Public Issue: Το 74% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η Ν.Δ. «περνάει κρίση», ενώ το 45% θεωρεί πως το ΠΑΣΟΚ «χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας».

απο την κυριακατικη καθημερινη
Ηχηρό μήνυμα προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου, αλλά πρωτίστως προς τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου συνιστά νέα δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της «Κ», με αντικείμενο «τα χαρακτηριστικά της εικόνας των κομμάτων».

Σύμφωνα με την έρευνα, το 74% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η Ν.Δ. «περνάει κρίση», ενώ το 45% θεωρεί πως το ΠΑΣΟΚ «χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας».

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Διπλό μήνυμα προς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ
«Περνάει κρίση» το ένα κόμμα και «χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας» το άλλο, απαντούν οι πολίτες σε δημοσκόπηση της Public Issue
Του Κ. Π. Παπαδιοχου

Ηχηρό μήνυμα προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου, αλλά πρωτίστως προς τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου συνιστά νέα δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της «Κ», με αντικείμενο «τα χαρακτηριστικά της εικόνας των κομμάτων».

Σύμφωνα με την έρευνα, το 74% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η Ν.Δ. «περνάει κρίση», ενώ το 45% θεωρεί πως το ΠΑΣΟΚ «χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας». Επίσης, τόσο τα δύο μεγάλα κόμματα, όσο και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνουν ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά (κάτω του 30%) στο ερώτημα «εάν έχουν μέλλον και προοπτική».

«Αγκάθια»
Ειδικότερα, αναφορικά με την εικόνα της Ν.Δ., πρόσθετα «αγκάθια» συνιστούν: Πρώτον, ότι από το 56% θεωρείται κόμμα «εξαρτημένο από συμφέροντα», δεύτερον πως μόλις το 14% τη θεωρεί «ενωμένη» και τρίτον ότι μόλις το 18% εκτιμά πως «έχει μέλλον και προοπτική». Αντιθέτως, ο κ. Κ. Καραμανλής παραμένει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης καθώς το 39% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η Ν.Δ. έχει «ικανό αρχηγό». Επίσης, η Ν.Δ. θεωρείται μακράν το πλέον «ευρωπαϊκό» από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα.

Σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, από τη δημοσκόπηση της Public Issue προκύπτει ότι το ηγετικό προφίλ του κ. Γ. Παπανδρέου παραμένει ασθενές. Συγκεκριμένα, όπως προαναφέρθηκε, το 45% εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας, ενώ μόλις το 23% θεωρεί ότι «έχει ικανό αρχηγό». Παράλληλα, παρά τον τερματισμό της εσωστρέφειας, μόλις ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες έχει πεισθεί πως το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο. Στα «συν» της δημοσκόπησης για τη Χαριλάου Τρικούπη συγκαταλέγονται πως το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον προβάδισμα έναντι της Ν.Δ. στα ερωτήματα εάν μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα, κατά πόσο έχει ικανότερα στελέχη και εάν έχει σωστές ιδέες.

Παράλληλα, από την έρευνα προκύπτει ότι το ΚΚΕ θεωρείται το πλέον ενωμένο κόμμα, αλλά χωρίς μέλλον και προοπτική. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ πλεονεκτεί σαφώς στο τελευταίο ερώτημα, αλλά η εικόνα του εμφανίζεται μάλλον προβληματική σε επίπεδο στελεχών και ικανότητας να κυβερνήσει τη χώρα.

