Τα ΜΜΕ, τους κερδοσκόπους αλλά και την κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγορεί ο διευθύνων σύμβουλος της Lehman. Αρθρο των NYT για το θέμα...

The New York Times
Ο Ρίτσαρντ Φαλντ επέρριψε ευθύνες στα ΜΜΕ. Κατηγόρησε τους κερδοσκόπους ότι επιδίδονται σε ανοικτές πωλήσεις μετοχών και την κυβέρνηση, ενώ απέδωσε την κατάρρευση της Lehman Brothers και σε μια «άνευ προηγουμένου φυγή κεφαλαίων» από την επενδυτική τράπεζα. ........
.....Ο κ. Φαλντ δεν παρέλειψε να τονίσει πως εάν είχε παρέμβει η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να είχε αποφευχθεί η χρεοκοπία της Lehman. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ταχεία αλλαγή των Goldman Sachs και Morgan Stanley από επενδυτικές σε εμπορικές τράπεζες μετά την κατάρρευση της Lehman. Η διοίκηση της τελευταίας είχε αποπειραθεί κάτι τέτοιο προ μηνών χωρίς επιτυχία..........

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
«ΜΜΕ, κερδοσκόποι, κυβέρνηση βούλιαξαν τη Lehman»
The New York Times

Ο Ρίτσαρντ Φαλντ επέρριψε ευθύνες στα ΜΜΕ. Κατηγόρησε τους κερδοσκόπους ότι επιδίδονται σε ανοικτές πωλήσεις μετοχών και την κυβέρνηση, ενώ απέδωσε την κατάρρευση της Lehman Brothers και σε μια «άνευ προηγουμένου φυγή κεφαλαίων» από την επενδυτική τράπεζα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Lehman, όμως, δεν συμπεριέλαβε τον εαυτό του στη λίστα των υπευθύνων για την καταστροφή της τέταρτης μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Στην κατάθεση που έδωσε ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη της χρεοκοπίας, αλλά θεωρεί πως όλες οι αποφάσεις του είχαν ληφθεί με σύνεση και προσοχή, δεδομένων των πληροφοριών που είχε στη διάθεσή του. Η στάση αυτή κάθε άλλο παρά ικανοποίησε τα μέλη της Επιτροπής εποπτείας και κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι οποίοι προετοίμασαν μια σειρά επιθετικών ερωτήσεων σχετικά με τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που λάμβανε ως αποδοχές ο διευθύνων σύμβουλος της Lehman. Ο κ. Φαλντ βομβαρδίστηκε, επίσης, με ερωτήσεις για την εικόνα της υγιούς τράπεζας που ζωγράφιζε η διοίκηση όταν στο παρασκήνιο συνέβαινε το αντίθετο.

«Ο κόσμος θέλει να μάθει εάν παραπλανήσατε τους επενδυτές», είπε ο Ρεπουμπλικανός Τζον Μίκα, με τον κ. Φαλντ να απαντά στο σχόλιο, εκφράζοντας την πικρία που ένιωσε όταν έκλεισε το κεφάλαιο της Lehman μετά από μια πορεία 42ετίας στην τράπεζα. «Κάθε ώρα και στιγμή της ημέρας σκέφτομαι πώς θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα», παραδέχτηκε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «είναι κάτι που θα κουβαλάω σε όλη μου τη ζωή».

Φυσικά, ο κ. Φαλντ υπεραμύνθηκε των αποφάσεών του, επαναλαμβάνοντας ότι ουδέποτε υπήρχε κίνητρο παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού. Ακόμη και όταν του παρουσίασαν εσωτερικά έγγραφα που περιέγραφαν μια ωραιοποιημένη κατάσταση σε σχέση με την πραγματικότητα, αυτή δηλαδή που οδήγησε στην αιφνίδια κατάρρευση της Lehman στις 15 Σεπτεμβρίου, ο ίδιος επέμενε πως διατηρούσε την πεποίθηση ότι η τράπεζα ήταν υγιής. «Οχι, δεν παραπληροφορήσαμε ουδέποτε τους επενδυτές μας», απάντησε σε ερώτηση του Δημοκρατικού Ντένις Κούσινιχ, ο οποίος εξέφρασε την απορία του για τις δημόσιες δηλώσεις του επικεφαλής της Lehman όταν η JP Morgan ζήτησε 5 δισ. δολάρια επιπλέον σε εγγυήσεις λίγο πριν από την κατάρρευσή της. Η JP Morgan παρείχε διευκολύνσεις στη Lehman από το καλοκαίρι για την ενίσχυση της ρευστότητάς της.

Ο κ. Φαλντ δεν παρέλειψε να τονίσει πως εάν είχε παρέμβει η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να είχε αποφευχθεί η χρεοκοπία της Lehman. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ταχεία αλλαγή των Goldman Sachs και Morgan Stanley από επενδυτικές σε εμπορικές τράπεζες μετά την κατάρρευση της Lehman. Η διοίκηση της τελευταίας είχε αποπειραθεί κάτι τέτοιο προ μηνών χωρίς επιτυχία.

Προς το παρόν, η ανάκριση του κ. Φαλντ και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της Lehman συντελείται σε προκαταρκτικό στάδιο. Στόχος είναι να εξακριβωθεί εάν η δημόσια τοποθέτησή τους για την υποτιθέμενα ισχυρή κατάσταση της τράπεζας συνιστά απάτη.

Οταν παρουσιάστηκε στο κ. Φαλντ εσωτερική επιστολή της Lehman, στην οποία αναφέρονταν από τον Ιούνιο προειδοποιήσεις και το ρητορικό ερώτημα «πώς βρεθήκαμε τόσο εκτεθειμένοι», ο κ. Φαλντ δήλωσε πως ουδέποτε τη διάβασε.

Οι αποδοχές των στελεχών
Εν όψει των προεδρικών εκλογών την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου, οι Δημοκρατικοί εστιάζουν στις υψηλές αποδοχές που λαμβάνουν στελέχη ακόμη και εάν οι τράπεζες καταλήξουν σε χρεοκοπία. «Στη δική μου γειτονιά, στη Βαλτιμόρη, εάν κάποιος δεν είναι καλός στη δουλειά του απολύεται», δήλωσε ο Δημοκρατικός Ελάια Κόμινγκς, προσθέτοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν δικαιούνται μπόνους». Ο κ. Φαλντ δήλωσε πως ο πραγματικός μισθός του, ίσως, να είναι λιγότερος από 250 εκατ. δολάρια. «Το μεγαλύτερο μέρος της αποζημίωσής μου ήταν σε μετοχές και οι περισσότερες από αυτές χάθηκαν με την αίτηση υποβολής νομικής προστασίας από τους πιστωτές της τράπεζας». Η «αξία» του κ. Φαλντ υπολογιζόταν στο 1 δισ. δολάρια, αλλά έχει μειωθεί πλέον στα 100 εκατ. δολάρια. Εκείνος και η σύζυγός του αναγκάστηκαν να πουλήσουν έργα τέχνης από την πασίγνωστη συλλογή τους.http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100054_08/10/2008_287515