ΕΛΠΕ και ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ εξηγούν γιατι δεν πέφτει η βενζίνη οταν πέφτει το αργό. .Συμβουλές για να μη μας πιάνουν κώτσους οι εταιρείες διανομής...


απο e-go.gr
..............Οι διεθνείς τιμές των προϊόντων πετρελαίου παρότι ακολουθούν τις τάσεις της τιμής του αργού πετρελαίου, δεν κινούνται συνεχώς παράλληλα με αυτές γιατί διαπραγματεύονται χωριστά (διαφορετικοί παραγωγοί, διαφορετική ζήτηση κλπ.). Τυχόν ισχυρισμοί ότι μέτρο καθημερινής σύγκρισης για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ή της βενζίνης πρέπει να είναι η τιμή του αργού πετρελαίου δεν είναι σωστοί.........
..........Η γενική γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης συμβουλεύει τους πολίτες:
1. Να συγκρίνουν, μετά από έρευνα ή ενημέρωση, τις αναγραφόμενες στα πρατήρια της περιοχής τους τιμές ( τα πρατήρια καυσίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τις τιμές των καυσίμων σε φωτεινές πινακίδες εμφανείς στους καταναλωτές ). Και αξιοποιώντας την εμπειρία τους να επιλέγουν την οικονομικότερη τιμή, συμβάλλοντας με τη συμπεριφορά τους αυτή και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού
2. Να υπολογίζουν επακριβώς πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής...............................
Σ.Σ. Βέβαια οι εταιρείες δεν μας εξηγούν γιατί όταν το αργό ανεβαίνει οι τιμη της βενζίνης (στην Ελλάδα) ανεβαίνει και αυτή την άλλη ώρα. Εκεί δηλαδή είναι σωστοί οι ισχυρισμοί?

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Επιβεβαιώνουν, εμμέσως, και τα δύο διυλιστήρια, Ελληνικά Πετρέλαια και ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ Ελλάς, ότι οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι υψηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο έναρξης.
Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε κοινή ανακοίνωσή τους: «Χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για τη 15η Οκτωβρίου (και μετά) εκτιμάται ότι για ένα καλύτερο προϊόν, με το ευρώ σε πτωτική πορεία, ο καταναλωτής θα τιμολογηθεί φθηνότερα απ’ ότι στο τέλος της προηγούμενης περιόδου διάθεσής του». Τότε, τον Απρίλιο, να σημειωθεί ότι είχε κλείσει γύρω στα 0,80 ευρώ ανά λίτρο.
Εξάλλου τα ΕΛ.ΠΕ και η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους με αφορμή την επικείμενη έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης:
· Οι τιμές των διυλιστηρίων σ’ όλη την Ευρώπη και για όλα τα προϊόντα πετρελαίου καθορίζονται από τις διεθνείς τιμές όπως αυτές δημοσιεύονται από ειδικούς, ανεξάρτητους, διεθνείς οργανισμούς, π.χ Platts Oilgram, την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου (που δημοσιεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και την ποιότητα κάθε προϊόντος (που ορίζεται νομοθετικά).
· Στην Ελλάδα τα διυλιστήρια ακολουθούν πιστά τις διεθνείς τιμές της Μεσογείου όπως αυτές δημοσιεύονται καθημερινά από το Platts Oilgram. Επισημαίνεται ακόμη, ότι οι τιμές των διυλιστηρίων ανακοινώνονται καθημερινά στις αρμόδιες υπηρεσίες (Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, Υπουργείο Ανάπτυξης και Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας).
· Οι διεθνείς τιμές των προϊόντων πετρελαίου παρότι ακολουθούν τις τάσεις της τιμής του αργού πετρελαίου, δεν κινούνται συνεχώς παράλληλα με αυτές γιατί διαπραγματεύονται χωριστά (διαφορετικοί παραγωγοί, διαφορετική ζήτηση κλπ.). Τυχόν ισχυρισμοί ότι μέτρο καθημερινής σύγκρισης για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ή της βενζίνης πρέπει να είναι η τιμή του αργού πετρελαίου δεν είναι σωστοί.
· Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου επηρεάζει σημαντικά και ανεξάρτητα την τιμή των προϊόντων πετρελαίου που καταναλώνονται στην Ευρώπη. Το ισχυρό ευρώ μετρίασε τις αυξήσεις των τιμών μέχρι τον Ιούλιο, αλλά το τελευταίο διάστημα το νόμισμα είναι σε πτώση.
