Η ΕΥΠ θέλει να αλλάξει προφίλ και κάνει επικοινωνιακή αντεπίθεση...


Σημείο τριβής αποτέλεσε ο χειρισμός της υπόθεσης Μυλωνά και η αποσιώπηση της συνδρομής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στις έρευνες για τη σύλληψη των απαγωγέων, ταυτόχρονα με την «υπερέκθεση» στα ΜΜΕ στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας με τον «αέρα» θριαμβευτών. Πληροφορίες από το κτίριο της οδού Κατεχάκη αναφέρουν ότι η μη επισήμανση του ρόλου της υπηρεσίας στην υπόθεση προκάλεσε δυσαρέσκεια στην ηγεσία της ΕΥΠ, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν αποδίδονται «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι»......
..............
.....Η πρόσφατη «επικοινωνιακή ανταρσία» της ΕΥΠ μοιάζει να εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια εξωραϊσμού του προφίλ των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο. .........

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Καβγάς μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ για τα επινίκια
Το παρασκήνιο της μίνι κρίσης μετά την εξιχνίαση της απαγωγής Μυλωνά
Του Γιαννη Σουλιωτη

Δύο υποθέσεις απαγωγών, η μία πολύκροτη, αυτή του Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία κ. Γιώργου Μυλωνά από τη συμμορία του Βασίλη Παλαιοκώστα και η δεύτερη (πιο πρόσφατη) Ιρακινού αξιωματούχου του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν από ομοεθνείς του, πυροδότησαν «μίνι κρίση» στους κόλπους του υπουργείου Εσωτερικών και την έντονη δυσαρέσκεια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Σημείο τριβής αποτέλεσε ο χειρισμός της υπόθεσης Μυλωνά και η αποσιώπηση της συνδρομής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στις έρευνες για τη σύλληψη των απαγωγέων, ταυτόχρονα με την «υπερέκθεση» στα ΜΜΕ στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας με τον «αέρα» θριαμβευτών. Πληροφορίες από το κτίριο της οδού Κατεχάκη αναφέρουν ότι η μη επισήμανση του ρόλου της υπηρεσίας στην υπόθεση προκάλεσε δυσαρέσκεια στην ηγεσία της ΕΥΠ, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν αποδίδονται «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι».

Η δυσαρέσκεια εκφράστηκε μάλιστα απευθείας στον υφυπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη, τα πτώτα 24ωρα μετά τη σύλληψη Παλαιοκώστα. Πηγές του υπουργείου περιέγραψαν με μεγαλύτερη δόση γλαφυρότητας τα γεγονότα, κάνοντας λόγο για ένταση που επικράτησε στα γραφεία των επιτελών και οδήγησε τελικά στην αναθεώρηση της επικοινωνιακής στρατηγικής που θα ακολουθείται εφεξής σε ανάλογες περιπτώσεις. «Από τη στιγμή που τον χειρισμό της υπόθεσης ανέλαβε η ΕΛ.ΑΣ. δεν είχαμε κανένα περιθώριο δικής μας παρέμβασης» ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου, ενώ τα πρώτα σημάδια της «κρίσης» είχαν αρχίσει να διαφαίνονται την επομένη κιόλας της απελευθέρωσης του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, όταν αξιωματούχοι της υπηρεσίας απαντώντας σχετικά δήλωναν με νόημα «ρωτήστε τους αστυνομικούς να σας πουν για τον ρόλο που διαδραμάτισε η ΕΥΠ στις έρευνες».

Ο εντοπισμός, πράγματι, των απαγωγέων του κ. Μυλωνά επετεύχθη χάρη σε υποκλοπές συνδιαλέξεων 50 και πλέον καρτοκινητών τηλεφώνων, το περιεχόμενο των οποίων αποκάλυψε την τοποθεσία του κρησφύγετου και την ταυτότητα των πρωταγωνιστών. Διαδικασία που μπορεί να φέρει σε πέρας η ΕΥΠ, όχι όμως και η ΕΛ.ΑΣ. καθώς δεν διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Πρόκειται για το λογισμικό νόμιμων συνακροάσεων αξίας 3,4 εκατ. ευρώ με δυνατότητα ταυτόχρονης καταγραφής έως και 600 τηλεφώνων που προμηθεύτηκε η υπηρεσία, όχι όμως και η Αντιτρομοκρατική, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Απαγωγή Ιρακινού
Ως συνέπεια όσων προηγήθηκαν πρέπει να θεωρείται η επισήμανση, την περασμένη Παρασκευή, του ρόλου της ΕΥΠ στην εξιχνίαση υπόθεσης απαγωγής στην Αθήνα Ιρακινού υπηκόου, από ομοεθνείς του. Πρόκειται για 55χρονο αξιωματούχο του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος προ δύο μηνών εισήλθε παράνομα στη χώρα με πρόθεση να μεταβεί στο Βέλγιο και να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Ο 55χρονος απήχθη όμως από ομοεθνείς του (κρατήθηκε και βασανίστηκε σε ακατοίκητο κτίριο στο Γκάζι), οι οποίοι απαιτούσαν από τη σύζυγό του στη Βαγδάτη 30.000 ευρώ προκειμένου να τον απελευθερώσουν. Κύκλοι του υπουργείου σχολίασαν στην «Κ» ότι στο εξής ο ρόλος της ΕΥΠ σε έρευνες των διωκτικών αρχών θα δημοσιοποιείται, «ώστε η υπηρεσία να μην είναι καταδικασμένη μόνο σε αρνητική δημοσιότητα».

Η πρόσφατη «επικοινωνιακή ανταρσία» της ΕΥΠ μοιάζει να εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια εξωραϊσμού του προφίλ των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο. Σκέλος αυτής θεωρείται η πραγματοποίηση τον περασμένο Ιούνιο ημερίδας σε ξενοδοχείο του Συντάγματος, καθώς και η δημιουργία ιστοσελίδας που από τον περασμένο Απρίλιο «μετράει» περισσότερες από 200.000 επισκέψεις. Για τον ίδιο λόγο, ο υπ. Εσωτερικών αποφάσισε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 120 εργαζομένων να γίνει ανοικτός και δημόσιος, αντίθετα με ό,τι συνέβη επί υπουργίας Βύρωνα Πολύδωρα. Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό, η α΄ φάση του οποίου ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου, έχουν δηλώσει συμμετοχή 10.300 άτομα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100133_05/10/2008_286983