλούς Αμερικανούς, οι συντάξεις και τα προγράμματα 401(k) αποτελούν τις μοναδικές αποταμιεύσεις τους. Η συρρίκνωση αυτών των περιουσιών- κατά 20% συνολικάαποτελεί άλλο ένα πλήγμα για όλους αυτούς που παλεύουν με τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και μεταφράζεται σε αύξηση των καταναλωτικών δανείων, σε μείωση των τιμών των ακινήτων και σε μικρότερη πρόσβαση σε δάνεια.

«Αντιθέτως από τα στελέχη της Wall Street,τα αμερικανικά νοικοκυριά δεν διαθέτουν “χρυσά αλεξίπτωτα” για να προσγειωθούν» είπε ο Ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μίλερ, πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής για την εκπαίδευση και την εργασία. «Είναι προφανές ότι η συνταξιοδοτική ασφάλεια των Αμερικανών μπορεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες ζημιές αυτής της χρηματοπιστωτικής κρίσης».

Α κόμα και τα παραδοσιακά συνταξιοδοτικά προγράμματα, τα οποία ονομάζονται «καθορισμένων παροχών» και θεωρούνται γενικώς ως πιο σταθερά, έχουν πληγεί σκληρά από την αυξομείωση των χρηματιστηρίων, έχοντας χάσει το 15% της αξίας τους την τελευταία χρονιά, δήλωσε ο Πίτερ Ρ. Ορζαγκ, επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα δημοσιονομικά. Σε αυτά, και παρά τις απώλειες, οι εταιρείες θα αναγκαστούν να πληρώσουν τις ίδιες συντάξεις που έχουν υποσχεθεί, ενώ θα πρέπει να καλύψουν το πρόσθετο κόστος με άλλους τρόπους, είπε ο κ. Ορζαγκ. «Οταν η αξία ενός προγράμματος 401(k) μειώνεται,το βάρος πέφτει στους εργαζομένους» πρόσθεσε. «Οταν μειώνεται η αξία ενός προγράμματος καθορισμένων παροχών,το βάρος πέφτει στην εταιρεία για να καλύψει τη διαφορά.Η εταιρεία θα πρέπει να περάσει το κόστος αυτό στους εργαζομένους,στους μετόχους ή στους καταναλωτές».

O ι εργοδότες όλο και περισσότερο μετέφεραν τους εργαζομένους σε προγράμματα «καθορισμένων εισφορών» (και όχι καθορισμένων παροχών). Το ίδιο και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία επίσης έχει προωθήσει πολύ γερά τα προγράμματα 401(k), όπως με την έγκριση ενός νόμου πέρυσι που καθιστά ευκολότερο για τους εργοδότες να βάζουν αυτομάτως τους εργαζομένους τους σε αυτά ή σε ανάλογα με αυτά προγράμματα.

Τέλος, όμως, και τα δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν πληγεί. Η αξία των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών έπεσε πάνω από 300 δισ. δολάρια ανάμεσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2007 και στο δεύτερο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα (Fed). Γύρω στο 60% των αποθεματικών των δημόσιων συνταξιοδοτικών ταμείων έχει επενδυθεί στα χρηματιστήρια, το 30% σε εγχώρια ομόλογα, το 5% σε ακίνητα και το υπόλοιπο 5% σε άλλα προϊόντα.

Ο κ. Μίλερ εκτίμησε τα ευρήματα αυτά ως «πολύ κατακλυσμιαία για τις οικογένειες της μεσαίας τάξης». Πολλοί αναλυτές, ακούγοντας τα στοιχεία, εκτίμησαν ότι οι πιο ευάλωτοι εργαζόμενοι είναι αυτοί που πλησιάζουν στη σύνταξη, οι οποίοι έχουν μεγάλη συμμετοχή στα συνταξιοδοτικά προγράμματα που τώρα καταρρέουν.

Ε πίσης όμως ο περιορισμός των οικογενειακών προϋπολογισμών συρρικνώνει τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις πολλών εργαζομένων. Σύμφωνα με έκθεση της ΑΑRΡ, που δημοσιεύτηκε προχθές, το 20% της ηλικιακής ομάδας των «μπέιμπι μπούμερ» σταμάτησαν την τελευταία χρονιά να εισφέρουν στο συνταξιοδοτικό τους πρόγραμμα, επειδή είχαν δυσκολία να κλείσουν τον κάθε μήνα.

Ηδη, όλο και περισσότεροι είναι οι εργαζόμενοι που καθυστερούν να πάρουν σύνταξη. Είναι μια τάση που οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι περιμένουν να επιταχυνθεί εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης. Οι εργαζόμενοι ηλικίας 55 ετών και άνω που δουλεύουν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν από το 22% το 1990 σε σχεδόν 30% το 2007, σύμφωνα με τις στατιστικές του υπουργείου Εργασίας. Η υπηρεσία αυτή προβλέπει ότι ως το 2016 ο αριθμός των εργαζομένων άνω των 65 ετών θα εκτιναχθεί πάνω από το 80% και ότι θα αποτελέσει το 6,1% της εργατικής δύναμης, όταν το 2006, αποτελούσαν μόνο το 3,6% του ενεργού πληθυσμού. http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20081010&nid=10027304&sn=&spid=1376
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τρύπια κουρελού


"Έχουν χάσει πλέον οι λέξεις το νόημά τους επί Νέας Δημοκρατίας. Σου λέει ο άλλος «δικαστικό πραξικόπημα», επειδή ο Σανιδάς, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μόλις είδε ότι οι δύο ανακριτές για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου ήταν έτοιμοι να στείλουν το πόρισμά τους στη Βουλή γιατί εντόπισαν ευθύνες υπουργών, τους αφαίρεσε τον φάκελο. Σιγά το «πραξικόπημα»! Δηλαδή, τι (άλλο) περίμεναν να κάνει ο Σανιδάς;
Έκανε τίποτε διαφορετικό, ας πούμε, για το σκάνδαλο των ομολόγων; Για τις υποκλοπές; Για τον ΟΤΕ; Για τον Γερμανό και την CosmΟΤΕ; Για την Εθνική και τις εξαγορές της; Για τους κολλητούς και τους κουμπάρους- εδώ δεν έχει συγκινηθεί που αυτή η περίφημη δίκη για τους μιζαδόρους «κουμπάρους» στο σκάνδαλο της ΜΕΒΓΑΛ αναβάλλεται συνεχώς και οι Πανάγοι κόβουν βόλτες στο Κολωνάκι σαν να μην τρέχει τίποτε- και όλα τα παράσιτα που κουβάλησε το νεοδημοκρατικό καθεστώς; Για τους υπουργούς που έχουν ανοίξει από ένα κτηματομεσιτικό ο καθένας και κάνουν δουλειές με το Δημόσιο; Όχι βέβαια. Ο άνθρωπος λειτουργεί ως προασπιστής της κυβερνητικής ηθικής! Μόνο που δεν καταλαβαίνει ότι αυτή είναι τόσο διάτρητη όσο και μια τρύπια κουρελού."

Γιώργος Παπαχρήστου "Νέα"
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
http://www.philippinefreelancer.com/philippinefreelancer.com/forum/viewtopic.php?f=67&t=131732&p=198193
http://i7forum.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=30769
http://jloweproductions.com/forum/index.php?showtopic=778347&st=0&gopid=1186219&