Ο Καραμανλής στηρίζει τον Ρουσόπουλο. Τελεία.

απο το αυριανό βήμα
............Ο κ. Καραμανλής άφησε σαφώς να εννοηθεί τις τελευταίες ημέρες ότι τον θέλει δίπλα του. Μιλώντας με δημοσιογράφους στη Μάλτα, ζήτησε την άδεια του κ. Ρουσόπουλου για να τους αποκαλύψει κάποιες μικρές λεπτομέρειες από την προσωπική του ζωή. Την Πέμπτη στις Βρυξέλλες τόνισε ότι οι κατηγορίες που διατυπώνονται σε βάρος του εκπροσώπου του είναι αβάσιμες και γι' αυτόν τον λόγο δεν θα προχωρήσει σε μια πολιτική πράξη, όπως είναι η αντικατάστασή του...............

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
* Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αισθάνεται απογοητευμένος με την κριτική που δέχεται από το εσωτερικό του κόμματός του
«Γόρδιος Ρουσόπουλος» στην κυβέρνηση
Τι θα πει ο υπουργός Επικρατείας την Παρασκευή στη Βουλή και τι σκέπτεται να κάνει αν υπερψηφιστεί η πρόταση του ΠαΣοΚ

Β. ΧΙΩΤΗΣ
Στην Αμερική, τη χώρα της επικοινωνίας, το αξίωμα του κυβερνητικού εκπροσώπου θεωρείται το ιδανικό ξεκίνημα για μια πολιτική σταδιοδρομία. «Αρκεί να μη μείνεις πολύ» επισημαίνουν πρώην εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου. Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος συμπλήρωσε ήδη οκτώ χρόνια στη θέση του εκπροσώπου της ΝΔ και 55 μήνες στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Και νιώθει ήδη το βάρος της φθοράς που συνεπάγεται η παραμονή σε αυτή τη θέση για τόσο μεγάλο διάστημα. Αυτή την εποχή βασανίζεται από μια σειρά διλήμματα, με κυρίαρχο το αν θα πρέπει να παραμείνει στο αξίωμα που κατέχει και να αγνοήσει τις επιθέσεις που κλιμακώνονται ή αν θα πρέπει να παραιτηθεί όπως ζητούν πολιτικοί αντίπαλοι και άσπονδοι φίλοι του, ιδίως στην περίπτωση που υπερψηφιστεί η πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής που ζήτησε σε βάρος του το ΠαΣοΚ.





Σε κάποια από τα διλήμματα του κ. Ρουσόπουλου φρόντισε να του δώσει κατευθύνσεις ο κ. Κ. Καραμανλής με ορισμένες κινήσεις του την περασμένη εβδομάδα. Για κάποια άλλα, τα πράγματα οδηγούνται από τα γεγονότα και κυρίως από τις δύο προτάσεις για τη σύσταση εξεταστικής και προανακριτικής επιτροπής που θα συζητηθούν την Τετάρτη και την Παρασκευή στη Βουλή.

* Στήριξη από τον Πρωθυπουργό

Ο κ. Καραμανλής άφησε σαφώς να εννοηθεί τις τελευταίες ημέρες ότι τον θέλει δίπλα του. Μιλώντας με δημοσιογράφους στη Μάλτα, ζήτησε την άδεια του κ. Ρουσόπουλου για να τους αποκαλύψει κάποιες μικρές λεπτομέρειες από την προσωπική του ζωή. Την Πέμπτη στις Βρυξέλλες τόνισε ότι οι κατηγορίες που διατυπώνονται σε βάρος του εκπροσώπου του είναι αβάσιμες και γι' αυτόν τον λόγο δεν θα προχωρήσει σε μια πολιτική πράξη, όπως είναι η αντικατάστασή του.