Ούτως ή άλλως, το "ντεμπούτο" του πετρελαίου θέρμανσης, την ερχόμενη Τετάρτη 15 του μηνός, αναμένεται "καυτό" παρά την υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Με τα σημερινά δεδομένα και με βάση τις εκτιμήσεις εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών οι τιμές αναμένεται να κυμανθούν ανάμεσα στα 0,72 με 0,75 ευρώ το λίτρο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα οι υπολογισμοί έβγαζαν τιμές ανάμεσα στα 0,82 με 0,85 ευρώ το λίτρο.
Πάντως, σε σχέση με τις περσινές τιμές που επικράτησαν την πρώτη μέρα διάθεσης του η αύξηση κινείται από 19 μέχρι 22%. Οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών φαίνεται ότι περνούν τις μειώσεις αλλά με τους γνώριμους κερδοσκοπικούς ρυθμούς. Αυτό φαίνεται από το ό,τι πέρυσι το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ ήταν στα 80 περίπου δολάρια το βαρέλι, ενώ σήμερα κινείται στα επίπεδα των 78 δολαρίων, αλλά όπως προαναφέρθηκε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι φέτος υψηλότερη.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερα αυξημένη την προσοχή τους κατά τις παραλαβές πετρελαίου. Η ζήτηση φέτος αναμένεται να είναι περιορισμένη λόγω της οικονομικής στενότητας και συνεπώς οι κερδοσκοπικές πρακτικές θα οξυνθούν.
Η γενική γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης συμβουλεύει τους πολίτες:
1. Να συγκρίνουν, μετά από έρευνα ή ενημέρωση, τις αναγραφόμενες στα πρατήρια της περιοχής τους τιμές ( τα πρατήρια καυσίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τις τιμές των καυσίμων σε φωτεινές πινακίδες εμφανείς στους καταναλωτές ). Και αξιοποιώντας την εμπειρία τους να επιλέγουν την οικονομικότερη τιμή, συμβάλλοντας με τη συμπεριφορά τους αυτή και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού
2. Να υπολογίζουν επακριβώς πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής.
3. Να αναθέτουν την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης μόνον σε άτομα που γνωρίζουν πως πρέπει να το παραλάβουν.
4. Να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας κατά την παραλαβή του πετρελαίου, προς αποφυγή ατυχημάτων.
5. Να προσέχουν το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό. Το χρώμα αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του πετρελαίου.
6. Να καταγράφουν οι ίδιοι την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στην δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή, πάντοτε παρουσία του βυτιοφορέα.
7. Να μην εμπιστεύονται το μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν το δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο. Δηλ. να γνωρίζουν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν τις διαστάσεις της δεξαμενής τους. Π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 1.5 μέτρο, πλάτος 1 μέτρο και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 1.5 κυβικό μέτρο (1.5x1x1=1.5) ή 1500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 15 λίτρα (1500:100=15).
8. Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν πρώτα παρέλθει 5-6 λεπτά.
9. Να πληρώνουν εφόσον αναγράφεται στην απόδειξη παραλαβής-πληρωμής το ύψος που μετρήθηκε πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα. Καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, ώρα παράδοσης κ.λ.π.). Σε κάθε άλλη περίπτωση να σημειώσουν τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».
10. Πρέπει να πραγματοποιούν τουλάχιστον μια φορά το χρόνο συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης (έτσι καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο, επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση χρημάτων και υπάρχει αποφασιστική συμβολή στη δημιουργία καθαρότερου περιβάλλοντος). Ο καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση της εγκατάστασης είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο-Μάιο) ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης, κατά την περίοδο του καλοκαιριού, οπότε είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός της.
11. Να μην αφήνουν τον καυστήρα πετρελαίου να λειτουργεί χωρίς καύσιμα, γιατί έτσι καταστρέφεται η αντλία και το μπεκ. Επομένως, πρέπει να είναι ανοιχτός ο διακόπτης παροχής της δεξαμενής και να υπάρχει πετρέλαιο σε αυτήν.
Όλοι οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται για ενημέρωση, παράπονα και καταγγελίες στην τηλεφωνική γραμμή 1520.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&tag=8777&pubid=1700570