Η δίκη για χρηματισμό τών τριών υψηλόβαθμων εφοριακών και συνάδελφοί τους που τούς συμπαραστέκονται. Απίστευτα πράματα.

απο βημα.
Εκπληκτοι οι εισαγγελείς, οι δικαστές και οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι βρίσκονταν πριν από λίγες ημέρες στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, αντίκρισαν δεκάδες εφοριακούς να εκδηλώνουν με θέρμη τη συμπαράστασή τους προς τρία υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών, τα οποία κατηγορούνται για χρηματισμό. Τα στελέχη μιας από τις μεγαλύτερες οικονομικές υπηρεσίες της χώρας - της σημαντικότερης από πλευράς αντικειμένου Εφορίας, καθώς σε αυτήν υπάγονται όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις - βρέθηκαν να είναι κατηγορούμενοι, μετά την επ' αυτοφώρω σύλληψή τους από αξιωματικούς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. να «τσεπώνουν» 100.000 ευρώ από επιχειρηματία, προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης σε φορολογική εκκρεμότητά του......

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Μέγα σκάνδαλο στη μεγαλύτερη Εφορία
Το «στημένο» πρόστιμο, οι σακούλες με τα λεφτά και οι «μιλημένες» επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών

Β. Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Εκπληκτοι οι εισαγγελείς, οι δικαστές και οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι βρίσκονταν πριν από λίγες ημέρες στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, αντίκρισαν δεκάδες εφοριακούς να εκδηλώνουν με θέρμη τη συμπαράστασή τους προς τρία υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών, τα οποία κατηγορούνται για χρηματισμό. Τα στελέχη μιας από τις μεγαλύτερες οικονομικές υπηρεσίες της χώρας - της σημαντικότερης από πλευράς αντικειμένου Εφορίας, καθώς σε αυτήν υπάγονται όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις - βρέθηκαν να είναι κατηγορούμενοι, μετά την επ' αυτοφώρω σύλληψή τους από αξιωματικούς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. να «τσεπώνουν» 100.000 ευρώ από επιχειρηματία, προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης σε φορολογική εκκρεμότητά του. Δεκάδες εφοριακοί, με την παρουσία τους στα δικαστήρια την ημέρα της απολογίας των τριών, αμφισβήτησαν αυτή την εκδοχή, υποστηρίζοντας ότι κατηγορούμενους κατέστησαν τους συναδέλφους τους οι «μεθοδεύσεις φορολογουμένων, οι οποίοι προχωρούν σε ψεύτικες καταγγελίες για να έχουν τις ευεργετικές διατάξεις του Ν. 3610/2007 και να απαλλάσσονται από πρόστιμα και προσαυξήσεις και ταυτοχρόνως να εξασφαλίσουν ότι θα αποφύγουν για αρκετά χρόνια τον τακτικό φορολογικό έλεγχο».




Πολίτες συνωστίζονται σε μια από τις Εφορίες της Αθήνας. Δεξιά, η πρώτη σελίδα του συνοδευτικού της δικογραφίας που διαβίβασε η ΕΛ.ΑΣ. στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών


Ο φάκελος τον οποίο σχημάτισαν οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. για το σκάνδαλο της ΦΑΕΕ Αθηνών περιλαμβάνει καταγγελίες για «μιλημένες Επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών», ψηφιακούς δίσκους με μαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ εφοριακών και φορολογουμένων μέσω κινητών τηλεφώνων και αναφορές για λεφτά που δίνονται σε εφοριακούς σε σακούλες σουπερμάρκετ. Ωστόσο, για το πλέον κρίσιμο στοιχείο της υπόθεσης, δηλαδή τον διάλογο μεταξύ του υψηλόβαθμου στελέχους της ΦΑΕΕ Αθηνών με τον φορολογούμενο, από τον οποίο φέρεται να ζητεί την αμοιβή του, δεν υπάρχει απομαγνητοφώνηση στο υλικό της δικογραφίας. Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ομολογεί ότι αν και άκουσε τη σχετική συνομιλία δεν την κατέγραψε γιατί... «τελείωσε η κασέτα μαγνητοφώνησης της συζήτησης»! Το απρόσμενο τεχνικό πρόβλημα δίνει το περιθώριο στους υπόλογους εφοριακούς να αμφισβητήσουν το κατηγορητήριο και να μιλήσουν για «στημένη υπόθεση», επιρρίπτοντας ευθύνες σε αστυνομικούς και φορολογουμένους.