Στρώματα - κόμματα
Τέλος, σημαντικά για τους πολιτικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται είναι ενδεχομένως τα ευρήματα της δημοσκόπησης στο ερώτημα ποιο κόμμα βρίσκεται εγγύτερα στα ανώτερα και ποιο στα μεσαία στρώματα. Το 73% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η Ν.Δ. είναι κοντά στα ανώτερα και αστικά στρώματα, ενώ στο ίδιο ερώτημα για τα μεσαία στρώματα το 43% επιλέγει το ΠΑΣΟΚ και μόλις το 16% τη Νέα Δημοκρατία.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τι νοημα εχει η ερωτηση αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ χρειαζεται αλλαγη εξουσιας, σε καλη περιοδο του ΠΑΣΟΚ?
Ειναι γελοιο...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το βράδυ που η Μάρα, παρουσιάστηκε στο τηλεπαράθυρο του Alter, για να σχολιάσει «αμερόληπτα» τα όσα προέσαπταν στον υπουργό σύζυγο της , για την υπόθεση Βατοπεδίου.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, την στιγμή που ο χαμογελαστός Χατζηνικολάου συντόνιζε αυτή την απρέπεια, όνειδος, για την ούτως ή άλλως φαυλοκρατούμενη ιστορία της ενημέρωσης στο Ελλαδιστάν.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Βουλγαράκη, με ύφος δαρμένου σκύλου να μας εξηγεί πως παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα του Πρωθυπουργού, πως κάηκαν κάποια δέντρα που συμπτωματικά ήταν ο Κρόνιος Λόφος, πως οι Πακιστανοί δεν απήχθησαν από την CIA σε ελληνικό έδαφος και πως απέκτησε 58 (!?) ακίνητα με τραπεζικά δάνεια, τα οποία ξεπλήρωνε ενοικιάζοντας τα στην ίδια την τράπεζα που του έδωσε το δάνειο…!!!!

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον ανάλγητο Αλογοσκούφη, τον διαβόητο λομπίστα Χατζηδάκη, την κυνική Πετραλιά, τον δειλό Αβραμόπουλο, την ανεκδιήγητη Γιαννάκου: άφησαν τα παιδιά μας χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα, ξεπούλησαν περιουσία του ελληνικού λαού, μας έκαναν φτωχότερους και ανασφαλέστερους, εργάστηκαν για τα βαμπίρ της οικονομίας, προσέβαλαν τις αξίες μας…


Από την άλλη, δεν θα ξεχάσουμε τον Κώστα Καραμανλή και τη "ρωσική στροφή" του... ίσως το μόνο σημαντικό που έπραξε αυτή η κυβέρνηση... Ας διδαχθεί από τις λάθος επιλογές του... Αλλιώς θα τον θυμόμαστε κι αυτόν, ως δειλό, μοιραίο και άβουλο, αντάμα...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Λύκε,κάνε κανένα σχόλιο για τον αντάρτη του γλυκού νερού από την Αργολίδα.Έχει συμβεί κάτι?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπίζνες εκατομμυρίων για έναν ακόμη υπουργό της κυβέρνησης. Ο Χρήστος Φώλιας και η οικογένειά του απέκτησαν 32 ακίνητα και ένα ολόκληρο χωριό στην Κρήτη από το 2007, όταν ήταν υφυπουργός, έως σήμερα .
ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ταιριάζει γάντι στον Καραμανλή:
Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, παραλαμβάνει από τον προηγούμενο. Λίγο πριν λήξει η τελετή, ο προκάτοχός του του δίνει τρεις αριθμημένους φακέλους και του λέει: Όταν αντιμετωπίσεις δυσκολίες, άνοιξε τους φακέλους με τη σειρά'.
Περνάει ο καιρός, ο νέος πρωθυπουργός αντιμετωπίζει λαϊκή δυσαρέσκεια. Ανοίγει τον φάκελο Νο 1 και διαβάζει σε ένα χαρτί που ήταν μέσα: 'Ρίξε όλες τις ευθύνες σε μένα, τον προκάτοχό σου. Έτσι θα κερδίσεις πολιτικό χρόνο'. Ακολουθεί τη συμβουλή και πραγματικά για κάποιο διάστημα ηρεμούν τα πράγματα... Μετά όμως, ξαναφουντώνει η δυσαρέσκεια. Ανοίγει τον φάκελο Νο 2 και διαβάζει: 'Ρίξε τις ευθύνες στους συνεργάτες σου και θα κερδίσεις πάλι πολιτικό χρόνο'. Ακολουθεί πάλι τη συμβουλή και ηρεμεί για λίγο η κατάσταση. Μετά όμως, πάλι αντιμετωπίζει αμφισβήτηση. Ανοίγει τον φάκελο Νο 3 και διαβάζει: 'Γράψε τρία γράμματα σαν αυτά που σου άφησα, βάλε τα σε φακέλους και ετοιμάσου να παραδώσεις'