Μετά την κατάρρευση του ήπιου σεναρίου, εφιαλτικά σενάρια για την οικονομία επεξεργάζονται τώρα οι κυβερνήσεις.


απο βημα.
Εφιαλτικά σενάρια για τις επιπτώσεις της κρίσης που χθες γκρέμισε τα χρηματιστήρια και διαχέεται με ταχύτητα στην πραγματική οικονομία έχουν στα χέρια τους οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Μετά την κατάρρευση του ήπιου σεναρίου, με βάση το οποίο οι ενέσεις ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών, οι κρατικές ενισχύσεις και οι εθνικοποιήσεις θα αρκούσαν για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την αποτροπή του πανικού στα χρηματιστήρια, οι αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι εισήλθαμε στο δεύτερο σκληρό σενάριο κατά το οποίο τα υπερδανεισμένα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) ξεπουλάνε τις μετοχές, κάτι που εκδηλώθηκε με δραματικό τρόπο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας την τελευταία εβδομάδα. .........
...............Τέλος, το τρίτο- εφιαλτικό- σενάριο είναι η κατάρρευση ολόκληρων οικονομιών, όπως συνέβη με την Ισλανδία. Η χώρα των ψαράδων εθνικοποίησε και διέσωσε τις τράπεζες, αλλά τα χρέη που ανέλαβε την οδήγησαν στη χρεοκοπία. Δεν μπορεί να δανειστεί και ζητεί ενισχύσεις από άλλα κράτη. Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται οι υπό ένταξη χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ουγγαρία δέχεται πιέσεις στο νόμισμά της, όπως η Πολωνία και η Ρουμανία. Αλλες χώρες, όπως η Τουρκία και η Ουκρανία, προσφεύγουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια...............

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Εφιαλτικά σενάρια για την οικονομία
Εντονη ανησυχία στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετά τις χθεσινές δραματικές εξελίξεις στα χρηματιστήρια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ζ. ΤΣΩΛΗΣ

Γκρεμίστηκαν χθες όλα τα τα χρηματιστήρια καθώς τα υπερδανεισμένα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) ξεπουλάνε τις μετοχές. Η φωτογραφία από το χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης
Εφιαλτικά σενάρια για τις επιπτώσεις της κρίσης που χθες γκρέμισε τα χρηματιστήρια και διαχέεται με ταχύτητα στην πραγματική οικονομία έχουν στα χέρια τους οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Μετά την κατάρρευση του ήπιου σεναρίου, με βάση το οποίο οι ενέσεις ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών, οι κρατικές ενισχύσεις και οι εθνικοποιήσεις θα αρκούσαν για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την αποτροπή του πανικού στα χρηματιστήρια, οι αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι εισήλθαμε στο δεύτερο σκληρό σενάριο κατά το οποίο τα υπερδανεισμένα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) ξεπουλάνε τις μετοχές, κάτι που εκδηλώθηκε με δραματικό τρόπο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας την τελευταία εβδομάδα.

Αυτό που φοβούνται τώρα είναι ότι οι δραματικές αυτές εξελίξεις θα πυροδοτήσουν τον δεύτερο γύρο της πιστωτικής κρίσης, δεδομένου ότι οι τράπεζες πλήττονται από τις ζημιές που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, σε αμοιβαία κεφάλαια, εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου κτλ. Ταυτόχρονα εκτίθενται σε μεγάλο κίνδυνο αφού πλέον οι καλύψεις σε μετοχές που είχαν για επιχειρηματικά, κατά βάση, δάνεια δεν υφίστανται. Ολοι εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα συντηρούνται για μακρό χρονικό διάστημα με «τεχνητή αναπνοή» από την ΕΚΤ, που θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα στην αγορά. Επίσης περιμένουν ότι το αργότερο ως την προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων του ευρώ (βρίσκονται στο 3,75%) προκειμένου να σταθεροποιήσει την κατάσταση και να αντιμετωπίσει- όσο είναι δυνατόν- την επερχόμενη ύφεση.

Είναι προφανές ότι οι συνέπειες της κρίσης περνούν στην πραγματική οικονομία. Οι επιχειρήσεις «κουμπώνονται» και στον βαθμό που περιορίζονται η κατανάλωση και οι επενδύσεις θα αυξηθεί και η ανεργία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναθεωρήσει την ερχόμενη βδομάδα επί τα χείρω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη που υποχωρεί και το 2009 θα πέσει κοντά στο μηδέν.

Τέλος, το τρίτο- εφιαλτικό- σενάριο είναι η κατάρρευση ολόκληρων οικονομιών, όπως συνέβη με την Ισλανδία. Η χώρα των ψαράδων εθνικοποίησε και διέσωσε τις τράπεζες, αλλά τα χρέη που ανέλαβε την οδήγησαν στη χρεοκοπία. Δεν μπορεί να δανειστεί και ζητεί ενισχύσεις από άλλα κράτη. Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται οι υπό ένταξη χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ουγγαρία δέχεται πιέσεις στο νόμισμά της, όπως η Πολωνία και η Ρουμανία. Αλλες χώρες, όπως η Τουρκία και η Ουκρανία, προσφεύγουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια.

Πρώτα οι μετοχές στο Δημόσιο, μετά οι ενισχύσεις
Προϋπόθεση συμμετοχής των τραπεζών στις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου για τη ρευστότητα της οικονομίας αποτελεί η ενεργοποίηση του άρθρου 1 για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης τους με την έκδοση προνομιούχων μετοχών επανέλαβε χθες το υπουργείο Οικονομίας.

Το άρθρο 1 προβλέπει ρητά τη συμμετοχή εκπροσώπου του ελληνικού Δημοσίου στα διοικητικά συμβούλια των ιδρυμάτων με δικαίωμα αρνησικυρίας σε θέματα διανομής κερδών και παροχών προς τα στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να μη θίγονται τα συμφέροντα των καταθετών. Οι εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου στις τράπεζες, αναφέρεται από το υπουργείο Οικονομίας, θα λάβουν γραπτώς σαφείς εντολές ώστε οι αποδοχές κανενός στελέχους των πιστωτικών ιδρυμάτων, που εθελοντικά θα συμμετάσχουν στο Σχέδιο, να μην ξεπερνούν τις αποδοχές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διάρκεια συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιοhttp://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20081025&nid=10162174&sn=&spid=1376