Η έρευνα της Αστυνομίας για τις δραστηριότητες των εφοριακών ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία, στις 4 Αυγούστου του 2008, ενός 39χρονου επιχειρηματία, ιδιοκτήτη εταιρείας Πληροφορικής στο Αιγάλεω. Στην υπόθεση, σύμφωνα με το έγγραφο που συνέταξε στις 10 Οκτωβρίου του 2008 η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., εμπλέκονται ο 64χρονος υποδιευθυντής της ΦΑΕΕ Αθηνών, ο 51χρονος Επόπτης Ελέγχων και μια 59χρονη εφοριακός-ελεγκτής της ίδιας Εφορίας. Ο επιχειρηματίας κατήγγειλε ότι ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησε τον περασμένο Ιούνιο στην εταιρεία του η 59χρονη ελέγκτρια για τις χρήσεις των ετών 2002 ως και 2007 του επέβαλε πρόστιμο 2,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με αναφορές, ο 39χρονος στην προσπάθειά του να λάβει δάνειο από τράπεζα παρουσίαζε σειρά αδήλωτων εσόδων, τα οποία επέσυραν τα βαριά πρόστιμα της Εφορίας. «Τα στελέχη της ΦΑΕΕ Αθηνών μου έλεγαν θα βρούμε έναν τρόπο ενδοεφοριακά, μέσω της Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, για την επίλυση διαφορών να μειώσουμε το πρόστιμο» κατέθεσε ο επιχειρηματίας, γιατί όπως τον προειδοποιούσαν: «Είσαι νέος άνθρωπος. Προσπάθησε να το κλείσουμε εδώ το θέμα. Αν προσφύγεις στα φορολογικά δικαστήρια θα ταλαιπωρηθείς πολλά χρόνια χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, γιατί το Δημόσιο δεν πρόκειται να σ' αφήσει ήσυχο ποτέ»... Αλλά τον καθησύχαζαν: «Μου έλεγαν συνέχεια ότι η Επιτροπή θα είναι... μιλημένη».

Σε μια συνάντηση, η οποία έγινε στις 7 Ιουλίου του 2008, στο γραφείο του επόπτη Ελέγχων, ο υποδιευθυντής της ΦΑΕΕ Αθηνών ζήτησε από τον επιχειρηματία να τους καταβάλει ως οικονομικό αντάλλαγμα το χρηματικό ποσό των 100.000 ευρώ, προκειμένου να ενεργήσουν μέσω της Επιτροπής που θα συνήρχετο, ούτως ώστε να μειωθεί το επιβληθέν πρόστιμο από τα 2,5 εκατ. ευρώ περίπου στις 800.000 ευρώ, αναφέρεται στο έγγραφο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. «Την απαίτηση αυτή μάλιστα δεν του την εξέφρασε προφορικά, αλλά ανέγραψε ο ίδιος σε πρόχειρο σημείωμα τη φράση "794.000 + 100.000 ευρώ για τη δουλειά", το οποίο επέδειξε στον επιχειρηματία παρουσία και των υπολοίπων» σημειώνεται στο έγγραφο της Αστυνομίας.

Ο επιχειρηματίας, μόλις του ζητήθηκε το «μπαξίσι» των 100.000 ευρώ, κατέφυγε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, κατήγγειλε τους εφοριακούς και συμφώνησε με την Αστυνομία να παρακολουθούνται στο εξής οι συνομιλίες του, μετά την άρση του απορρήτου των προσωπικών του επικοινωνιών. Ετσι, μέσω ενός παγιδευμένου κινητού και άλλων συσκευών, που δόθηκαν από τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. στον επιχειρηματία, και μιας συσκευής καταγραφής που υπήρχε στην έδρα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στο Μαρούσι καταγράφηκαν περίπου 15 ώρες συνομιλιών του φορολογουμένου με τα στελέχη της ΦΑΕΕ Αθηνών. Οι συνομιλίες αυτές έγιναν κυρίως μέσω κινητών τηλεφώνων και κάποιες ακόμη και στα γραφεία των εφοριακών.

Στις 4 Σεπτεμβρίου και στις 18 Σεπτεμβρίου του 2008 στο κτίριο της ΦΑΕΕ Αθηνών, συνήλθε η Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, στην οποία συμμετείχε μια ανώτερη υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών, ο διευθυντής της ΦΑΕΕ Αθηνών και εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ο 64χρονος υποδιευθυντής της ΦΑΕΕ Αθηνών πήγε στο γραφείο, όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή, κατέθεσε ο επιχειρηματίας και «ύστερα από λίγο επέστρεψε και μου είπε: "Δεν ξέρω αν με είδες προηγουμένως, πήγα μέσα να τους κάνω πλύση εγκεφάλου, αλλά η επιθεωρήτρια δεν μου τα λέει καλά. Τι να πεις, γυναίκες. Φοβούνται. Πήγαινε τέλος πάντων μέσα και μην ανησυχείς, όπως και να έχει το θέμα το έχω πάρει επάνω μου..."».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάλεσαν στη συνέχεια για κατάθεση την πρόεδρο και τα δύο μέλη της Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που υποτίθεται πως ήταν «μιλημένοι» για να μειώσουν το πρόστιμο στον επιχειρηματία. Ολοι αρνήθηκαν ότι προχώρησαν σε οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια. Κατέθεσαν μάλιστα ότι δεν υπήρξε και καμία ύποπτη προσέγγισή τους από υπαλλήλους της ΦΑΕΕ Αθηνών.

