Προβόπουλος: Μέτρα εναντίον όσων διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις από κουτοπονηριά ή για ίδιον όφελος και αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας.

απο καθημερινη.
Για αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας έκανε λόγο ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος κατά τη παράδοση της Ενδιάμεσης έκθεσης της Τράπεζας Ελλάδος για το 2008 στον πρόεδρο της Βουλής....
..........Για το θέμα των καταθέσεων διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν χρήματα ελλήνων καταθετών. Παραδέχθηκε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σε περιορισμένη κλίμακα μία διαρροή καταθέσεων από τις μικρές προς τις μεγαλύτερες τράπεζες....
..........Όπως είπε χαρακτηριστικά η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και η ταχύτερη και σε διαρκή βάση επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης με χαμηλό πληθωρισμό είναι δυνατή μόνο αν προχωρήσουν αποφασιστικά και ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές........

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Προβόπουλος: Θα υπάρξουν επιπτώσεις στη κερδοφορία των τραπεζών
Προειδοποίησε ότι η ΤτΕ θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων εναντίον όσων διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις από κουτοπονηριά ή για ίδιον όφελος.
Για αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας έκανε λόγο ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος κατά τη παράδοση της Ενδιάμεσης έκθεσης της Τράπεζας Ελλάδος για το 2008 στον πρόεδρο της Βουλής.

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη τύπου που δόθηκε για την παρουσίαση της 'Εκθεσης της Τράπεζας Ελλάδος για την Νομισματική Πολιτική του 2008. Στην φωτογραφία ο Διοικητής, Γιώργος Προβόπουλος.
Ο κ. Γ. Προβόπουλος, δήλωσε ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις στη κερδοφορία των τραπεζών ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με τις ελληνικές καταθέσεις και τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Για το θέμα των καταθέσεων διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν χρήματα ελλήνων καταθετών. Παραδέχθηκε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σε περιορισμένη κλίμακα μία διαρροή καταθέσεων από τις μικρές προς τις μεγαλύτερες τράπεζες.

Αντιθέτως προειδοποίησε για τις δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ελληνική οικονομία τόσο στο σκέλος του πληθωρισμού όσο και της ανάπτυξης.. Όπως υπογράμμισε η συνεχιζόμενη έντονη αναταραχή στις διεθνείς αγορές, η διαμόρφωση των διεθνών τιμών πετρελαίου και των τροφίμων σε υψηλά επίπεδα, καθώς και η επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και τα φαινόμενα στασιμότητας ή οι ενδείξεις ύφεσης σε ορισμένες σημαντικές οικονομίες έχουν επιπτώσεις και στη χώρα μας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και η ταχύτερη και σε διαρκή βάση επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης με χαμηλό πληθωρισμό είναι δυνατή μόνο αν προχωρήσουν αποφασιστικά και ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές. Όσον αφορά πάντως στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα της ελληνικής οικονομίας η ΤτΕ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί φέτος στο 3,3% περίπου, ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός επιταχυνθεί στο 4,6% και το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών θα διευρυνθεί περαιτέρω στο 14,7% του ΑΕΠ.

Ερωτηθείς για το θέμα των επιτοκίων και κατά πόσο μία μείωση τους θα ανακούφιζε τις αγορές στην παρούσα συγκυρία ο κ. Προβόπουλος προϊδέασε για τις μετέπειτα καταιγιστικές εξελίξεις αναφέροντας ότι η «η ΕΚΤ βρίσκεται σε εγρήγορση και θα πράξει ότι είναι αναγκαίο για την μείωση του πληθωρισμού και την διασφάλιση της σταθερότητας του συστήματος.».

Ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος δήλωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και σταθερό και θα ανταπεξέλθει στους κλυδωνισμούς της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Όπως τόνισε παρά τις έντονες αναταράξεις που υπάρχουν από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, τόσο η ελληνική οικονομία όσο και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκονται σε μια σχετικά καλύτερη θέση.

«Δεν λέω ότι δεν έχουν επηρεαστεί., ασφαλώς και θα επηρεαστούν αλλά ιδιαίτερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κατάφερε να σταθεί στα πόδια του γιατί δεν ήταν εκτεθειμένο σε αυτά τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και δεν στηρίζεται τόσο πολύ στις χρηματοκεφαλαιαγορές. Θα υπάρχουν, βέβαια, επιπτώσεις στην κερδοφορία του, αλλά αυτές, μετά από μια περίοδο καλής κερδοφορίας δεν μας κάνουν να ανησυχούμε. Και το συμπέρασμα είναι ότι και οι καταθέτες δεν πρέπει να ανησυχούν», πρόσθεσε ο κ. Προβόπουλος.

Από την πλευρά του, ο κ Σιούφας χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική τη διαβεβαίωση ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και σταθερό» ενώ πρόσθεσε: «Είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό και αφορά ολόκληρο τον κόσμο, πολίτες και επιχειρήσεις. Πιστεύω ότι εσείς, ως Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, παίρνετε όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται, ώστε οι πελάτες των Τραπεζών, είτε καταθέτες, είτε επιχειρήσεις, να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς».

www.kathimerini.grhttp://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_08/10/2008_251356