Η Ελλάδα θα προτιμούσε το θέμα των σκοπίων να λυθεί με τον Ομπάμα πρόεδρο στην Αμερική.

ΟΠως τα λέγαμε και νωρίτερα σε διλημα εχει φέρει την κυβέρνηση η πρόταση Νίμιτς.

Η Αθήνα εμφανίζεται διατεθειμένη να μην ανοίξει τα χαρτιά της μέχρι να τοποθετηθεί η πλευρά της ΠΓΔΜ, υπό την απειλή μάλιστα η όλη διαδικασία να ακυρωθεί εάν τα Σκόπια προχωρήσουν, όπως έχουν δεσμευτεί στο παρελθόν, στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το αποτέλεσμα του οποίου δεν αποκλείεται να είναι αρνητικό.

Σημαντικό επίσης θεωρείται για την Αθήνα, η λύση του προβλήματος να έλθει με την νέα αμερικανική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Μετά την κατάθεση της πρότασης, σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος αποτελεί επιπλέον και το κόστος της πιθανής απόρριψής της, σε περίπτωση που κάποια από τις πλευρές δεν μείνει ικανοποιημένη και την αρνηθεί.(in.gr)

πληροφορίες για την πρόταση και όλες οι διαδικαστικές λεπτομέρειες στο πρώτο σχόλιο (πατήστε εδώ)

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Νέα Yόρκη
Τελευταία ενημέρωση 20:50
Τη νέα του πρόταση, το περιεχόμενο της οποίας δεν αποκάλυψε στους δημοσιογράφους, παρουσίασε στους διαπραγματευτές της Αθήνας και των Σκοπίων ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς.

Όπως είπε ο ίδιος, μετά την κοινή συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ελλάδας, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ και Μάρτιν Πρότογκερ, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, δεν είναι το τέλος του δρόμου». Ο κ. Νίμιτς ανακοίνωσε πως τις προσεχείς εβδομάδες θα υπάρξουν νέες συναντήσεις και στο μεσοδιάστημα οι δύο κυβερνήσεις θα έχουν το χρόνο να επεξεργαστούν την πρότασή του.

«Χρειάζεται ενδελεχής μελέτη των παραμέτρων και των αντιδράσεων για το συγκεκριμένο εγχείρημα» συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας πως η πρότασή του αποτελεί «δίκαιη βάση» για λύση και σημειώνοντας ότι δεν τον απασχολούν τα εσωτερικά ζητήματα στις δυο χώρες.

Στο ερώτημα εάν διαπιστώνει οι συνομιλίες να οδηγούνται σε αδιέξοδο, ο Αμερικανός μεσολαβητής απάντησε ότι «σε αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχει αδιέξοδο». Διεμήνυσε, ωστόσο, ότι «το χάσμα πρέπει να γεφυρωθεί» και αυτό εναπόκειται στις κυβερνήσεις Ελλάδας και την ΠΓΔΜ.

Καταλήγοντας, ο κ. Νίμιτς απέφυγε να μιλήσει για πάγωμα των διαπραγματεύσεων, εάν δεν υπάρξει συμφωνία επί της πρότασής του, τονίζοντας πως «το μέλλον εξαρτάται από τα δύο μέρη. Το καλύτερο θα είναι η διευθέτηση του θέματος τώρα».

Αντίδραση της Αθήνας

Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, αφού επανέλαβε την πρόθεση της Ελλάδας για οριστική επίλυση του προβλήματος με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό χωρίς νικητές και ηττημένους, τόνισε ότι «αυτό μπορεί να γίνει εφικτό». Αναλυτικά η δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ έχει:

«Αξιολογούμε με την απαραίτητη προσοχή αλλά και εποικοδομητική διάθεση, τη δέσμη ιδεών που υπέβαλε στους διαπραγματευτές, σήμερα, στη Νέα Υόρκη, ο Προσωπικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς και εν συνεχεία θα τον ενημερώσουμε για τα συμπεράσματά μας.

»Εμείς πάντα παρουσιάζουμε και αναλύουμε με τρόπο συγκροτημένο και ξεκάθαρο τις θέσεις μας για την εγκυρότητα και τη σοβαρότητα των οποίων ουδείς αμφιβάλει.

»Η Ελλάδα επιθυμεί ειλικρινά την οριστική επίλυση του σημαντικού αυτού θέματος με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό χωρίς νικητές και ηττημένους. Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει εφικτό».

Να σημειωθεί ότι η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα επισκεφθεί στη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης το Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερώσει για τις εξελίξεις τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Επίσης, αναμένεται συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αλλά και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου.

Εκτιμήσεις

Μη διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις ότι του κ. Νίμιτς επιχειρεί μέσω «εποικοδομητικής ασάφειας» να διαμορφώσει ένα πακέτο λύσης. Το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα σε πρώτο πλάνο, με την Αθήνα να φέρεται ότι δεν δέχεται ο προσδιορισμός να προηγείται του πολιτεύματος (π.χ. «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας»), αλλά μόνο του όρου «Μακεδονία» (όπως π.χ. «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»).

Η Αθήνα εμφανίζεται διατεθειμένη να μην ανοίξει τα χαρτιά της μέχρι να τοποθετηθεί η πλευρά της ΠΓΔΜ, υπό την απειλή μάλιστα η όλη διαδικασία να ακυρωθεί εάν τα Σκόπια προχωρήσουν, όπως έχουν δεσμευτεί στο παρελθόν, στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το αποτέλεσμα του οποίου δεν αποκλείεται να είναι αρνητικό.

Σημαντικό επίσης θεωρείται για την Αθήνα, η λύση του προβλήματος να έλθει με την νέα αμερικανική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Μετά την κατάθεση της πρότασης, σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος αποτελεί επιπλέον και το κόστος της πιθανής απόρριψής της, σε περίπτωση που κάποια από τις πλευρές δεν μείνει ικανοποιημένη και την αρνηθεί.

Η αντιπολίτευση

Tην ελπίδα ότι οι νέες προσπάθειες του Μάθιου Νίμιτς, για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της της ονομασίας, θα αποδώσουν καρπούς και με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή η αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, η οποία θα βασίζεται σε μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης των υπουργών Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Οχρίδα.

«Η δήλωση Νίμιτς στην ουσία προαναγγέλλει μία λύση που βρίσκεται μακριά από εκείνη που θα εξασφαλίζει ο προσδιορισμός Μακεδονία ή παράγωγό του στην ονομασία της FYROM, ότι θα έχει αποκλειστικά και μόνο γεωγραφικό περιεχόμενο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική του ιμπεριαλιστικού πλαισίου ΗΠΑ και ΕΕ μπλέκει και το θέμα της ονομασίας της FYROM στις αντιθέσεις για το μοίρασμα σφαιρών επιρροής και το ανάγει σε μέσο εκβιασμών».

Σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός «εμμένει σταθερά στη θέση για αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, και θα τοποθετηθεί υπεύθυνα στη νέα πρόταση Νίμιτς όταν θα ενημερωθεί επίσημα για το πλήρες περιεχόμενό της».

«Ευτυχώς που οι Σκοπιανοί δεν καταλήγουν μεταξύ τους. Διαφορετικά θα αποδεικνυόταν η γύμνια του υπουργείου Εξωτερικών και η παταγώδης αποτυχία των διπλωματικών χειρισμών της κ. Μπακογιάννη. Όπως ο πρωθυπουργός, βρήκε τρόπο στο εσωτερικό του κόμματός του να κερδίσει χρόνο, να φροντίσει να πράξει το ίδιο και η κ. Μπακογιάννη, τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Ο νοών νοείτω» σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Newsroom ΔΟΛ