Παρ' ότι δεν υπήρξε απόφαση από την Επιτροπή, ο υποδιευθυντής της ΦΑΕΕ Αθηνών ζήτησε από τον επιχειρηματία να του δώσει τα 100.000 ευρώ ως αμοιβή για τη διαμεσολάβησή του, υποσχόμενος παράλληλα ότι θα φρόντιζε να μειωθεί το πρόστιμο μέσω της υπαγωγής της περίπτωσής του σε νεότερη υπουργική απόφαση. «Βάλ' τα τα 100.000 ευρώ σε μια σακούλα σουπερμάρκετ και φέρ' τα στο γραφείο μου» φέρεται να είπε στον επιχειρηματία.

Ωστόσο «το συγκεκριμένο αυτό απόσπασμα(!) της συνομιλίας δεν καταγράφηκε στον ειδικό φορέα, λόγω πλήρωσης της μνήμης του, πλην όμως ακούστηκε από μάρτυρα αστυνομικό του οποίου συνυποβάλλεται η κατάθεση» σημειώνεται στο διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ.

Στις 9 Οκτωβρίου του 2008, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Πληροφορική πήγε και άφησε απέναντι από το γραφείο του υποδιευθυντή της Εφορίας τη σακούλα που περιείχε 100.000 ευρώ προσημειωμένων χαρτονομισμάτων. Ακολούθησε η εισβολή των αστυνομικών και η σύλληψη των εφοριακών.
Οι απολογίες των κατηγορουμένων
Οι τρεις υψηλόβαθμοι εφοριακοί στις απολογίες τους δήλωσαν ότι οι ενέργειές τους ήταν απόλυτα νόμιμες, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε διαμεσολάβηση για τη μείωση του προστίμου του επιχειρηματία. Συμπλήρωσαν δε ότι στην πραγματικότητα «τα αναφερόμενα 100.000 ευρώ, που εμφανίζονταν ως παράνομη αμοιβή τους, αφορούσαν μία από τις δόσεις του προστίμου». Ο 64χρονος υποδιευθυντής της ΦΑΕΕ Αθηνών, ο οποίος έχει υπηρετήσει σε Ελεγκτικά Κέντρα του υπουργείου Οικονομικών και σε διάφορες Εφορίες της Αττικής, κατέθεσε: «Εκείνη την ημέρα υπήρχε κινητικότητα στο γραφείο μου λόγω των εκλογών των εφοριακών και δεν είδα τη σακούλα με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα που άφησε ο επιχειρηματίας. Δεν άγγιξα ποτέ αυτά τα χρήματα». Σημείωσε επιπλέον ότι ουδέποτε υπήρξε καταγγελία σε βάρος του για οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια και σε λίγους μήνες θα έβγαινε στη σύνταξη. Οσο για τα 50.000 ευρώ που βρέθηκαν στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, ένα μέρος τους προέρχεται από την αποζημίωση που έλαβε ως πυρόπληκτος του Νομού Ηλείας, υποστήριξε.

Περισσότερο και από τους τρεις κατηγορουμένους τους δικαστές εντυπωσίασε η στάση των άλλων εφοριακών. «Μεγάλος αριθμός συναδέλφων τους έσπευσε από την πρώτη στιγμή της συλλήψεώς τους να τους συμπαρασταθεί είτε έξω από το κτίριο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στο Μαρούσι όπου εκρατούντο είτε στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Ολοι οι συνάδελφοί τους μιλούσαν για κατασκευή και σκευωρία προκειμένου ο επιχειρηματίας να επιτύχει μέσα από τις καταγγελίες του ευνοϊκή ρύθμιση των υποχρεώσεών του» αναφέρει νομικός εκπρόσωπος του κατηγορούμενου υποδιευθυντή της Εφορίας κ. Φ. Ραγκούσης. Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε δίωξη για «παθητική δωροδοκία κατά συναυτουργία» κατά των τριών υψηλόβαθμων στελεχών της ΦΑΕΕ Αθηνών, αλλά οι κατηγορούμενοι μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς ανακριτής και εισαγγελέας διαφώνησαν επί της προφυλάκισης. Η τύχη τους θα κριθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.


Το ΒΗΜΑ, 26/10/2008 , Σελ.: A46http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15495&m=A46&aa=1