Μετά τις δύο αυτές κινήσεις του Πρωθυπουργού, ο κ. Ρουσόπουλος δείχνει κάπως πιο χαλαρός, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σιωπηλός και να μην απαντά στους επικριτές του. Είναι φανερά αδυνατισμένος και εμφανώς απογοητευμένος από τα πυρά που δέχεται από το εσωτερικό του κόμματός του. Και έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζει την ομιλία που θα εκφωνήσει την Παρασκευή στη Βουλή, για να απαντήσει τόσο στο ΠαΣοΚ, το οποίο τον εγκαλεί ως τον ιθύνοντα νου της υπόθεσης Βατοπαιδίου, όσο και στους εσωκομματικούς εχθρούς του, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι παρέσυρε τον Πρωθυπουργό και τη ΝΔ στη σοβαρότερη κρίση του κυβερνώντος κόμματος από το 2004.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρουσόπουλος ακύρωσε δύο φορές ως σήμερα προγραμματισμένες εμφανίσεις του σε μέσα ενημέρωσης, αλλά τώρα σκοπεύει να αξιοποιήσει την πρόταση προανακριτικής επιτροπής που κατέθεσε το ΠαΣοΚ για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά και για να καταγγείλει όσους βάλλουν εναντίον του εξυπηρετώντας δικές τους σκοπιμότητες.

Κατά καιρούς στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του με συναδέλφους του έχει αναφερθεί σε πρώην υπουργούς και υφυπουργούς που έχουν κοντή μνήμη και άρχισαν να του επιτίθενται αφού απομακρύνθηκαν από την κυβέρνηση, ενώ ως τότε του ζητούσαν επικοινωνιακές συμβουλές. Φαίνεται ότι προσανατολίζεται να καταγγείλει και ορισμένους ιδιοκτήτες ΜΜΕ πως επιχειρούν να τον εκβιάσουν με τις επιθέσεις που εξαπολύουν εναντίον του, αλλά είναι μάλλον απίθανο να τους κατονομάσει.

Ταυτόχρονα θα τονίσει πως, πέραν την πνευματικής, δεν είχε ποτέ καμία άλλη σχέση με τις δραστηριότητες του ηγουμένου Εφραίμ, αλλά τα επιχειρήματά του αντιμετωπίζονται με δυσπιστία ακόμη και από παραδοσιακούς συμμάχους του.

Ο ίδιος θεωρεί βέβαιο ότι και η μυστική ψηφοφορία της Παρασκευής επί της προτάσεως του ΠαΣοΚ θα εκπέμψει μηνύματα εναντίον του, από βουλευτές της ΝΔ που θα υπερψηφίσουν την παραπομπή του. Παρ' όλα αυτά θα σταθμίσει την περαιτέρω στάση του από το αποτέλεσμα, έστω κι αν θεωρείται απίθανο να του επιτρέψει ο Πρωθυπουργός να παραιτηθεί, ακόμη κι αν η πρόταση του ΠαΣοΚ υπερψηφιστεί.

Τα κυβερνητικά στελέχη που περιοδεύουν στην περιφέρεια του μεταφέρουν ότι η κομματική βάση της ΝΔ απορεί γιατί δεν παραιτείται για να διευκολύνει τον Πρωθυπουργό.

* Τα σενάρια αποχώρησης

Καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι ο ίδιος το πρότεινε δύο φορές στον Πρωθυπουργό, δηλώνοντας πρόθυμος να αποχωρήσει τελείως από το κυβερνητικό σχήμα ή να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως ο κ. Καραμανλής απέρριψε την πρότασή του, πιστεύοντας ότι οι περισσότερες από τις επιθέσεις που δέχεται είναι άδικες αλλά και ότι δεν είναι εύκολο να βρει εύκολα άλλον κυβερνητικό εκπρόσωπο που να ανταποκριθεί με τόση επάρκεια στα καθήκοντά του. Για ένα διάστημα δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ο κ. Ρουσόπουλος θα παραμείνει ακλόνητος στη θέση του. Επειδή όμως οι επικρίσεις σε βάρος του συνεχίζονται και ο ανασχηματισμός δεν έχει ακόμη αποκλειστεί από τον κ. Καραμανλή, πολλοί πιστεύουν ότι το ενδεχόμενο μετακίνησης ή αποχώρησης του κ. Ρουσόπουλου παραμένει ανοιχτό.

Αλλωστε η πλειονότητα των υπουργών και των βουλευτών της ΝΔ υποστηρίζει ανοιχτά ότι δεν θα είχε κανένα νόημα να προχωρήσει σε ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός, αν στις αλλαγές που θα ανακοινώσει δεν περιλαμβάνεται ο κ. Ρουσόπουλος.

Ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας δεν έχει ποτέ εκφραστεί για το αν θα προτιμούσε τη μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο ή την πλήρη αποχώρησή του από την κυβέρνηση. Σε κατ' ιδίαν συζητήσεις του έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε το δεύτερο, αφού, αν μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, θα δημιουργηθεί η εικόνα πως ο Πρωθυπουργός τον αποδοκιμάζει αλλά απλώς φροντίζει να του «χρυσώσει το χάπι».
Στρατηγικές και μαχαιρώματα
«Γαλάζια» πυρά για την επικοινωνιακή πολιτική
Ακόμη κι αν ξεπεράσει την πίεση που δέχεται από την έκβαση της υπόθεσης του Βατοπαιδίου, ο υπουργός Επικρατείας θα συνεχίσει να βρίσκεται στο στόχαστρο στελεχών της παράταξής του, καθώς επικρίνεται και για την επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθεί.

Οι επικρίσεις για τις συμβουλές που δίνει στον Πρωθυπουργό και για την επικοινωνιακή στρατηγική που εφαρμόζει άρχισαν να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας μετά την εμφάνιση του κ. Κ. Καραμανλή στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Η πολιτική στήριξη στον κ. Γ. Βουλγαράκη, αλλά και στον ίδιο τον κ. Θ. Ρουσόπουλο θεωρήθηκε από πολλούς στη ΝΔ μια καταστροφική στρατηγική που απογοήτευσε ακόμη και τους οπαδούς της ΝΔ.

Ο κ. Ρουσόπουλος είχε ακόμη να αντιμετωπίσει κατηγορίες για αδικαιολόγητη αύξηση των περιουσιακών στοιχείων του, στις οποίες απάντησε με μια επιστολή στην εφημερίδα «Τα Νέα» τονίζοντας ότι τα περιουσιακά στοιχεία του αποκτήθηκαν με τραπεζικό δανεισμό αλλά και από τα υψηλά έσοδα που είχαν ο ίδιος και η σύζυγός του από τη δημοσιογραφία.

Πολλοί επίσης πιστεύουν ότι ο κ. Ρουσόπουλος έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία στη χάραξη της επικοινωνιακής στρατηγικής του κόμματος και στηρίζουν την εκτίμησή τους αυτή στο γεγονός πως ο Πρωθυπουργός συναντάται και συνομιλεί τακτικότερα με στελέχη του κόμματος, όπως οι κκ. Γ. Σουφλιάς, Ευ. Μεϊμαράκης, Δ. Σιούφας, Πρ. Παυλόπουλος και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Αλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει και ότι ο Πρωθυπουργός απλώς ενημερώνει τους περισσότερους από τους υπουργούς του πλέον για κάθε κρίσιμη απόφαση που λαμβάνει, ώστε να υπάρχει ένα κλίμα συνυπευθυνότητας και να αποφύγει στο μέλλον τις αμφισβητήσεις.

Εμφανώς προβληματισμένος εμφανίζεται ο κ. Ρουσόπουλος και για το εάν και πότε θα πρέπει να ξεκινήσει και πάλι τις δημόσιες εμφανίσεις του στην εκλογική του περιφέρεια, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι στις προσεχείς εκλογές θα είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής. Το πολιτικό περιβάλλον τον αναγκάζει να αναβάλλει διαρκώς τον σχεδιασμό του, αλλά αντιλαμβάνεται ότι δεν θα έχει τόσο πολλές πιθανότητες επιτυχίας αν εμφανιστεί στην περιφέρεια στην οποία θα πολιτευτεί για πρώτη φορά τις παραμονές των εκλογών. Δέχεται ήδη εισηγήσεις να αλλάξει εκλογική περιφέρεια, αλλά προς το παρόν τις απορρίπτει.

Γα τις αποφάσεις του αυτές κομβικό ρόλο θα παίξουν η εμφάνισή του στη Βουλή και ο τρόπος με τον οποίο θα υπερασπιστεί τον εαυτό του. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιτεθεί με οξείς χαρακτηρισμούς κατά του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, αλλά και κατά του ΠαΣοΚ, για τη μορφή του κοινοβουλευτικού ελέγχου που ασκεί σε βάρος του, υποστηρίζοντας ότι και τα δύο κόμματα στοχεύουν στις πολιτικές εντυπώσεις.


Το ΒΗΜΑ, 19/10/2008
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κακό της κεφαλής του...